104 διανοούμενοι ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ροζάβα και το Νότιο Κουρδιστάν

104 διανοούμενοι ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ροζάβα και το Νότιο Κουρδιστάν

104 διανοούμενοι ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ροζάβα και το Νότιο Κουρδιστάν

104 διανοούμενοι ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ροζάβα και το Νότιο Κουρδιστάν

Άραβες και Κούρδοι διανοούμενοι κάλεσαν τους οργανισμούς του διεθνούς δικαίου και τον Αραβικό Σύνδεσμο να σταματήσουν τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία και στο Νότιο Κουρδιστάν.

Σε ανοιχτή επιστολή, η Επιτροπή Αραβοκουρδικού Διαλόγου, που αποτελείται από διανοούμενους, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, δικηγόρους και μέλη ΜΚΟ, ζήτησε να τερματιστούν οι τουρκικές επιθέσεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία και στο Νότιο Κουρδιστάν.

Η επιστολή με τίτλο «Σταματήστε τις επιθέσεις του τουρκικού καθεστώτος στη Συρία και το βόρειο Ιράκ» έχει αποσταλεί σε διάφορα κράτη, βουλευτές, ευρωβουλευτές, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βουλευτές του Αραβικού Συνδέσμου και σε όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες.

Η επιστολή αναφέρει: «Εδώ και πολύ καιρό, το τουρκικό καθεστώς αναζητούσε απεγνωσμένα πρόσχημα για να επιτεθεί στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Το τουρκικό καθεστώς επιδιώκει να εξάγει τα εσωτερικά του προβλήματα, την αδυναμία και την ανικανότητα της κυβέρνησής του, στις γύρω χώρες. Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ονειρεύεται την ανάσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

«Αυτή τη φορά, οι στρατιωτικοί στόχοι της Τουρκίας αποκαλύφθηκαν. Στις 18 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται την Συρία και το Ιράκ λόγω πιθανών επιθέσεων της Τουρκίας.

Αυτές οι δηλώσεις και οι προειδοποιήσεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι αβοήθητες μπροστά στις επιθέσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία και παραμένουν ανίκανες να ανταποκριθούν στην παραβίαση της κυριαρχίας των εν λόγω χωρών. Ως εκ τούτου, οι αρχές των ΗΠΑ περιορίστηκαν στο να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους. Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τους Άραβες, τους Κούρδους, τις μειονότητες, τους Χριστιανούς, τους Γεζίντι και τις λοιπές μειονότητες του Ιράκ και της Συρίας».

Η επιστολή υπογράμμιζε ότι στις 20 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν συνέχισε τις απειλές του και εξαπέλυσε επιθέσεις στη Βόρεια Συρία και το Ιράκ. Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι κάτοικοι των περιοχών. Οι οικισμοί και οι περιουσίες των αμάχων έχουν επίσης υποστεί ζημιές. Η επίθεση μάλιστα κατέστρεψε ολοσχερώς και ένα νοσοκομείο κατά του Covid στην περιοχή.

Οι διανοούμενοι κατέληξαν στην επιστολή τους λέγοντας: «Εμείς, η Επιτροπή Αραβοκουρδικού Διαλόγου, σας ζητάμε να λάβετε θέση για να υπερασπιστείτε τους διεθνείς νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύσετε την κυριαρχία των κρατών. Θέλουμε να κλείσετε τον εναέριο χώρο της περιοχής, για να υπερασπιστείτε τον λαό της περιοχής και να σταματήσουν οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ».

Οι πρώτοι δέκα υπογράφοντες είναι οι εξής:

1-Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Muhsin Ewedullah - Αίγυπτος
2-Καθηγήτρια διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Dr. Raida Hisên Mihemed El Debhani
3-Σύμβουλος Dr. Elaa Salama - Αίγυπτος
4-Rami Abdurehman, Διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR)
5-Αρχιτέκτονας Hani Milad Hena- Αίγυπτος
6-Mihemed Hisên Ehmed, Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Siud
7-Στρατιωτικός αναλυτής Jamil Al Muemrî-Υεμένη
8- Συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής Rami Zuhdi- Αίγυπτος
9- Πρόεδρος του Συριακού Μεταρρυθμιστικού Κινήματος Shukri Shexani
10- Συγγραφέας Eli Abu El Xêr-Αίγυπτος