Συγγραφέας Μεράλ Σιμσέκ: Αυτό το βραβείο είναι για τις γυναίκες που αγωνίζονται στα βουνά στο Κουρδιστάν
Συγγραφέας Μεράλ Σιμσέκ: Αυτό το βραβείο είναι για τις γυναίκες που αγωνίζονται στα βουνά στο Κουρδιστάν
- Date: 11 Σεπτεμβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 11 Σεπτεμβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Συγγραφέας Μεράλ Σιμσέκ: Αυτό το βραβείο είναι για τις γυναίκες που αγωνίζονται στα βουνά στο Κουρδιστάν
Στην τελετή απονομής του βραβείου Theodor Kramer στην Αυστρία, η Κούρδισσα συγγραφέας Μεράλ Σιμσέκ, δήλωσε ότι δέχθηκε το βραβείο για λογαριασμό όλων των γυναικών στο Κουρδιστάν που βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν αλλά εξακολουθούν να πολεμούν.
Η τελετή απονομής του βραβείου Theodor Kramer για τους συγγραφείς που γράφουν και αντιστέκονται βρισκόμενοι σε εξορία, πραγματοποιήθηκε στο Niederhollabrunn της Αυστρίας, την Παρασκευή. Οι νικητές του φετινού βραβείο είναι η Κούρδισσα συγγραφέας Μεράλ Σιμσέκ και ο Αυστριακός συγγραφέας Gerhard Oberschlick.
Μετά την τελετή, η Μεράλ Σιμσέκ είπε σε μια ομιλία της ότι παραλαμβάνει το βραβείο εκ μέρους των γυναικών του Κουρδιστάν:
«Αυτός είναι ο λόγος που σημαίνει πολλά για μένα αυτό το βραβείο. Ήμουν ακόμα στη χώρα μου όταν μου απονεμήθηκε το βραβείο. Κατηγορήθηκα γι' αυτά που έγραφα. Υπάρχουν εκκρεμείς διαδικασίες εναντίον μου στα τουρκικά δικαστήρια επειδή είμαι Κούρδισσα. Έχω ήδη καταδικαστεί και οι δίκες συνεχίζονται. Τώρα ζω εξόριστη στο Βερολίνο. Η πατρίδα μου, το Κουρδιστάν είναι κατεχόμενη εδώ και αιώνες. Οι Κούρδοι είμαστε καταπιεσμένοι και υφιστάμεθα μια διαρκή γενοκτονία. Μας βιάζουν, μας δολοφονούν και μας διώχνουν από τη χώρα μας οι κατακτητές. Αυτό που θέλουμε είναι να ζήσουμε όπως οι άλλοι λαοί με τη γλώσσα και την ταυτότητά μας. Δεν θέλουμε να πεθαίνουμε και να βιώνουμε άλλο την γενοκτονία. Όπως και εσείς, θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε τη δική μας γλώσσα. Θέλουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους λαούς».
Η Κούρδισσα συγγραφέας ευχαρίστησε τη μητέρα της, την αδελφή της Μουλκιγέτ Ντογάν, που δολοφονήθηκε το 1993 και τον αδελφό της Ακίφ Ντογάν, που δολοφονήθηκε το 1996, για τη δύναμη και την αντοχή που της έδωσαν:
«Τους εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου, γιατί έμαθα από αυτούς να αντιστέκομαι. Ευχαριστώ τον Θεό και την πατρίδα μου. Δέχομαι το βραβείο που μου δόθηκε εκ μέρους όλων των Κούρδισσων γυναικών που δολοφονήθηκαν και βιάστηκαν στο Κουρδιστάν υπό αραβική, περσική και τουρκική αποικιακή κυριαρχία, και οι οποίες συνεχίζουν σήμερα να αντιστέκονται στις φυλακές και να πολεμούν στα βουνά».
Αφήστε ένα σχόλιο