Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ξεκινά το εναρκτήριο μάθημά του που καλύπτει την κουρδική γλώσσα και τον πολιτισμό, απαντώντας στην υπεράσπιση των φοιτητών με την «ιστορική» ανακοίνωση

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρουσίασε το εναρκτήριο μάθημά του για την κουρδική γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική, ανέφερε τη Δευτέρα η φοιτητική εφημερίδα The Crimson. Το μάθημα ξεκίνησε με το φθινοπωρινό εξάμηνο του Χάρβαρντ και διευθύνεται από τον Ahmad Mohammadpour, έναν κοινωνικό-ανθρωπολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Bentley, ο οποίος κατάγεται από το Eastern (Ανατολικό ή Ιρανικό Κουρδιστάν).

Η Σχολή Τεχνών και Επιστημών εισήγαγε το μάθημα ως απάντηση στις προσπάθειες υπεράσπισης των φοιτητών. Ο Janan Iranbomy, πρόεδρος του Harvard Graduate School of Arts and Sciences’ Association, και πρόεδρος της υπεράσπισης των φοιτητών και της δέσμευσης του Συμβουλίου Μεταπτυχιακών Σπουδών του Χάρβαρντ, είναι εγγεγραμμένος στο μάθημα.

Ο Dalal M. Hassane, ένας άλλος φοιτητής που εγγράφηκε στο μάθημα και συντάκτης στο Crimson, έπαιξε επίσης ρόλο στη δημιουργία του μαθήματος. Ο Hassane εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει την κουρδική γλώσσα σε ακαδημαϊκό περιβάλλον και συνεργάστηκε με το τμήμα για να βρει έναν κατάλληλο καθηγητή.

Το μάθημα ακολουθεί μια μη παραδοσιακή προσέγγιση, προσφέροντας μια βαθιά κατάδυση στον κουρδικό πολιτισμό και τη μάθηση που βασίζεται στην έρευνα παράλληλα με την εκμάθηση γλωσσών. Ο Mohammadpour τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης των κουρδικών στα πανεπιστήμια της Μέσης Ανατολής, λέγοντας: «Πώς μπορούμε να μιλάμε για έννοιες της Μέσης Ανατολής και να μην διδάσκουμε την κουρδική γλώσσα;»

Τόσο ο Hassane όσο και ο Mohammadpour εξέφρασαν ελπίδες για το μέλλον του προγράμματος. Ο Hassane είναι αισιόδοξος ότι το Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής θα προσφέρει τελικά πτυχίο στα Κουρδικά. Ο Mohammadpour ελπίζει ότι το μάθημα θα συνεχιστεί το επόμενο εξάμηνο προσφέροντας πιο προηγμένες γλωσσικές επιλογές και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι τα κουρδικά θα γίνουν απαίτηση για όσους ακολουθούν Σπουδές Μέσης Ανατολής στο Χάρβαρντ.

Ο Mohammadpour περιέγραψε την ίδρυση του μαθήματος ως «ιστορική», δηλώνοντας ότι έχει φέρει χαρά σε εκατομμύρια Κούρδους.

«Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ… χάρισε ένα χαμόγελο στα χείλη εκατομμυρίων Κούρδων γιατί, για πρώτη φορά, προσφέρουν την κουρδική γλώσσα», είπε.