Αυτόνομη Διοίκηση Σενγκάλ: Γιατί δεν επισκέφτηκε ο Μακρόν το Σενγκάλ;

Αυτόνομη Διοίκηση Σενγκάλ: Γιατί δεν επισκέφτηκε ο Μακρόν το Σενγκάλ;

Αυτόνομη Διοίκηση Σενγκάλ: Γιατί δεν επισκέφτηκε ο Μακρόν το Σενγκάλ;

Αυτόνομη Διοίκηση Σενγκάλ: Γιατί δεν επισκέφτηκε ο Μακρόν το Σενγκάλ;

Η Αυτόνομη Διοίκηση του Σενγκάλ επέκρινε την ακύρωση της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Σενγκάλ και δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Βαγδάτης και του Χιουλέρ μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο.

Σε γραπτή δήλωση, η Αυτόνομη Διοίκηση του Σενγκάλ επεσήμανε ότι λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στον κόσμο και τη Μέση Ανατολή, επιστήνοντας την προσοχή στην κατάσταση των Γεζίντι και του Σενγκάλ. Η Αυτόνομη Διοίκηση υπενθύμισε τις γενοκτονικές επιθέσεις και σφαγές στις οποίες υποβλήθηκαν οι Γρζίντι τον 21ο αιώνα και δήλωσε ότι η κατάσταση του λαού αναφέρθηκε μονάχα ακροθιγώς, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι χώρες της περιοχής, στις 28 Αυγούστου.

Η Αυτόνομη Διοίκηση χαρακτήρισε τις απόψεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως "πολύ σημαντικές", λέγοντας ότι «ο Μακρόν είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί την κοινότητα των Γεζίντι και το Σενγκάλ. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη;».

Η Αυτόνομη Διοίκηση έχει την υποψία ότι οι κυβερνήσεις της Βαγδάτης και του Χιουλέρ έπαιξαν ρόλο στην ακύρωση της επίσκεψης του Μακρόν στο Σενγκάλ. «Όλοι γνωρίζουν γιατί δεν έγινε δυνατή η ανοικοδόμηση του Σενγκάλ και ποιος εμπόδισε την επιστροφή των εκτοπισμένων. Ο κ. Μακρόν επεσήμανε επίσης αυτήν την κατάσταση».

«Ωστόσο, αυτό που είπε ο Μακρόν δεν πρέπει να παραμείνει ως δήλωση, θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Συγκεκριμένα, το τουρκικό κράτος, το οποίο επιδιώκει να εκκενώσει το Σενγκάλ από τους Γεζίντι μέσω των επιθέσεών του, θα πρέπει να λογοδοτήσει. Τα δικαιώματα των Γεζίντι δεν μπορούν να διασφαλιστούν με δηλώσεις στον Τύπο. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για τα δικαιώματα των Γεζίντι».

Η Αυτόνομη Διοίκηση σημείωσε ότι οι Γεζίντι στους καταυλισμούς προσφύγων δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στο Σενγκάλ εδώ και επτά χρόνια. «Οι άνθρωποι μας αντιμετωπίζονται άδικα στα προσφυγικά στρατόπεδα. Στις 30 Αυγούστου, οι άνθρωποι μας στο στρατόπεδο Καντίγια εκτέθηκαν σε αεροπορική επίθεση από την Τουρκία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των μαρτύρων και ευχόμαστε στους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση».

Η Αυτόνομη Διοίκηση προέτρεψε τον ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση να διερευνήσουν έρευνα για την αεροπορική επίθεση και να αποκαλύψουν τα αποτελέσματα στο κοινό.

Τέλος, η Αυτόνομη Διοίκηση πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη γη μας και να χτίσουμε ένα ελεύθερο Σενγκάλ».