Τζιχαντιστικές ομάδες καταλαμβάνουν τον έλεγχο περιοχών στο Αφρίν
Τζιχαντιστικές ομάδες καταλαμβάνουν τον έλεγχο περιοχών στο Αφρίν
- Date: 20 Ιουνίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 20 Ιουνίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Τζιχαντιστικές ομάδες καταλαμβάνουν τον έλεγχο περιοχών στο Αφρίν
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, τζιχαντιστικές ομάδες που εδρεύουν στο Ιντλίμπ της Συρίας προωθούνται για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αρκετές περιοχές του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης, μετά από συγκρούσεις με μισθοφόρους του τουρκικού στρατού.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφερε την Κυριακή πως ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, η Αχράρ Αλ-Σαμ και η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο αρκετών περιοχών στην ευρύτερη ζώνη του Αφρίν, στην επαρχία βορειοδυτικά του Χαλεπίου. Οι περιοχές αυτές προηγουμένως βρισκόντουσαν υπό την κατοχή των τουρκικών δυνάμεων και των πληρεξουσίων τους.
Οι δύο τζιχαντιστικές ομάδες κατέλαβαν τις περιοχές γύρω από το Αλ-Μπασουτά, το Τζιντιρές και τα χωριά Αλ-Μουχαμαντίγια, Αλ-Γκαζαγουίγια, Καρζιχίλ και Αϊν Νταρά, μετά από συγκρούσεις με τις μισθοφορικές ομάδες "Αλ-Τζάμπα Αλ-Σαμίγια" και "Ταξιαρχία Αλ-Σαμ" της Τουρκίας.
Το χωριό Καρζιχίλ φέρεται να έγινε στόχος των πιο σφοδρών συγκρούσεων. Η κατάληψη των επίμαχων περιοχών έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την άφιξη αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τους τζιχαντιστές της HTS και της Αχράρ Αλ-Σαμ .
Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν επτά θάνατοι, εκ των οποίων οι τρεις ήταν άμαχοι και οι τέσσερις μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Επιπλέον υπήρξαν και εννέα τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.
Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στις ακόλουθες εννέα θέσεις: Αλ-Γκαζαγουίγια, καταυλισμό Αλ-Χαντάθ, χωριό Ολάν, καταυλισμό Χαϊ Αλ-Ναχντά, καταυλισμό Ραουαμπί, και στις πόλεις Σοσιάν, Μπαραθά, Αμπά και Τελλ Μπατάλ.
Εντωμεταξύ, έχει αναφερθεί μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση των τζιχαντιστών της HTS σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους, στην επαρχία δυτικά του Χαλεπίου και κοντά στις γραμμές που χωρίζουν τις περιοχές που ελέγχονται από την HTS και αυτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συριακών στρατευμάτων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Hawar (ANHA) ανέφερε επίσης την Κυριακή ότι υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της HTS και των Τούρκων μισθοφόρων του αυτοαποκαλούμενου "Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA)" στην πόλη Αφρίν, και ότι η HTS επιχειρούσε να αποκτήσει τον έλεγχο των περιοχών κοντά στο κέντρο της πόλης.
Το ANHA ανέφερε επίσης στο ρεπορτάζ του ότι η αλλαγή εξουσίας στην περιοχή είχε προκαθοριστεί και ενορχηστρώθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται, ότι το γραφείο τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) είχε προειδοποιήσει προηγουμένως, στις 26 Μαΐου, ότι η Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT) είχε αποσύρει ορισμένους από τους μισθοφόρους της Τουρκίας από πολλά χωριά της περιοχής, ενώ παράλληλα αναπτύσσονταν ομάδες της HTS στην Αλ-Μπασουτά και το Κεμπασίν.
Αφήστε ένα σχόλιο