1500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

1500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

1500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

1500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Σύμφωνα με την οργάνωση "Christian Peacemaker Teams", περισσότεροι από 1500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από 22 χωριά, λόγω της τουρκικής εισβολής στο Νότιο Κουρδιστάν. Δεδομένου ότι ο τουρκικός στρατός δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις, η επιστροφή των εκτοπισμένων ανθρώπων είναι σχεδόν αδύνατη.

Η οργάνωση "Christian Peacemaker Teams" στο Ιρακινό Κουρδιστάν (CPT-IK) παρουσίασε έκθεση σχετικά με τον κοινωνικοπολιτικό αντίκτυπο της τρέχουσας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ). Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από 1500 άτομα έχουν εκτοπιστεί από 22 χωριά της επαρχίας του Ντουχόκ, τις τελευταίες σαράντα ημέρες. Χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης έχουν καεί. Όπως ανέφερε ο Lukasz Firla, μέλος της διεθνούς οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά τη διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού κράτους στο έδαφος του Ιράκ που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου, η CPT-IK δήλωσε:

«Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση στοχεύει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή του Κουρδιστάν. Για να ξεκινήσει την επιχείρησή της, η Τουρκία έχει αναπτύξει αλεξιπτωτιστές πέρα ​​από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή του Κουρδιστάν, υπό τη συνοδεία εναέριων βομβαρδισμών και αεροπορικών επιθέσεων. Αφού κατασκεύασε αυτές τις βάσεις η Τουρκία, έπειτα προωθήθηκε περαιτέρω στην περιοχή του Κουρδιστάν, για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί η Άγκυρα ως "ζώνη ασφαλείας", η οποία θα εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ. Καθώς η Τουρκία απέκτησε τον έλεγχο σε περιοχές της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ έχουν ενταθεί στην περιοχή.

Στη συνέχεια, η Τουρκία πραγματοποίησε βομβαρδισμούς στην περιοχή με στόχο το PKK. Ωστόσο, όπως αναφέρει η οργάνωση Christian Peacemaker Teams (CPT), «πολλές από τις εναέριες επιθέσεις της Τουρκίας και του πυροβολικού της στοχοποίησαν άμεσα τους κατοίκους της περιοχής».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι, «Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι στοχοποιεί το PKK με την Επιχείρηση "Claw-Lightning", η πραγματικότητα είναι ότι οι κάτοικοι που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Αυτοί οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν την περιοχή όπου ζουν εκατοντάδες οικογένειες. Χιλιάδες στρέμματα γης και περίπου 1.300 μελίσσια έχουν καταστραφεί, ενώ αποτελούσαν πόρους ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες.

Οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας όχι μόνο απειλούν τη διαβίωση των οικογενειών, αλλά και τη ζωή τους. Τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας και περισσότεροι από 1.500 πολίτες από 22 χωριά έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, για να διαφύγουν από τις τουρκικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς.

Η CPT εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτές οι οικογένειες μπορεί να μην έχουν ποτέ τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η Τουρκία έχει χτίσει κοντινές στρατιωτικές, βάσεις, οπλισμένες με πυροβολικό, που απειλούν τώρα τη ζωή των αμάχων.

«Οι οικογένειες που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν δεν μπορούν να γίνονται στόχοι στη σύγκρουση της Τουρκίας με το ΡΚΚ. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις που στοχοποιούν τους πολίτες στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Μόνο τότε θα μπορέσουν οι οικογένειες να επιστρέψουν στα χωριά και τα σπίτια τους».