76χρονος άντρας που καταδικάστηκε επειδή μιλούσε Κουρδικά, πέθανε στη φυλακή

76χρονος άντρας που καταδικάστηκε επειδή μιλούσε Κουρδικά, πέθανε στη φυλακή

76χρονος άντρας που καταδικάστηκε επειδή μιλούσε Κουρδικά, πέθανε στη φυλακή

76χρονος άντρας που καταδικάστηκε επειδή μιλούσε Κουρδικά, πέθανε στη φυλακή

Ο 76άχρονος Αλί Μποτσνάκ, ο οποίος συνελήφθη το 2009 για διεξαγωγή θρησκευτικής τελετής στην κουρδική μητρική του γλώσσα, πέθανε στη φυλακή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μποτσνάκ έπασχε από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, χρόνια εγκεφαλιακή πάθηση, δυσκολία στην αναπνοή και νεφρική ανεπάρκεια. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της οποίας του προκλήθηκε μόλυνση. Η οικογένειά του ζήτησε την απελευθέρωσή του αρκετές φορές λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας του, τα οποία απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Η διοίκηση των φυλακών δεν επέτρεψε στην οικογένειά του να δει τη σωρό του Μποτσνάκ την ημέρα του θανάτου του, αν και διέθεταν σχετική άδεια από τον εισαγγελέα.

Ο Μποτσνάκ συνελήφθη ως μέρος μιας επιχείρησης κατά της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), μιας οργανωτικής ομπρέλας που περιλαμβάνει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά ετών και οκτώ μηνών, η οποία έγινε αποδεκτή από το Ανώτατο Εφετείο, το 2017. Ο Μποτσνάκ εξέτιε την ποινή του στη φυλακή Ağrı Patnos, στην ανατολική Τουρκία.

Ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναπληρωτής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, περιέγραψε την κατάστασή του 76χρονου ως εκφυλισμό της δικαιοσύνης. "Ο Μποτσνάκ ήταν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος με ανίατη ασθένεια και η ποινή του έπρεπε να είχε αναβληθεί." Ο Gergerlioerllu είπε ότι παρουσίασε το θέμα στο κοινοβούλιο, δίχως όμως να λάβει κάποια απάντηση.

Οι απαγορεύσεις κατά της χρήσης κουρδικών στην Τουρκία ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια. Η κουρδική γλώσσα, η ενδυμασία, η λαογραφία και τα ονόματα έχουν απαγορευτεί από το 1937. Οι λέξεις «Κούρδοι», «Κουρδιστάν» και «Κουρδικός» είναι μεταξύ εκείνων που επίσημα απαγορεύτηκαν.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980, η ομιλία των κουρδικών απαγορεύτηκε επισήμως μέχρι και στην ιδιωτική ζωή.

Πολλοί άνθρωποι που μιλούσαν, μετέδιδαν ή τραγουδούσαν στα Κουρδικά, φυλακίστηκαν. Η απαγόρευση συνεχίστηκε επίσημα μέχρι το 1991. Οι Κούρδοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για κουρδική εκπαίδευση στα σχολεία στις περιοχές όπου ζουν. Μεταξύ 2010 και 2014, όταν έγινε μια προσπάθεια επίλυσης του κουρδικού προβλήματος της Τουρκίας, μέσω μιας επίσημης «ειρηνευτικής διαδικασίας», δόθηκαν διαλέξεις στα Κουρδικά σε ορισμένα σχολεία και εγκαταστάθηκαν κουρδικές πινακίδες στις πόλεις. Το τουρκικό καθεστώς υπαναχώρησε στα εν λόγω δικαιώματα, αφαιρώντας τα από τους Κούρδους, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2015.