87 δημοσιογράφοι θα ξεκινήσουν το 2023 στη φυλακή στην Τουρκία

87 δημοσιογράφοι θα ξεκινήσουν το 2023 στη φυλακή στην Τουρκία

87 δημοσιογράφοι θα ξεκινήσουν το 2023 στη φυλακή στην Τουρκία

87 δημοσιογράφοι θα ξεκινήσουν το 2023 στη φυλακή στην Τουρκία

Το στέλεχος του DFG, Χακκί Μπολτάν δήλωσε ότι 87 δημοσιογράφοι θα καλωσορίσουν το νέο έτος στη φυλακή. Η εκπρόσωπος Τύπου του MKGP Ρόζα Μετίνα ζήτησε η κοινωνία να προστατεύει τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Δημοσιογράφων Ντιτσλέ Φιράτ (DFG), 87 δημοσιογράφοι θα υποδεχθούν τη νέα χρονιά στη φυλακή. Ενώ η καταστολή του Τύπου χειροτέρεψε με τον «νόμο λογοκρισίας», οι κρατήσεις και οι συλλήψεις, ιδιαίτερα κατά του Ελεύθερου Τύπου στην Τουρκία, συνεχίστηκαν το 2022.

16 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ) στις 16 Ιουνίου, ενώ το κατηγορητήριο εναντίον τους εκκρεμεί εδώ και περισσότερο από έξι μήνες.

Στις 28 Οκτωβρίου, εννέα από τους έντεκα δημοσιογράφους που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Το στέλεχος του DFG, Χακκί Μπολτάν, και η εκπρόσωπος Τύπου της Πλατφόρμας Γυναικών Δημοσιογράφων της Μεσοποταμίας (MKGP), Ρόζα Μετίνα, ανέφεραν ότι το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους δημοσιογράφους.

Δηλώνοντας ότι η πίεση στους δημοσιογράφους έχει αυξηθεί το 2022, το στέλεχος του DFG, Χακκί Μπολτάν, είπε: «Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν καταπίεση και βία κάθε μέρα. Η κυβέρνηση δεν θέλει τον Ελεύθερο Τύπο, που μιλάει για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, και του επιτίθεται. Τα σπίτια των δημοσιογράφων γίνονται στόχοι επιδρομών της αστυνομίας. Συλλαμβάνονται, παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα εναντίον τους. Η κυβέρνηση στοχεύει με αυτόν τον τρόπο να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις της. Η επίθεση εναντίον δημοσιογράφων είναι μια κλασική πολιτική τακτική στην Τουρκία».

27 γυναίκες δημοσιογράφοι στη φυλακή

Υπενθυμίζοντας ότι οι επιθέσεις στην ελευθεροτυπία δεν είναι καινούριες, η εκπρόσωπος Τύπου της Πλατφόρμας Γυναικών Δημοσιογράφων της Μεσοποταμίας (MKGP), Ρόζα Μετίνα, δήλωσε: «Αυτές οι πιέσεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση των AKP-MHP επιτίθεται στον Ελεύθερο Τύπο για να ελέγξει την κοινωνία και να μην δημοσιεύονται ειδήσεις που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κρατική καταστολή».

Έρχονται εκλογές και η κυβέρνηση επιτίθεται στην ελευθεροτυπία για να τις κερδίσει. Ταυτόχρονα, γίνεται επίθεση και ενάντια στη θέληση του κουρδικού λαού και των γυναικών. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε σεξιστικές επιθέσεις και βία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του MKGP, 27 γυναίκες δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του 2022, καταγράφηκαν 161 παραβιάσεις δικαιωμάτων σε βάρος γυναικών δημοσιογράφων».