Ουκρανία: Ξεκίνησε η “μάχη για το Ντονμπάς”
Ουκρανία: Ξεκίνησε η “μάχη για το Ντονμπάς”
- Date: 19 Απριλίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 19 Απριλίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Ουκρανία: Ξεκίνησε η "μάχη για το Ντονμπάς"
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την επίθεσή τους εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα, συνεχίζοντας παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα, 54η ημέρα του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές.
"Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή", τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
"Άσχετα του πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε", πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να "καταστρέψει" το Ντονμπάς.
Πεντάγωνο: Η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις σε ανατολή και νότο
Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα και το αμερικανικό Πεντάγωνο.
"Βλέπουμε τους Ρώσους να συνεχίζουν τη ροή (...) δυνατοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μάχη για το Ντονμπάς", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
Διευκρίνισε πως αναφέρεται σε "πυροβολικό", σε "αεροσκάφη και ελικόπτερα" και μέσα "διοίκησης και ελέγχου". "Πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν τον αριθμό των ταγμάτων τους στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία", πρόσθεσε.
Ο κ. Κέρμπι σημείωσε πως δεν επρόκειτο να δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων, πάντως συμπλήρωσε ότι "ανεξαρτήτως αυτού", η Ουάσινγκτον παρατηρεί συγκέντρωση των αεροπορικών επιδρομών και των πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, "ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στην Μαριούπολη".
"Τις τελευταίες ημέρες (...) οι Ρώσοι κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση" του πεδίου, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. "Προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς".
Αναφέρθηκε επίσης στις "χρόνιες δυσκολίες" που βλέπει η Ουάσινγκτον στην επιμελητεία, στις επικοινωνίες, στον συντονισμό των επιχειρησιακών ελιγμών και στη συνεργασία αεροπορικών και χερσαίων πόρων. "Μένει να φανεί εάν ‘επέλυσαν’ αυτά τα προβλήματα και είναι πλέον έτοιμοι να εκτελέσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο (σ.σ. τα επιχειρησιακά τους σχέδια) στο Ντονμπάς".
Η Μόσχα καλεί τους ουκρανούς και τους ξένους μαχητές να παραδώσουν τη χαλυβουργία Azovstal μέχρι το μεσημέρι
Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα δήλωση με την οποία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, να παραδοθούν.
"Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί", ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) "χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά".
Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία και να την θέσουν υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.
Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχιστικές δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal στο πολιορκημένο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των αποσχιστών Εντουάρντ Μπασούριν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Στόχος των αποσχιστών είναι να "απελευθερώσουν" την εγκατάσταση το συντομότερο δυνατό, μετέδωσε το Ria επικαλούμενο τον επικεφαλής της "Λαϊκής Δhμοκρατίας του Ντονέτσκ", Ντένις Πουσίλιν.
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν την Τρίτη πλήρως τις εγκαταστάσεις Azovstal, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται.
"Οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται ακόμη στη Μαριούπολη. Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων", είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.
Η κατάληψη της Μαριούπολης χαρακτηρίζεται σημαντική νίκη για τη ρωσική πλευρά: της επιτρέπει να εδραιώσει τα εδαφική κέρδη της κατά μήκος των ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και να συνδέσει το Ντονμπάς, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Τι συμβαίνει στο ουκρανικό έδαφος
Ο ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι βλέπει "κόλαση": "άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες", ανέφερε μέσω Facebok.
"Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις", συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα "δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες", κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό Ουκρανών αξιωματούχων για τους Ρώσους στρατιωτικούς.
Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.
Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την Κρεμίμνα, κατά τον κ. Γκαϊντάι.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε ότι "οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν έχουν ακόμη κυριεύσει την Κρεμίμνα" και ότι εκτυλίσσονται "εντατικές οδομαχίες".
Ο περιφερειάρχης Γκαϊντάι κάλεσε ξανά τον άμαχο πληθυσμό που απομένει να φύγει από το Λουγκάνσκ.
Όμως η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν θα άνοιγε κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος χθες, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, καθώς κατ’ αυτήν "οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν σταματούν να τους κλείνουν και να τους βομβαρδίζουν".
Άλλοι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στη γειτονική περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Πάβλο Κιριλένκο.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά χθες. Απολογισμός: τουλάχιστον τρεις νεκροί. Σύμφωνα με την εισαγγελία της περιοχής, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν χθες το πρωί όταν οβίδα έπεσε σε παιδική χαρά. Την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα.
Στα δυτικά, ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι έντεκα, "ανάμεσά τους ένα παιδί", κατά τις τοπικές αρχές. Όχι μακριά από τη Λβιβ, η Ρωσία ανέφερε πως κατέστρεψε αποθήκη "ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις έξι τελευταίες ημέρες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες".
Ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι μίλησε για πλήγματα με τέσσερις πυραύλους Κρουζ από την Κασπία: τρεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ένας χώρο στάθμευσης, προκαλώντας πυρκαγιές. Κάπου τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Λβιβ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χώρο στάθμευσης στις φλόγες.
Μακριά από τα μέτωπα, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, η Λβιβ, καταφύγιο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και ενδιάμεσος σταθμός για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη, έχει υποστεί -συγκριτικά- λίγα πλήγματα από τον ρωσικό στρατό.
Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι κατέστρεψε χθες 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, πυρομαχικά και πύραυλοι Totchka-U.
Ρωσία: Πλήγματα της Ουκρανίας σε χωριό στα σύνορα, μια τραυματισμένη
Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν χωριό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, τραυματίζοντας μια κάτοικό του, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Μπελγκορόντ.
Δεν είναι σαφές αν τα πλήγματα στο Γκολόβτσινο, στα οποία αναφέρθηκε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram, έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία –όπου εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου– για επίθεση ελικοπτέρων εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ, επανειλημμένους βομβαρδισμούς χωριών στην ίδια επαρχία, καθώς και πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.
Η Μόσχα ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε 1.260 στόχους
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς.
"Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού", καθώς και "συγκεντρώσεις" στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Εξάλλου "η αεροπορία των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας έπληξε 60 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας", κυρίως 53 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού και τρία κέντρα διοίκησης, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το ρωσικό πυροβολικό στόχευσε από την πλευρά του 1.260 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις, κυρίως στις περιφέρειες του Μικολάγιφ και της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία).
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε εκεί 25 θέσεις διοίκησης του στρατού, αποθήκες πυρομαχικών, δύο πυραυλικά συστήματα Bouk-M1 και 1.214 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων.
Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι κατέστρεψε ακόμη δύο αποθήκες πυραύλων Totchka-U στις τοποθεσίες Τσέρβονα Πολιάνα (ανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Λουγκάνσκ) και Μπαλακλίια (βορειοανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Χάρκοβου).
Τα όπλα αποτελούν μείζον διακύβευμα, τόσο για τη Μόσχα, όσο και για το Κίεβο
Συνεχίζοντας να υποστηρίζουν την Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι τα πρώτα φορτία του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας -αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων- έφθασαν προχθές Κυριακή στα σύνορα της χώρας, όπου τα παρέλαβε ο ουκρανικός στρατός.
Ανάμεσα στα όπλα που επρόκειτο να παραλάβει ο ουκρανικός στρατός: ρυμουλκούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών M777, με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και δυνατότητα στόχευσης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων εντοπισμού θέσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της καταδίκασε "τη συνέχιση των παράνομων βομβαρδισμών στα τυφλά εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών" από δυνάμεις της Μόσχας. "Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου", τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Στην άλλη πλευρά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χθες τιμητική διάκριση, για τον "ηρωισμό της", την "επιμονή της" και τον "υψηλό επαγγελματισμό της" στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων. Πρόκειται, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, για τη μονάδα η οποία φέρεται να διέπραξε "σφαγή αμάχων" στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.
Στο προάστιο αυτό βρίσκονται Ουκρανοί ερευνητές για να συγκεντρώσουν στοιχεία για αυτά που η κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι αποκαλεί "εγκλήματα πολέμου".
Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι οι άνδρες της σκότωσαν αμάχους και μιλά για "σκηνοθεσία" από τις ουκρανικές αρχές και τα δυτικά ΜΜΕ.
Ανταλλαγή του Βίκτορ Μεντβεντσούκ;
Στη Ρωσία, η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε χθες βίντεο που εικονίζει δύο βρετανούς αιχμαλώτους, τους Σον Πίνερ και Έιντεν Έισλιν, που έπεσαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στις μάχες στην Ουκρανία. Απευθυνόμενοι στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπαν πως αναμένουν να διαπραγματευτεί την ελευθερία τους με αντάλλαγμα αυτήν του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, του ουκρανού επιχειρηματία και πολιτικού προσκείμενου στον Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
Από τη δική της πλευρά, η Ουκρανία μετέδωσε βίντεο που εικονίζει τον κ. Μεντβεντσούκ να διαβεβαιώνει πως θέλει να τον ανταλλάξουν με "υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης".
Διπλωματία
Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε χθες ότι ελπίζει η χώρα του να αποκτήσει "τις προσεχείς εβδομάδες" καθεστώς κράτους υποψήφιου προς ένταξη στην ΕΕ. Τυπικά, η απόκτηση του καθεστώτος αυτού "παίρνει χρόνια" αλλά οι Βρυξέλλες "μας δίνουν στ’ αλήθεια την ευκαιρία να αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία σε μερικές εβδομάδες ή μήνες", τόνισε.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ακόμη έναν γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο "το στρατιωτικοβηχανικό της σύμπλεγμα" και τις "αλυσίδες εφοδιασμού" της.
Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς
Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα, το λεγόμενο Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται πως αρκετά τέτοια οχήματα, βάρους 13 τόνων, μπορούν να φθάσουν στην Ουκρανία με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 εντός ημερών.
Τα Stormer, που κατασκευάζει η BAE Systems, χρειάζονται τριμελές πλήρωμα. Εκτοξεύουν πυραύλους Starstreak, που μπορούν να καταρρίπτουν αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος ή επιθετικά ελικόπτερα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει η Δύση να στείλει στη χώρα του οπλικά συστήματα με μεγαλύτερη ισχύ πυρός για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την 7η Απριλίου ότι "ασφαλώς εξετάζει τι είδους στρατιωτική βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη" στην Ουκρανία. Κατά δημοσιεύματα, το Λονδίνο μελετά το ενδεχόμενο να στείλει τεθωρακισμένα όπως τα Stormer.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Η Ουκρανία δεν κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ρωσίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις και κωμοπόλεις, δήλωσε την Τρίτη η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
"Σήμερα, 19 Απριλίου, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι", έγραψε χαρακτηριστικά η Βερεστσούκ στο Facebook.
Η ίδια ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εντατικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος για να φύγουν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη έχουν αποτύχει επανειλημμένα, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη. Η Ρωσία έχει αρνηθεί από τη μεριά της ότι στοχεύει αμάχους.
Αφήστε ένα σχόλιο