Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μαλαισίας καλεί την Τουρκία να σταματήσει την εισβολή στο Κουρδιστάν
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μαλαισίας καλεί την Τουρκία να σταματήσει την εισβολή στο Κουρδιστάν
- Date: 3 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 3 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μαλαισίας καλεί την Τουρκία να σταματήσει την εισβολή στο Κουρδιστάν
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μαλαισίας καταδίκασε την τελευταία εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και προέτρεψε την Τουρκία να ανανεώσει τις διαπραγματεύσεις με το PKK για μια βιώσιμη και δίκαιη επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μαλαισίας (PSM) εξέδωσε δήλωση καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ (KRI), να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από την περιοχή και να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για μια βιώσιμη και δίκαιη επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.
Η δήλωση, που διαβάστηκε από το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Τσου Τσον Κάι, καταδίκασε την τελευταία διασυνοριακή επίθεση του τουρκικού στρατού και ανέφερε τα εξής:
«Καθώς οι διεθνείς ειδήσεις κυριαρχούνται από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά των Κούρδων από την Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, με την τελευταία επίθεση να λαμβάνει χώρα στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ). Ο τουρκικός στρατός εντείνει επίσης την επίθεσή του στα απελευθερωμένα εδάφη της Ροζάβα (Βορειοανατολική Συρία).
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο όλο και πιο αυταρχικός Τούρκος Πρόεδρος που υποκριτικά προσποιείται πως δρα ως «ειρηνοποιός» στον πόλεμο της Ουκρανίας, διέταξε τον τελευταίο γύρο διασυνοριακών επιθέσεων που άρχισε στις 17 Απριλίου 2022, με στόχο περιοχές που ελέγχονται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους Κούρδους αντάρτες στο Νότιο Κουρδιστάν. Ένα από τα σχέδια του Ερντογάν είναι να καταλάβει εδάφη που ελέγχονται από το PKK και να δημιουργήσει τις δικές του στρατιωτικές βάσεις εκεί. Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη δημιουργήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή».
Παράλληλα με την τουρκική εισβολή στο Νότιο Κουρδιστάν, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να αναπτύσσει drones για να επιτίθεται και να σκοτώνει ανθρώπους στη Ροζάβα (Βορειοανατολική Συρία).
Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «επιδιώκει συστηματική καταστολή κατά του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) και ότι από το 2016, πάνω από 10.000 μέλη του HDP έχουν συλληφθεί με κάθε είδους πλαστές κατηγορίες», το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μαλαισίας κάλεσε την Τουρκία:
«Να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο Νότιο Κουρδιστάν και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από την περιοχή»,
«Να ανανεωθούν οι διαπραγματεύσεις – στις οποίες το PKK έχει δείξει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει – για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή του Κουρδιστάν».
«Να αναγνωριστεί το δημοκρατικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Κούρδων, ως βάση για μια πολιτική λύση στο Κουρδικό Ζήτημα».
Αφήστε ένα σχόλιο