Αφγανός δημοσιογράφος Ahmed Kazimi: «Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν καταστήσει τους Αφγανούς θύματα των πολιτικών τους»

Αφγανός δημοσιογράφος Ahmed Kazimi: «Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν καταστήσει τους Αφγανούς θύματα των πολιτικών τους»

Αφγανός δημοσιογράφος Ahmed Kazimi: «Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν καταστήσει τους Αφγανούς θύματα των πολιτικών τους»

Αφγανός δημοσιογράφος Ahmed Kazimi: «Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν καταστήσει τους Αφγανούς θύματα των πολιτικών τους»

Ο Αφγανός δημοσιογράφος Kazimi λέει ότι οι δηλώσεις των Ταλιμπάν σχετικά με την «επέκταση των δικαιωμάτων των γυναικών» δεν είναι καθόλου πειστικές διότι «οι Ταλιμπάν είναι ακριβώς οι ίδιοι Ταλιμπάν».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που φεύγουν από το Αφγανιστάν κινούνται προς την Τουρκία μέσω του Ιράν. Με το Πακιστάν να κλείνει τα σύνορά του, οι Αφγανοί πρόσφυγες στράφηκαν στο Ιράν ως μέσο διαφυγής, και στην Τουρκία.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί στις παραμεθόριες περιοχές της νοτιοανατολικής επαρχίας Βαν (Wan) της Τουρκίας, όπου πλέον βρίσκεται και ο εθνικός και διεθνής τύπος. Το χάος και η αβεβαιότητα στο Αφγανιστάν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην Τουρκία.

«Κανείς δεν περίμενε ότι οι Ταλιμπάν θα έπαιρναν τον έλεγχο τόσο γρήγορα. Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο υπάρχει τέτοιο χάος στην Καμπούλ τώρα, είναι ότι κανείς δεν είχε προβλέψει ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Καμπούλ. Θα καταλάβουμε τι συνέβη σε 20 ημέρες, ή ίσως τι συνέβη σε 20 χρόνια. Τι συνέβη εκείνες τις 20 ημέρες, ποιοι συμμετείχαν και πώς έφτασαν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα», δήλωσε ο Αφγανός δημοσιογράφος Αχμέντ Καζίμι.

Ο Καζίμι δήλωσε ότι η άνευ προηγουμένου πρόοδος των Ταλιμπάν προκάλεσε σοκ σε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς, ειδικά στις γυναίκες.

«Οι γυναίκες έχουν σταλεί στο σπίτι από τα πανεπιστήμια. Για τα νεαρά κορίτσια, σχεδιάζεται και θα επιβληθεί να φορούν μπούρκα και ξεχωριστή εκπαίδευση από τα αγόρια. Προφανώς, οι γυναίκες φοβούνται και έχουν τρομοκρατηθεί».

Ο Καζίμι είπε ότι οι δηλώσεις των Ταλιμπάν σχετικά με τις «νέες» απόψεις τους για τις γυναίκες είναι ανειλικρινείς και δεν πείθουν.

«Δεν θα διαφέρουν από τους προηγούμενους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν είναι ακριβώς οι ίδιοι Ταλιμπάν. Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι ακόμα δεν κάνουν έφοδο στα σπίτια, σκοτώνοντας ανθρώπους. Θέλουν να δημιουργήσουν μια διαφορετική εικόνα διότι δεν επιθυμούν κάποια μεγάλη αντίδραση από το διεθνές κοινό».

Επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποχωρήσει, ο Καζίμι είπε: «Οι ΗΠΑ σχεδόν ασκούσαν πίεση στην αφγανική κυβέρνηση, έτσι ώστε να κερδίσουν οι Ταλιμπάν. Η πρόθεση των ΗΠΑ είναι προφανής».

Ο Καζίμι πιστεύει ότι οι θέσεις ορισμένων διεθνών δυνάμεων είναι εύκολο να προβλεφθούν, ενώ είναι αδύνατο να εξαχθούν συμπεράσματα από κάποιες άλλες δυνάμεις: «Η Ρωσία έχει ήδη καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Επιθυμούσαν να αποσυρθούν οι ΗΠΑ και τώρα είναι ευχαριστημένοι. Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται πολύ για το τι συμβαίνει εδώ, φροντίζει μόνο να μην ενοχλούνται τα κέρδη από τις συναλλαγές της. Το Πακιστάν ήταν ήδη υποστηρικτής των Ταλιμπάν. Αλλά δεν είναι δυνατό ακόμα να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη στάση ορισμένων άλλων διεθνών δυνάμεων».

Ο Καζίμι δήλωσε ότι είναι «άγνωστο» το είδος του ρόλου που θα διαδραματίσει η Τουρκία σε αυτή τη διαδικασία και σε ποια θέματα θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. «Δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κινηθούν μαζί με το Ιράν και το Πακιστάν, θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν», είπε.

Ο Καζίμι δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει κλείσει ακόμη τα σύνορά του και πως δέχεται Αφγανούς μετανάστες με βίζα.

«Η μαζική μετανάστευση θα διαμορφωθεί από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν τους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν μέλλον στο Αφγανιστάν θα φύγουν, όπως κάνουν τώρα. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς την Τουρκία».

Ο Καζίμι δήλωσε ότι οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν τώρα την πιο σκοτεινή αβεβαιότητα, ενώ η ιστορία τους είναι γεμάτη ξένη κατοχή και πολιτική αναταραχή. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει ότι οι διεθνείς δυνάμεις και ολόκληρος ο κόσμος έχουν καταστήσεις τους Αφγανούς θύματα των πολιτικών τους», είπε.

«Πριν από 20 χρόνια, όλοι πιστεύαμε ότι η δημοκρατία, οι οικονομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών θα ενισχύονταν στο Αφγανιστάν. Κανείς δεν περίμενε ότι οι Ταλιμπάν θα αναλάμβαναν τον έλεγχο μετά από 20 χρόνια. Ακόμα και μερικά από τα μέλη των Ταλιμπάν με τα οποία μίλησα ήταν έκπληκτοι».