80 Βρετανοί βουλευτές υπέγραψαν το αίτημα για την ελευθερία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

80 Βρετανοί βουλευτές υπέγραψαν το αίτημα για την ελευθερία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

80 Βρετανοί βουλευτές υπέγραψαν το αίτημα για την ελευθερία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

80 Βρετανοί βουλευτές υπέγραψαν το αίτημα για την ελευθερία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Το Κέντρο για την Πρόοδο των Κούρδων έχει υποβάλει αίτημα για την απελευθέρωση του πρώην συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στην Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2016.

«Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΣΔΑ και να απελευθερώσει αμέσως τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς», αναφέρει η επιστολή των ακτιβιστών που απαιτούν την απελευθέρωση του Κούρδου πολιτικού.

Οι ακτιβιστές επικρίνουν την ολοένα και πιο καταπιεστική πολιτική της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων και την ορίζουν ως μια στροφή προς τον αυταρχισμό που λαμβάνει χώρα από το 2015.

«Η καταστολή της κουρδικής πολιτικής αντιπολίτευσης έχει εντατικοποιηθεί καθώς η αυταρχική στροφή της Τουρκίας αυξάνεται από το 2015. Έκτοτε, οι δήμαρχοι των περιφερειών και των επαρχιών του HDP απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους με ψευδείς ισχυρισμούς, ενώ χιλιάδες αξιωματούχοι του κόμματος συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς να είναι ένας εξ αυτών».

Όταν ένας πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφει την ηλεκτρονική αναφορά, τότε στέλνεται αυτόματα σχετικό μήνυμα στον βουλευτή της εκλογικής του περιφέρειας, με τίτλο «Ελευθερία για τον Σελάχατιν Ντεμιρτάς».

Το διαδικτυακό αίτημα, το οποίο μπορεί να υπογραφεί μέσω αυτού του συνδέσμου, είναι διαθέσιμο μόνο για τις υπογραφές των βρετανών πολιτών.

Rushanara Ali: Οι τουρκικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν τον Ντεμιρτάς

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 80 βρετανοί βουλευτές έχουν ανταποκριθεί θετικά και έχουν υποστηρίξει την εκστρατεία. Η Rushanara Ali, μέλος του Κοινοβουλίου για την εκλογική περιφέρεια Bethnal Green και Bow, απάντησε σε σχετικό μήνυμα ψηφοφόρου με επιστολή της, γράφοντας:

«Σας ευχαριστώ που επικοινωνήσατε μαζί μου για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αποδεχτείτε τη συγγνώμη που δεν μπόρεσα να σας απαντήσω νωρίτερα. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για τη σύλληψη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, η οποία κρίθηκε ως παραβίαση των δικαιωμάτων του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ διέταξε την άμεση απελευθέρωση του κ. Ντεμιρτάς».

«Πιστεύω ότι οι τουρκικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν τον κ. Ντεμιρτάς από την παρατεταμένη προδικαστική του κράτηση».