Οι Κούρδοι δημιούργησαν ριζοσπαστικές εναλλακτικές μακρυά από τα κυρίαρχα συστήματα
Οι Κούρδοι δημιούργησαν ριζοσπαστικές εναλλακτικές μακρυά από τα κυρίαρχα συστήματα
- Date: 17 Σεπτεμβρίου, 2022
- Date: 17 Σεπτεμβρίου, 2022
Οι Κούρδοι δημιούργησαν ριζοσπαστικές εναλλακτικές μακρυά από τα κυρίαρχα συστήματα
Ένας περιβαλλοντιστής Ινδός συγγραφέας υποστηρίζει ότι το κουρδικό κίνημα ελευθερίας έθεσε τα θεμέλια μιας μεγαλόπνοης και εναλλακτικής επανάστασης, με έναν ολιστικό μετασχηματισμό, μέσω δύσκολων και μακροχρόνιων αγώνων.
Ο Ασίς Κοθαρί (Ashish Kothari0, περιβαλλοντολόγος συγγραφέας και εκδότης περισσότερων από 30 βιβλίων στην Ινδία, εξηγεί στο άρθρο του - αφιέρωμα, με τίτλο, «Το Λουλούδι της Μεταμόρφωσης ανθίζει στο Κουρδιστάν», ότι το κουρδικό κίνημα ελευθερίας έθεσε τα θεμέλια μιας εμπνευσμένης επανάστασης, ως μία εναλλακτική λύση στα κυρίαρχα συστήματα, αλλάζοντας τα οικολογικά, κοινωνικά, δημοκρατικά, οικονομικά και πολιτιστικά πρότυπα και δεδομένα.
Η "Συγκέντρωση Εναλλακτικών Δυνατοτήτων" (Vikalp Sangams), είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων στην οικολογική αυτοκαταστροφή και την οικονομική ανισότητα στην Ινδία.
Η εν λόγω πρωτοβουλία προσφέρει ένα πλαίσιο που εξηγεί τα θεμέλια των ολιστικών μετασχηματισμών προς ριζικές εναλλακτικές λύσεις, μακρυά από τα κυρίαρχα συστήματα. Αυτό το πλαίσιο ριζοσπαστικών εναλλακτικών λύσεων συμβολίζεται με το όνομα «Λουλούδι της Μεταμόρφωσης».
Ο Κοθαρί, συνιδρυτής μιας από τις τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ξεκίνησαν την πλατφόρμα Vikalp Sangam, περιγράφει τον ολιστικό μετασχηματισμό του κουρδικού κινήματος ελευθερίας μέσα στο πλαίσιο του «Λουλουδιού της Μεταμόρφωσης», σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ακαδημίας Δημοκρατικής Νεωτερικότητας. Σκοπός της Ακαδημίας η οποία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, είναι να οικοδομήσει μια κοινωνική εναλλακτική στην καπιταλιστική νεωτερικότητα μέσω της εκπαίδευσης και της διασύνδεσης με τις παγκόσμιες δημοκρατικές δυνάμεις.
Στις ολιστικές διαδικασίες μετασχηματισμού που δημιουργούνται από ριζοσπαστικούς εναλλακτικούς οργανισμούς, τα αλληλένδετα και επικαλυπτόμενα βασικά στοιχεία σχηματίζουν τα πέντε πέταλα του Λουλουδιού της Μεταμόρφωσης. Αυτά τα πέντε πέταλα περιλαμβάνουν 1) την οικολογική ακεραιότητα και ανθεκτικότητα, 2) την κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη, 3) την άμεση δημοκρατία, 4) την οικονομική δημοκρατία και 5) την πολιτιστική ποικιλομορφία.
Ο Κοθαρί υποστηρίζει ότι καθεμία από αυτές τις σφαίρες μπορεί να απεικονιστεί μέσω από ήδη υπάρχουσες και θεμελιωμένες πρωτοβουλίες στο Κουρδιστάν, τις οποίες περιγράφει ως «μία από τις λιγότερο αναφερόμενες και κατανοητές εμπόλεμες ζώνες στον κόσμο, καθώς επίσης μια από τις λιγότερο γνωστές και αναγνωρισμένες πρωτοβουλίες για μία βιώσιμη και δίκαιη ζωή».
«Η πλήρης άνθηση του Λουλουδιού της Μεταμόρφωσης θα χρειαστεί δύσκολους, μακροχρόνιους αγώνες. Αλλά αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η κουρδική κοινωνία μπορεί να ονομαστεί "ευτοπία του τώρα", και πολλές άλλες αχνοφαίνονται στον ορίζοντα σε όλο τον κόσμο - ένα πραγματικό πλήθος πρακτικών και κοσμοθεωριών», εξηγεί ο Κοθαρί, επισημαίνοντας ότι τα κινήματα όπως το Κουρδικό, παρέχουν ελπίδα για έναν πιο λογικό και δίκαιο κόσμο.
Αναλύοντας το κουρδικό κίνημα ελευθερίας, ο Ινδός συγγραφέας εξηγεί πως για τον υπόλοιπο πλανήτη, η εκπαίδευση για την ελευθερία των γυναικών, την οικολογική διαβίωση, και την λειτουργία των κοινωνιών βάσει υψηλών ιδεώδων και ιδανικών, εν μέσω σοβαρών ιστορικών και κοινωνικών δυσκολιών και συγκρούσεων, ακούγονται σαν ταινία φαντασίας. Ωστόσο στο Κουρδιστάν, όλα αυτά «εκτός ότι είναι πολύ αληθινά, είναι ιδιαίτερα απτά και συμβαίνουν αυτή τη στιγμή».
Αφήστε ένα σχόλιο