Ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφει από ένα παράθυρο κρυφά τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δημοσιεύεται ξανά σε έγχρωμη αυτή τη φορά μορφή.

Από τις 14 έως τις 17 Νοέμβρη του 1973, από το παράθυρο γωνιακού δωματίου στον 1ο όροφο του ξενοδοχείου «Ακροπόλ», ο κινηματογραφιστής Νίκος Α. Βερνίκος, τραβούσε κρυφά πλάνα των ιστορικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο.

Ο ίδιος περιγράφει για εκείνες τις ημέρες αλλά και την επικίνδυνη απόφαση να καταγράψει τα γεγονότα. «Το δωμάτιο το είχα νοικιάσει και για την υποστήριξη των φοιτητών μελών της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (ΕΚΙΝ). Οργάνωση για την κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη δικτατορία. Η παρακολούθηση των γύρω από το Πολυτεχνείο γεγονότων γινόταν μέσα από το κατεβασμένο ξύλινο ρολό με ανοικτό το τζάμι, με κομμένη την ανάσα

 

Η ημέρα που μπήκε το τανκ – «Η αναπνοή των παρευρισκόμενων στο δωμάτιο σταμάτησε»

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

 

Ο κινηματογραφιστής εξιστορεί για εκείνη την ημέρα, την τελευταία, όπου η αναπνοή όλων σταμάτησε: «Μεσάνυκτα Παρασκευής 16 προς Σάββατο 17 Νοεμβρίου στη γωνία του Acropole ήταν σταθμευμένο τανκ που περίμενε να επέμβει. Το κράνος του όρθιου οδηγού έφτανε στο κάτω μέρος του γωνιακού παραθύρου.

Λίγο πριν την επέμβαση στο Πολυτεχνείου και ενώ επικρατούσε πλήρης ησυχία, δημιουργήθηκε μικρός θόρυβος μέσα στο δωμάτιο από τους παρευρισκόμενους φίλους συναγωνιστές φοιτητές και το τηλέφωνο. Ο στρατιώτης έστρεψε τη φωτιστική δέσμη του προβολέα του τανκ στην πρόσοψη του ξενοδοχείου, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του θορύβου. Σταμάτησε για λίγο στο από πίσω του και λίγο πιο πάνω ευρισκόμενο σκοτεινό, με το κατεβασμένο ρόλο, παράθυρο του δωματίου μας. Το φως του προβολέα έμπαινε μέσα από τις χαραμάδες. Ο στρατιώτης προσπαθούσε να καταλάβει από που ερχόταν ο θόρυβος που ξεχώρισε από τον ήχο των πυροβολισμών. Όπως εκινείτο φώτιζε τοίχους και ιδιαίτερα το ταβάνι του δωματίου προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αναπνοή των παρευρισκόμενων στο δωμάτιο σταμάτησε».

 

Το βίντεο ντοκουμέντο ανήρτησε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείουυ

 

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept