Τουρκία: Κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας;

Τουρκία: Κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας;

Τουρκία: Κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας;

Τουρκία: Κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας;

Η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας, τροφοδοτώντας τον ισλαμικό εξτρεμισμό στην εγχώρια αγορά και αναπτύσσοντας τζιχαντιστές μισθοφόρους στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο ορισμός μιας χώρας ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας απαιτεί υποχρεωτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα προκαλούσαν βαθιά ζημιά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Πριν από μια τέτοια καταχώριση, οι δυτικές χώρες μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και τους Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, παρέχοντας παράλληλα σημεία αναφοράς καλής συμπεριφοράς, ώστε η Τουρκία να εξιλεωθεί και να αποκαταστήσει καλές σχέσεις με τη Δύση.

Συρία

Η συνεργασία της Τουρκίας με τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκινά από την ίδρυση της τουρκικής Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1990, η οποία δολοφόνησε Κούρδους πολιτικούς που θεωρήθηκαν υποστηρικτικοί του PKK.

Η συνεργασία της Τουρκίας με τους ισλαμιστές είναι γνωστή στις υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο. Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν το επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις 2 Οκτωβρίου 2014: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν μου είπε, είναι παλιός φίλος, έχετε δίκιο, αφήσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους να περάσουν…».

Το Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας έγινε το κέντρο της τουρκικής συμμαχίας με τις πολιτοφυλακές της Αλ Κάιντα. Ο Ερντογάν υποστηρίζει τους σουνίτες μαχητές του Ιντλίμπ - Hayat Tahrir al-Sham, το μέτωπο Αλ Νούσρα, Ansar al-Din και Jaysh al-Sunna - που φιλοδοξούν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό εμιράτο στη Συρία, υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα.

Όταν η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018, μια πόλη της οποίας οι κάτοικοι ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδοι, 6.000 τούρκοι στρατιώτες και 10.000 τζιχαντιστές υποστηρίχθηκαν από άρματα και αεροπορικές επιδρομές, καθώς ο Ερντογάν κλιμάκωσε τη σύγκρουσή του με τους Κούρδους στη Συρία. Δικαιολόγησε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι Σύριοι Κούρδοι μαχητές ήταν τμήμα του ΡΚΚ. Τζιχαντιστές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, αποκεφάλιζαν πολίτες και ακρωτηρίαζαν τα σώματα Κούρδισσων γυναικών. Για τον Ερντογάν, η αντιτρομοκρατία σημαίνει η δολοφονία των Κούρδων.

Η Τουρκία ανέπτυξε μια σαφή στρατιωτική φόρμουλα στη Συρία. Η τουρκική αεροπορική δύναμη και το πυροβολικό επιτίθεντο σε αμάχους πριν την ανάπτυξη των δυνάμεων των τζιχαντιστών, οι οποίοι με την υποστήριξη τουρκικών αρμάτων και πυροβολικού, καταλάμβαναν έδαφος για να διαπράξουν εθνοκάθαρση.

Λιβύη

Έχοντας αποδείξει την επιτυχία τους στη Συρία, οι μισθοφόροι εξήχθησαν σε άλλες ζώνες σύγκρουσης όπου η ικανότητά τους στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να προωθήσει τους στρατηγικούς και ιδεολογικούς στόχους της Τουρκίας. Τουρκικές χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις συντονίστηκαν με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) στη Λιβύη. Η Τουρκία έστειλε 300 μισθοφόρους από τον SNA για να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τον Δεκέμβριο του 2019.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, απεστάλησαν 18.000 Σύριοι μαχητές στη Λιβύη. Η δύναμη περιλάμβανε και 350 παιδιά στρατιώτες.

Η υποστήριξη της Τουρκίας για το GNA περιελάμβανε εκπαίδευση και επιχειρησιακή υποστήριξη. Η Τουρκία χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bajraktar (UAV), μαζί με τους τζχαντιστές του SNA, τα οποία βοήθησαν στη διαμόρφωση του πεδίου της μάχης.

Τα τουρκικά στρατεύματα οχύρωσαν την αεροπορική βάση Watiyya στα σύνορα της Τυνησίας, καθώς και τις εγκαταστάσεις στη Misrata και μια ναυτική βάση στο Khoms. Τα τουρκικά στρατεύματα παρέμεναν στις βάσεις τους, ενώ οι μισθοφόροι του SNA έκαναν τη βρώμικη δουλειά.

Τον Μάιο του 2021, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την παρουσία 6.630 Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη. Αυτοί οι μαχητές δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Απαιτούν την προώθησή τους σε προορισμούς στην Ευρώπη για να λειτουργήσουν ως μια πέμπτη φάλαγγα.

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Τουρκία αποφάσισε να εξάγει τους τζιχαντιστές μαχητές από τη μια ζώνη μάχης στην άλλη. Στρατιωτικοί μισθοφόροι στάλθηκαν από τη Λιβύη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ("Αρτσάχ" στα Αρμενικά), στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Ένας από τους διαβόητους μισθοφόρους που έστειλε η Τουρκία είναι ο Sayf Balud. Γνωστός και ως Sayf Abu Bakr, ηγήθηκε του τμήματος Hamza του SNA, το οποίο πολέμησε στο Αφρίν καθώς και στον εμφύλιο της Λιβύης. Ο Balud και περίπου 500 άντρες του μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν στις μάχες στο Αρτσάχ. Ο Balud είναι Σύριος τουρκμένος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο του 2013 του ISIS.

Είναι υπεύθυνος για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια Κούρδων στρατιωτών στη Συρία, αδιάκριτο βομβαρδισμό πολιτών, απαγωγή Κούρδισσων γυναικών και βάναυση καταστολή στην πόλη του Αφρίν.

Εκτός από τις βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον αμάχων, οι Τούρκοι μισθοφόροι κατέστρεψαν εκκλησίες και πολιτιστικά μνημεία της Αρμενίας, κάτι που αποτελεί επίσης παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας

Η βοήθεια της Τουρκίας στους μισθοφόρους τζιχαντιστές, καθιστά τη χώρα ως ένα κράτος χορηγό της τρομοκρατίας;

Ο χαρακτηρισμός του κράτους χορηγού της τρομοκρατίας εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε χώρες που έχουν «επανειλημμένα υποστηρίξει πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας», σύμφωνα με το άρθρο 1754 (γ) του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας για το Φορολογικό Έτος 2019, τμήμα 40 της Εξαγωγής Όπλων Έλεγχος νόμου και τμήμα 620Α του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας.

Επί του παρόντος, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία χαρακτηρίζονται ως κράτη χορηγοί της τρομοκρατίας. Ο χαρακτηρισμός απαιτεί μονομερείς κυρώσεις.

Η χαρακτηρισμός δεν είναι ένα απλώς τεχνικό ζήτημα. Η απόφαση είναι ιδιαίτερα πολιτική, ενώ ο χαρακτηρισμός προορίζεται για τους μεγαλύτερους αντιπάλους της Αμερικής. Σήμερα, διεξάγεται και μια παράλληλη αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ.