17 Κούρδοι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας το 2020

17 Κούρδοι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας το 2020

17 Κούρδοι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας το 2020

17 Κούρδοι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας το 2020

Κατά τη διάρκεια του 2020, τουλάχιστον 17 ανήλικοι κάτω των 18 ετών σε διάφορες πόλεις του Rojhilat (Ανατολικό Κουρδιστάν) συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για κατηγορίες πολιτικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που κατέγραψε το Κέντρο Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Hengaw", κατά τη διάρκεια του 2020, τουλάχιστον 17 ανήλικοι κάτω των 18 ετών συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σε διάφορες πόλεις του Ιρανικού Κουρδιστάν. Οι νεότεροι από αυτούς ήταν 15 ετών.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους και συγκεκριμένα 14 εξ αυτών, συνελήφθησαν για κατηγορίες πολιτικών δραστηριοτήτων και συνεργασίας με Κουρδικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν με κατηγορίες θρησκευτικών δραστηριοτήτων.

Ο οργανισμός Hengaw δήλωσε ότι στις περισσότερες από τις καταχωρημένες υποθέσεις, δεν υπήρξε νομική προστασία για τα δικαιώματα των παιδιών, όπως περιορισμοί στην προδικαστική κράτηση (προφυλάκιση), άμεση πρόσβαση στην οικογένειά τους, απαγόρευση σωματικής και ψυχολογικής πίεσης και πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο.

"Για παράδειγμα, υπήρξε ανάκριση χωρίς μηχανισμό προστασίας των παιδιών, και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν από τους ανακριτές τους. Τα κρατούμενα παιδιά στερήθηκαν επίσης τους γενικούς κανόνες που τηρούνται σχετικά με τον χρόνο κράτησης, όπως ενημέρωση των οικογενειών, ιατρική εξέταση και πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες."

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών, στην οποία έχει προσχωρήσει η ιρανική κυβέρνηση, και το άρθρο 9 του Αστικού Κώδικα της χώρας, η προφυλάκιση πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση. Κατά αντιστοιχία, η εγχώρια νομοθεσία παρέχει τη σχετική πρόβλεψη στο άρθρο 277 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ως εκ τούτου, η συνήθης πρακτική είναι να εμπιστεύεται η πολιτεία το παιδί ή τον έφηβο σε έναν γονέα ή στον νόμιμο κηδεμόνά του, ενώ η προφυλάκιση κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής έρευνας πραγματοποιείται μόνο εάν είναι απαραίτητο, και μόνο υπό εξαιρετικές περιστάσεις."

Σύμφωνα με την έκθεση, ο υψηλότερος αριθμός προφυλακισθέντων ανηλίκων καταγράφηκε στην επαρχία του Κουρδιστάν (Sanandaj), σε εννέα περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, στην επαρχία Δυτικού Αζερμπαϊτζάν (Urmia) σε έξι περιπτώσεις, και στην επαρχία Kermanshah σε δύο περιπτώσεις.