Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD), ένας εξέχων οργανισμός παρακολούθησης των δικαιωμάτων στην Τουρκία, δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση που τονίζει τις εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων στις τουρκικές φυλακές το 2022. Η έκθεση, βασισμένη σε αιτήσεις που έλαβε η İHD, εκθέσεις φυλακών και δεδομένα από επισκέψεις στις φυλακές, αποκαλύπτει τουλάχιστον 10.789 παραβιάσεις σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων υγείας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων δίκαιης δίκης. Η έκθεση σημειώνει επίσης τους θανάτους 81 κρατουμένων υπό διάφορες συνθήκες, μεταξύ των οποίων η ασθένεια και η αυτοκτονία.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD), ένας εξέχων οργανισμός παρακολούθησης των δικαιωμάτων στην Τουρκία, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη έκθεση που περιγράφει ένα ανησυχητικό μοτίβο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις τουρκικές φυλακές το 2022. Η έκθεση, που συντάχθηκε από αιτήσεις που έγιναν στο İHD, τακτικές εκθέσεις φυλακών και δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη φυλακή, αποκαλύπτει  10.789 παραβιάσεις σε ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων.

Οι παραβιάσεις, σύμφωνα με την έκθεση, επικεντρώνονται κυρίως στο δικαίωμα, στην υγεία, στην πρόληψη της απελευθέρωσης, στα κοινωνικά δικαιώματα, στα βασανιστήρια και στην κακομεταχείριση, στις διακρίσεις, στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα δικαιώματα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Η έκθεση επισημαίνει επίσης πολυάριθμες αιτήσεις κρατουμένων που ζητούν μεταγωγές σε φυλακές πιο κοντά στις οικογένειές τους, αιτήματα που συχνά αγνοούνται από τις διοικήσεις των φυλακών.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης των τουρκικών φυλακών, με τουλάχιστον 81 κρατούμενους να χάνουν τη ζωή τους το 2022. Από αυτούς, 36 πέθαναν λόγω ασθενειών, ενώ έξι απεβίωσαν λίγο μετά την αποφυλάκισή τους. Η έκθεση σημειώνει επίσης 25 θανάτους υπό ύποπτες συνθήκες, 19 υποτιθέμενες αυτοκτονίες και 10 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας ή δήλωσης πρόθεσης να αυτοκτονήσει.

Η έκθεση της İHD τονίζει ότι όλοι οι θάνατοι στις φυλακές μπορούν να προληφθούν, ζητώντας κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης στα δικαιώματα υγείας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για την προστασία της σωματικής και ψυχολογικής ακεραιότητας των κρατουμένων. Παρέχει επίσης μια λεπτομερή λίστα κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους το 2022, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τους, των φυλακών στις οποίες κρατούνταν και των αναφερόμενων αιτιών του θανάτου τους.

Ο υπερπληθυσμός είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις τουρκικές φυλακές, με τον αριθμό των κρατουμένων να ξεπερνά τη χωρητικότητα των φυλακών, οδηγώντας σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Στις 3 Ιουλίου 2023, υπήρχαν συνολικά 360.722 κρατούμενοι, σημαντικά υψηλότεροι από τη συνολική χωρητικότητα των φυλακών, που είναι 296.202.

Η έκθεση εγείρει επίσης σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη επαρκών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για τους κρατούμενους, καθώς πολλοί κρατούμενοι με χρόνιες ασθένειες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Αναφέρει ότι υπάρχουν 1.517 άρρωστοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων 651 βαριά άρρωστων κρατουμένων, στις τουρκικές φυλακές από τον Απρίλιο του 2022.

Περιστατικά βίας και βασανιστηρίων στις φυλακές τεκμηριώνονται στην έκθεση, με έκκληση για τερματισμό της παρατεταμένης απομόνωσης των κρατουμένων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχολογικές βλάβες. Η έκθεση τονίζει επίσης την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα των γυναικών και των ανήλικων κρατουμένων, οι οποίες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στο σωφρονιστικό σύστημα.

Συζητείται επίσης ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στις συνθήκες της φυλακής, με την πανδημία να επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα όπως ο συνωστισμός και η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια σειρά συστάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του συνωστισμού, της βελτίωσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, της διερεύνησης περιπτώσεων βίας και βασανιστηρίων, του τερματισμού της παρατεταμένης απομόνωσης και της ιδιαίτερης προσοχής στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων. κρατουμένων.

Η έκθεση επικρίνει επίσης την έλλειψη διαφάνειας στα δεδομένα που σχετίζονται με τις φυλακές, σημειώνοντας ότι ενώ η Γενική Διεύθυνση Φυλακών και Κρατητηρίων μοιράζεται ορισμένα στατιστικά στοιχεία, δεν μοιράζεται δεδομένα για LGBT+ κρατούμενους, πολιτικούς κρατούμενους, αλλοδαπούς κρατούμενους, άρρωστους κρατούμενους, κρατούμενους που έχουν πεθάνει, κρατούμενοι με ειδικές ανάγκες και γυναίκες κρατούμενες με μωρά.