170 νομοθέτες των ΗΠΑ προτρέπουν τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

170 νομοθέτες των ΗΠΑ προτρέπουν τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

170 νομοθέτες των ΗΠΑ προτρέπουν τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Εκατόν εβδομήντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπέγραψαν υπερκομματική επιστολή που εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, προτρέποντας τη διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τα «προβληματικά» ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η επιστολή, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου και ημέρα δημοσίευσης τη Δευτέρα, σημειώνει ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ Τουρκία υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, αλλά σημειώνει ότι η διοίκηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εν λόγω διμερή σχέση.

«Τα στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική θέση στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία προκαλούν σημαντικές ανησυχίες», ανέφερε η επιστολή, την οποία υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο Greg Meeks, πρόεδρος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και ο Mike McCaul, το αρχαιότερο μέλος της Επιτροπής από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ο Ερντογάν δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπερτερούν των όποιων διαφορών τους και πως η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τη συνεργασία της με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν καταστεί δυσχερείς σε πολλά θέματα, όπως η αγορά ρωσικής πυραυλικής άμυνας από την Τουρκία και η υποστήριξη των ΗΠΑ για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης εκφράσει επανειλημμένες ανησυχίες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη χώρα. Η επιστολή των νομοθετών ανέφερε ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, εγκατέστησαν πολιτικούς συμμάχους σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις πληροφοριών και φυλάκισαν αδίκως πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μέλη μειονοτικών ομάδων.