Αφγανιστάν: Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο

Αφγανιστάν: Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο

Αφγανιστάν: Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο

Αφγανιστάν: Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, με την κυβέρνηση να απαγορεύει σε όλες τις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο της χώρας μέσω νέας επιστολής που εστάλη την Τρίτη. Η διεθνής κοινότητα κατήγγειλε την απόφαση.

Οι Ταλιμπάν διέταξαν την «επ' αόριστον απαγόρευση» των γυναικών να φοιτούν στο πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν, με επιστολή τους που εστάλη σε όλα τα κυβερνητικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια την Τρίτη.

Υπογεγραμμένη από τον Neda Mohammad Nadeem, υπουργό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστολή αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε να εφαρμόσετε την προαναφερθείσα διαταγή αναστολής της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεοτέρας».

Αυτή η τελευταία απαγόρευση ενισχύει τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εκπαίδευση των γυναικών στη χώρα, μετά την απαγόρευση των κοριτσιών να φοιτούν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πέρυσι, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας.

Η Fereshta Abbasi, ερευνήτρια για το Human Rights Watch (HRW), έγραψε σε tweet της την Τρίτη ότι «Οι Ταλιμπάν καθιστούν σαφές κάθε μέρα ότι δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών».

Νωρίτερα αυτό το έτος, το HRW πήρε συνεντεύξεις από εξέχουσες Αφγανές, ως αντίδραση στο γεγονός ότι το Αφγανιστάν έγινε η μόνη χώρα που απαγορεύει στα κορίτσια να πηγαίνουν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ρωτώντας τι σημαίνει η εκπαίδευση για αυτές.

Η Sahar Fetrat, Βοηθός Ερευνήτρια για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε: «Αν έχω κάτι να πω στον κόσμο, θέλω όλοι να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των κοριτσιών από το Αφγανιστάν και να αφήσουμε τα Αφγανά κορίτσια να μάθουν».

Η Heela Yoon, ιδρύτρια των Αφγανών Πρεσβευτών Νεολαίας για την Ειρήνη, μίλησε για το πώς οι Αφγανές γυναίκες αποτελούν τον μισό πληθυσμό της χώρας, λέγοντας ότι, «αν δεν έχουμε εκπαίδευση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά στην ευημερία της χώρας».

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο του περασμένου έτους και απαγόρευσαν άμεσα την πρόσβαση των γυναικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ επιπλέον τους απαγόρευσαν να εργάζονται σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα εργασίας, να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα και να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους δίχως να φοράνε μπούρκα.

Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να ανακοινώνει στο Twitter ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση, προσθέτοντας ότι «οι Αφγανές αξίζουν καλύτερα».