Οι κατεχόμενες περιοχές θα απελευθερωθούν το 2021

Οι κατεχόμενες περιοχές θα απελευθερωθούν το 2021

The occupied regions will be liberated in 2021

Οι κατεχόμενες περιοχές θα απελευθερωθούν το 2021

Ο Aldar Xelîl, καλώντας τους λαούς της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας να ενισχύσουν την Αυτόνομη Διοίκηση, σημείωσε ότι θα αυξηθεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών το 2021.

Το μέλος του Συμβουλίου Συμπροεδρίας του PYD, Aldar Xelîl, προχώρησε σε αποτίμηση του έτους 2020. Ο Xelîl μίλησε γενικότερα για τη Συρία και τις εξελίξεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Το 2020, ο κόσμος και η Μέση Ανατολή αντιμετώπισαν μεγάλες κρίσεις. Ήταν ένα έτος γεμάτο πολέμους, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Πώς θα αξιολογούσατε το έτος που πέρασε για τη Βόρεια και Ανατολική Συρία;

Το 2020 ήταν μια βαριά και δύσκολη χρονιά για όλους τους λαούς της Συρίας, και ειδικά για τους λαούς της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Φέτος, τα προβλήματα του παγκόσμιου συστήματος και οι βρώμικοι πόλεμοι είχαν ισχυρό αντίκτυπο στην περιοχή. Για 10 χρόνια, η Συρία βιώνει μια τεράστια κρίση. Κατά συνέπεια, αυτή η χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους κατοίκους της περιοχής. Υπήρξαν επίσης μεγάλες κρίσεις στο Λίβανο, το Ιράκ και σε άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Η Υεμένη, η Τυνησία, η Ανατολική Μεσόγειος, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πέρασαν επίσης βαθιά κρίση και πόλεμο. Η περιοχή βρέθηκε γενικότερα σε κρίση. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν ελαφρώς διαφορετική στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Αυτή η περιοχή αποτελεί μέρος της Συρίας όπου η κρίση συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Το 2020, δεν υπήρξε πρόοδος προς μια λύση, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν καν σημάδια για την επίτευξη λύσης. Η παρουσία ένοπλων ομάδων ενέτεινε περαιτέρω την κατοχή και την κρίση.

Για τους κατοίκους της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, το 2020 ξεκίνησε με τις συνέπειες της εισβολής των Γκίρε Σπι και Σερεκανίγιε. Πριν από δύο χρόνια, το Αφρίν καταλήφθηκε. Αυτό δείχνει ότι η κρίση αυξάνεται και η περιοχή βιώνει μια διαρκή κατάσταση πολιορκίας.

Από την άλλη πλευρά, επηρεαστήκαμε και εμείς από την πανδημία που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία επηρέασε όχι μόνο την υγεία αλλά και όλους τους τομείς της ζωής στην περιοχή μας, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις επιθέσεις και τα εμπόδια, οι αναλυτές περιγράφουν τη γενική κατάσταση στην περιοχή ως επιτυχημένη σε κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους τομείς της ζωής. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος για αυτήν την επιτυχία;

Οι επιθέσεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία δεν πραγματοποιήθηκαν σε καμία άλλη περιοχή. Τώρα το τουρκικό κράτος επιτίθεται εναντίον μας με άμεσο τρόπο. Στο παρελθόν, υπήρξαν επιθέσεις από το ISIS, την Al-Nusra και άλλες ομάδες μισθοφόρων. Πριν από αυτό, υπήρχε η καταπίεση και η κυριαρχία του καθεστώτος. Το βαρύτερο και πιο καταστροφικό από αυτά ήταν η επίθεση του τουρκικού κράτους. Παρόλα αυτά, ενώ άλλα μέρη της χώρας καταστράφηκαν, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα και τις δομές μας, με εξαίρεση, δυστυχώς, τις κατεχόμενες περιοχές μας.

Υπήρξαν εξελίξεις στο κοινωνικό σύστημα, τη νοοτροπία, τη διοίκηση, την εκπαίδευση και το αμυντικό σύστημα. Υπάρχει λοιπόν μια επανάσταση που αναδημιουργείται. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε άλλα μέρη της Συρίας. Το καθεστώς κυριαρχεί σε ορισμένες περιοχές και γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Άλλες περιοχές πάλι, βρίσκονται στα χέρια του τουρκικού κράτους και των μισθοφόρων. Αυτοί οι μισθοφόροι που δεν γνωρίζουν τι εστί δημοκρατία, ελέγχονται από την Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης ή ασφάλειας στα μέρη που καταλαμβάνουν.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σύστημα Δημοκρατικής Αυτονομίας στις περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Αυτό το σύστημα βασίζεται στην αντίληψη ενός Δημοκρατικού Έθνους. Όλοι οι λαοί ζουν μαζί, με ένα δημοκρατικό σύστημα. Ένα ελεύθερο και δημοκρατικό σύστημα σε μια κοινωνία που βασίζεται στην ισότητα των φύλων. Όλα αυτά επιτρέπουν στην περιοχή να αναπτυχθεί ξεπερνώντας τις δυσκολίες, παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις που δέχεται.

Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους και των μισθοφόρων του κατά των περιοχών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας συνεχίστηκαν το 2020. Τι μπορείτε να πείτε για την αντίσταση του λαού;

Οι άνθρωποι μας αντιστέκονται από το 2011. Το χαρακτηριστικό στοιχείο που καθιστά αυτήν την αντίσταση διαφορετική είναι η συμμετοχή όλων των λαών σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης. Όχι μόνο οι Κούρδοι αλλά και οι Άραβες, οι Ασσύριοι και όλοι οι λαοί επέδειξαν μια κοινή στάση αντίστασης.

Το τουρκικό κράτος παρενέβη στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Σομαλία, το Κασμίρ και πολλές άλλες χώρες. Δεν εμφανίστηκε κάποια ορατή αντίσταση σε αυτά τα μέρη. Αλλά εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική.

Αν και το τουρκικό κράτος κατείχε ορισμένες περιοχές γεωγραφικά, οι λαοί δεν επέτρεψαν στο τουρκικό καθεστώς να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του και δεν παραδόθηκαν ποτέ στους κατακτητές.

Η Τουρκία θέλει να καταλάβει ολόκληρη τη βόρεια και ανατολική Συρία. Τώρα, γίνονται επιθέσεις και συγκρούσεις στην πόλη Αΐν Ισά και στα γύρω χωριά. Αν και η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις επιθέσεις, η αντίσταση του λαού υπονομεύει και ακυρώνει τα τουρκικά κρατικά σχέδια.