Αδιανόητο μέτρο: Η τουρκική αστυνομία παίρνει αποτυπώματα από παιδιά Κούρδων στα πλαίσια “προληπτικής εκστρατείας”

Αδιανόητο μέτρο: Η τουρκική αστυνομία παίρνει αποτυπώματα από παιδιά Κούρδων στα πλαίσια “προληπτικής εκστρατείας”

Η τουρκική αστυνομία παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα από παιδιά Κούρδων στα πλαίσια "προληπτικής εκστρατείας"

Η τουρκική αστυνομία παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα από παιδιά Κούρδων στα πλαίσια "προληπτικής εκστρατείας"

«Θα μπορούσε αυτή η εκστρατεία να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα ή τη Σμύρνη;» ρώτησε ο δημοσιογράφος Tuğçe Tatari, επισημαίνοντας τα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την απόφαση της αστυνομίας στην κουρδική πόλη Χακάρι, να πάνε από πόρτα σε πόρτα για να συλλέξουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών.

Η αστυνομία στην κουρδική πόλη Χακάρι της Τουρκίας ξεκίνησε μια εκστρατεία υπό το τμήμα κοινοτικής αστυνόμευσης, για τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων από πληθυσμιακές ομάδες.

Η εκστρατεία, με τίτλο "Η Πυξίδα μου είναι  η Αστυνομία", στοχεύει να βοηθήσει τους πολίτες, κάνοντας να είναι «πιο εύκολο να τους αναζητήσουν οι αρχές σε περίπτωση που χαθούν, μειώνοντας έτσι τα θύματα εγκληματικών πράξεων», σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση του Χακάρι.

Ένα προηγούμενο ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού TRT Haber ανέφερε πως η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αφορούσε μόνο τα άτομα με μειωμένη νοητική ικανότητα. Δεν έγινε σαφές πότε ακριβώς το έργο επεκτάθηκε σε παιδιά και ενήλικα άτομα δίχως αναπηρία.

«Το αίμα μου πάγωσε όταν είδα τις φωτογραφίες της αστυνομίας να παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα από παιδιά δημοτικού και μικρότερα, καθώς και από πολίτες με ειδικές ανάγκες», έγραψε ο δημοσιογράφος Tuğçe Tatari σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24 την Τρίτη.

«Δεν έχει σημασία αν αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με φροντίδα ή με τη βία», είπε ο Tatari. «Οποιαδήποτε φροντίδα και αν υπήρχε δεν θα ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει την εν λόγω παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των παιδιών».

Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων μικρών παιδιών δημιουργεί τόσο πρακτικά όσο και ηθικά προβλήματα, καθώς τα συνεχώς αναπτυσσόμενα σώματα των παιδιών δυσκολεύουν τη συνεπή ταυτοποίησή τους. Το σημαντικότερο βέβαια είναι οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των παιδιών, και το "φακέλωμά" τους.

«Όσοι γνωρίζουν τις προηγούμενες εμπειρίες αλλά και την πραγματικότητα, δεν μπορούν σήμερα να μιλούν απλώς για μια καλόπιστη εκστρατεία», έγραψε ο Tatari. «Πώς θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την πιθανότητα ότι το κράτος θα καθιστούσε μελλοντικούς "ύποπτους τρομοκρατίας" τα παιδιά αυτά;».

«Μία ακόμα ερώτηση που αποκαλύπτει την αδιανόητη αυτή πραγματικότητα είναι η εξής: Θα μπορούσε αυτή η εκστρατεία να εφαρμοστεί στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα ή τη Σμύρνη;» αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος. «Αν πρόκειται στ' αλήθεια για μία εκστρατεία πρόληψης κατά της εξαφάνισης παιδιών, πώς θα μπορούσε να μην διεξαχθεί και στις τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις; Είναι δυνατόν να ανησυχεί το κράτος μόνο για τους αγνοούμενους στο Χακάρι και στη γύρω περιοχή;».

«Φακελώνουν τα παιδιά των Κούρδων. Βρείτε πρώτα την Γκιουλιστάν», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Ακίν Ολγκούν.

Η Γκιουλιστάν Ντοκού εξαφανίστηκε στις 5 Ιανουαρίου 2020 στην κουρδική επαρχία Τουντζελί (Ντερσίμ). Παρά τη συνεχή πίεση από ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και από Κούρδους πολιτικούς, η υπόθεσή της δεν έχει προχωρήσει ενώ ο κύριος ύποπτος, ο γιος ενός αστυνομικού, φέρεται να αφέθηκε να διαφύγει από τη χώρα. Η νεαρή γυναίκα έχει γίνει σύμβολο του γυναικείου κινήματος και το ερώτημα, «Πού είναι η Γκιουλιστάν Ντοκού», παραμένει ένα δημοφιλές hashtag μεταξύ των νεαρών γυναικών στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι σήμερα.

«Πρώτα θα απαντήσετε για τα παιδιά, τις μητέρες και τους πατέρες που εξαφανίσατε. Απαντήστε για τα παιδιά των Κούρδων που δολοφονήσατε με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα», είπε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Αλί Κενάνογλου, ενώ η βουλεύτρια του HDP, Ντιλσάτ Τσανμπάζ, χαρακτήρισε την εκστρατεία μία «σαφή πρακτική τύπου απαρτχάιντ».

«Αυτό είναι ξεκάθαρη παιδική κακοποίηση. Κανείς δεν "χάνεται" σε μια χώρα όπου ο υπουργός Εσωτερικών έχει ξυλοκοπήσει μητέρες επειδή αναζητούσαν τα παιδιά τους τα οποία εξαφανίστηκαν καθώς βρίσκονταν υπό την κράτηση της αστυνομίας», δήλωσε ο πολιτικός και ακτιβιστής, Βελί Σατσιλίκ.