Τούρκος Νομπελίστας: «Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι η χώρα μου θα μπορούσε να είναι σε τόσο απαίσια κατάσταση»
Τούρκος Νομπελίστας: «Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι η χώρα μου θα μπορούσε να είναι σε τόσο απαίσια κατάσταση»
- Date: 17 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
- Date: 17 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
Τούρκος Νομπελίστας: «Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι η χώρα μου θα μπορούσε να είναι σε τόσο απαίσια κατάσταση»
Ο βραβευμένος με Νόμπελ μυθιστοριογράφος, Ορχάν Παμούκ, δήλωσε ότι θαυμάζει τους δημοσιογράφους στην Τουρκία για τη γενναιότητά τους και το πώς αγωνίζονται να συνεχίσουν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να επικρίνουν την κυβέρνηση.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος μυθιστοριογράφος είπε ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πριν από 40 χρόνια, την εποχή που είχαν αρχίσει να εκδίδονται τα έργα του, ότι η χώρα του θα βρισκόταν μια μέρα σε μια τέτοια απαίσια κατάσταση.
Ο Ορχάν Παμούκ, ο αποδέκτης του Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2006, μίλησε στην τελετή για το Βραβείο Λογοτεχνίας Sedat Simavi 2021, ως αποδέκτης του φετινού βραβείου για το μυθιστόρημά του, "Νύχτες Πανούκλας".
Ο Παμούκ πρόσφατα στοχοποιήθηκε με κατηγορίες για «προσβολή» του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας και γελοιοποίηση της τουρκικής σημαίας στο βιβλίο του - ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό οθωμανικό νησί κατά τη διάρκεια της βουβωνικής πανώλης, στις αρχές του 1900.
«Η επιβολή μέτρων καραντίνας μετατρέπει κατά κάποιο τρόπο τα κράτη σε αυταρχικούς μηχανισμούς, όπως έχουμε δει τόσο στην Τουρκία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, και είχα μπει στον πειρασμό να γράψω για αυτό», είπε.
«Ωστόσο, το δικό μας κράτος, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχει ανάγκη από πανδημία για να γίνει αυταρχικό. Τέτοια άσχημα πράγματα συμβαίνουν πράγματι. Ασχολούμαι με αυτό το είδος δουλειάς για 40 χρόνια. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι η χώρα μου, 40 χρόνια μετά, θα ήταν τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, σε τόσο απαίσια, τόσο άσχημη κατάσταση. Τι να πω, ο Θεός να δώσει στους ανθρώπους υπομονή και δύναμη να αντισταθούν».
Πρόσθεσε ότι θαυμάζει τους δημοσιογράφους για τη γενναιότητα και τον αγώνα τους που συνεχίζουν να εκφράζουν τις απόψεις τους, με οποιοδήποτε κόστος, στην Τουρκία.
«Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα στην οποία, όχι εμείς, οι μυθιστοριογράφοι, αλλά οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να βρουν ένα μικρό κομμάτι που είναι ακόμα ανοιχτό στην ελευθερία της σκέψης και διεξάγουν έναν αγώνα εκεί, εκφράζοντας τις απόψεις τους γενναία και επικριτικά, έτοιμοι για οποιοδήποτε θυσία. Και είναι τιμή μου να λάβω ένα βραβείο από την Ένωση Δημοσιογράφων».
Το 2011 ο Παμούκ είχε κριθεί ένοχος σε ποινική υπόθεση στην οποία βρέθηκε αντιμέτωπος με το δικαστήριο για τα σχόλιά του το 2005 σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων και τις μαζικές δολοφονίες Κούρδων.
Είχε πει σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα: «Ένα εκατομμύριο Αρμένιοι και 30.000 Κούρδοι σκοτώθηκαν σε αυτή τη χώρα και είμαι ο μόνος που τολμάω να μιλήσω για αυτό».
Αφήστε ένα σχόλιο