Ο Κουρδο-ιρανός πρόσφυγας Μοσταφά Αζιμιταμπάρ προτάθηκε για διάσημο καλλιτεχνικό βραβείο
Ο Κουρδο-ιρανός πρόσφυγας Μοσταφά Αζιμιταμπάρ προτάθηκε για διάσημο καλλιτεχνικό βραβείο
- Date: 8 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
- Date: 8 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
Ο Κουρδο-ιρανός πρόσφυγας Μοσταφά Αζιμιταμπάρ προτάθηκε για διάσημο καλλιτεχνικό βραβείο
Ένας Κουρδο-ιρανός πρόσφυγας που αναζήτησε παρηγοριά στην τέχνη κατά τη διάρκεια οκτώ ετών που κρατούνταν στο αυστραλιανό σύστημα μετανάστευσης, έχει προταθεί για το διάσημο βραβείο Archibald Portraiture 2022.
Ζωγραφίζοντας με καφέ και ακρυλικό σε καμβά, ο Μοσταφά Αζιμιταμπάρ χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα για να ολοκληρώσει τη βραβευμένη αυτοπροσωπογραφία του, μετά την απελευθέρωσή του από το σύστημα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας το 2021. Ο Κουρδο-ιρανός καλλιτέχνης είναι φιναλίστ του 2022 για το βραβείο πορτρέτων "Archibald," το οποίο θεωρείται ως το πιο διάσημο βραβείο πορτραίτου στην Αυστραλία.
Μια οδοντόβουρτσα και καφές ήταν τα μόνα υλικά που είχε στη διάθεσή του ο Αζιμιταμπάρ κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Τα γήινα χρώματα κατακλύζουν το κάδρο, δίνοντας τη θέση τους σε ένα διαπεραστικό βλέμμα αποφασιστικότητας στα μάτια του καλλιτέχνη.
«Επέλεξα τον τίτλο KNS088 γιατί για οκτώ χρόνια με φώναζαν με αυτόν τον αριθμό αντί για το όνομά μου», έγραψε ο Αζιμιταμπάρ σε μια καλλιτεχνική σύνοψη για την γκαλερί τέχνης "NSW".
Ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να διαφύγει από τις ιρανικές διώξεις με βάρκα, ζητώντας άσυλο στην Αυστραλία το 2013. Όπως είναι άλλωστε γνωστό σχετικά με το αυστραλιανό σύστημα κράτησης μεταναστών, η εμπειρία του Αζιμιταμπάρ ήταν μια εμπειρία σύλληψης σε μακροετή γραφειοκρατικά βασανιστήρια, διαρκούς μεταφοράς μεταξύ κέντρων κράτησης και αιχμαλωσίας σε στείρα ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα δεχόταν συστηματική βία.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λέει ότι το ανώτατο διεθνές όργανο «διατηρεί συνεχείς ανησυχίες για το νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο της Αυστραλίας σχετικά με την υποχρεωτική κράτηση, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα έναν αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο και προσφύγων να βρίσκονται σε παρατεταμένη και επ' αόριστον κράτηση».
Ο Αζιμιταμπάρ χρησιμοποίησε τη δύναμη της τέχνης για να παραμείνει συγκεντρωμένος παρά τα βάσανά του και να οικοδομήσει δεσμούς με καλλιτέχνες στον έξω κόσμο κατά τη διάρκεια των οκτώ μακρών ετών κράτησής του. Σε μαρτυρία της προσωπικής του δύναμης, της αίσθησης ευθύνης για τα βάσανα των άλλων και της διορατικότητας του ως καλλιτέχνης, έγραψε:
«Το μήνυμα της ζωγραφικής μου είναι η αγάπη. Η αγάπη σημαίνει το πώς σκοτώνουμε τα τέρατα. Είμαστε όλοι μια οικογένεια, που μας συνδέει η ανθρωπιά μας».
Αφήστε ένα σχόλιο