Οι πυρκαγιές στην Τουρκία χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να επιτεθούν σε Κούρδους κρατούμενους

Οι πυρκαγιές στην Τουρκία χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να επιτεθούν σε Κούρδους κρατούμενους

Οι πυρκαγιές στην Τουρκία χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να επιτεθούν σε Κούρδους κρατούμενους

Οι πυρκαγιές στην Τουρκία χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να επιτεθούν σε Κούρδους κρατούμενους

Κούρδοι κρατούμενοι στη φυλακή Έλαζιγ 1 της Τουρκίας δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις από φύλακες, καθώς τους φώναζαν: «Οι άνθρωποι σας καίνε τα δάση!»

Ένα κύμα καύσωνα στη νότια Ευρώπη οδήγησε σε εκτεταμένες πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου. Οι πυρκαγιές που μαίνονται στις μεσογειακές πόλεις της Τουρκίας εδώ και εβδομάδες, έχουν κάψει δάση και ορισμένους οικισμούς, αναγκάζοντας ντόπιους και τουρίστες να απομακρυνθούν. Χωριά και τουριστικοί προορισμοί έχουν πληγεί σοβαρά.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι πυρκαγιές είναι συχνές στις περιοχές της Τουρκίας που βρίσκονται κοντά στη Μεσόγειο και το Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες, η Τουρκία κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ως υπεύθυνο για τις πυρκαγιές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Ιουλίου ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και εμπρησμού» ως αιτία των πυρκαγιών.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτές τις δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν ότι τις φωτιές τις έβαλαν οι Κούρδοι ή το PKK. Όλες αυτές οι ειδήσεις είναι μια κατασκευή του ειδικού πολέμου που διεξάγει η Τουρκία», ανέφερε η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) σε γραπτή δήλωση στις 5 Αυγούστου.

Καθώς οι «Κούρδοι» στοχοποιούνται μέσω τέτοιων προπαγανδιστικών δηλώσεων και τρομοκρατικών πράξεων συκοφαντίας, τμήματα της κοινωνίας έχουν επηρεαστεί από αυτά τα ψεύδη  και τη δημαγωγία, και έχουν γίνει ανοιχτά επιθετικοί απέναντι στους Κούρδους πολίτες, ιδίως στις φυλακές.

Οι κρατούμενοι στη φυλακή Έλαζιγ 1, που βρίσκεται στην πόλη Έλαζιγ (Ελεζίζ) στην Τουρκία, έχουν υποστεί σωματικές επιθέσεις από τους φύλακες του ιδρύματος, κατηγορώντας τους ότι ευθύνονται για τις πυρκαγιές.

Ο Μπαράν Μπαρίς Κορκμάζ, ένας Κούρδος πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές του Έλαζιγ, έδειξε τους μώλωπες στο σώμα του κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης της οικογένειάς του στη φυλακή. Είπε στην οικογένειά του ότι μαζί με κάποιους άλλους κρατούμενους, βασανίστηκε από τους φύλακες, οι οποίοι άσκησαν βία εναντίον τους χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις δασικές πυρκαγιές.

«Είμαστε υπό βασανιστήρια από τους φύλακες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές ως πρόσχημα για να μας επιτεθούν. Σε έναν άρρωστο φίλο μας οι φρουροί του φώναζαν πως, "Οι δικοί σας έκαψαν τα δάση!", καθώς τον μετέφεραν στο αναρρωτήριο της φυλακής. Ολόκληρο το σώμα του ήταν καλυμμένο με μώλωπες εξαιτίας των βασανιστηρίων. Οι φύλακες προκάλεσαν βασανιστήρια σε έναν ακόμα φίλο μας, βγάζοντάς τον από το κελί με τη βία», ανέφερε η οικογένεια του Κορκμάζ.

Ο Κορκμάζ περιέγραψε πώς δέχτηκε βάναυση επίθεση από τους φρουρούς. «Ήρθαν και στο δικό μου κελί, ζητώντας μου να βγω έξω, χωρίς να μου δώσουν κάποιον λόγο για αυτό. Αρνήθηκα λοιπόν να φύγω. Στη συνέχεια, εισέβαλαν στο κελί μου και με βασάνισαν. Σφήνωσαν και χτυπούσαν το χέρι μου στο παραθυράκι στα κάγκελα του κελιού».

«Η ζωή μας κινδυνεύει», είπε στην οικογένειά του. «Φοβόμαστε για τη ζωή μας. Οι φίλοι μας είναι σε κακή κατάσταση υγείας».