Οι φωτιές συνεχίζονται στο Ντερσίμ – οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι οι Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν τις φωτιές

Οι φωτιές συνεχίζονται στο Ντερσίμ – οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι οι Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν τις φωτιές

Οι φωτιές συνεχίζονται στο Ντερσίμ - οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι οι Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν τις φωτιές

Οι φωτιές συνεχίζονται στο Ντερσίμ - οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι οι Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν τις φωτιές

Οι δασικές πυρκαγιές είναι κρατική πολιτική, λένε οι κάτοικοι του Ντερσίμ, προσθέτοντας ότι παρατηρούν διαχρονικά το ξέσπασμα πυρκαγιών μετά από στρατιωτικές επιχειρήσεις, από τη δεκαετία του 1990.

Καθώς οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται στο Ντέρσιμ επί εβδομάδες, οι ντόπιοι κατακρίνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την αδιαφορία τους για τις πυρκαγιές και για την παράβλεψη των επανειλημμένων εκκλήσεών τους για παρέμβαση.

Για τους ντόπιους, αυτές οι πυρκαγιές είναι επίσης μια υπενθύμιση του παρελθόντος, καθώς μεγάλες δασικές εκτάσεις έγιναν στάχτη το 1995, ιδίως ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Ο Μουράτ Γιλντιρίμ, συμπρόεδρος του παραρτήματος Ντερσίμ του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), πιστεύει ότι το κράτος ξεκινά τις πυρκαγιές σκόπιμα.

«Κάποιος μας στέλνει ένα μήνυμα, για να μας πει: σβήστε τη φωτιά και θα την ξαναρχίσουμε, θα την σβήσετε και θα την ξεκινήσουμε ξανά. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, όχι μόνο στο Ντερσίμ, αλλά σε όλες τις περιοχές του Κουρδιστάν».

Εντωμεταξύ, ο Ζεϊνέλ Ορνέκ, μέλος του τοπικού παραρτήματος του HDP στο Ovacik, λέει ότι παρατηρούν να καίγονται δάση ως αποτέλεσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων, εδώ και χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι εδώ γίνονται πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μετά τα ελικόπτερα ξέσπασε φωτιά. Είναι σφαίρες που εκτοξεύονται από τα ελικόπτερα; Ή ίσως κάτι άλλο, κάτι πιο καταστροφικό; Αλλά είμαστε μάρτυρες, πιθανώς να χρησιμοποιούν ειδικά πυρομαχικά για τον σκοπό αυτό».

Ο Μουσά Αϊντεμίρ, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε ότι το κράτος γενικά ανταποκρίνεται άμεσα σε πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές στην Τουρκία, αλλά ότι η παρέμβαση καθυστερεί όταν πρόκειται για κουρδικές κατοικημένες περιοχές.

«Παρεμβαίνουν πολύ γρήγορα αλλού, αλλά δεν τους ενδιαφέρουν οι φωτιές που συμβαίνουν εδώ, μόνο οι λάτρεις της φύσης ενδιαφέρονται». δηλώνει.

Στο Ντερσίμ, οι δασικές πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, συνεχίζουν να μαίνονται.

Μια δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 17 Αυγούστου μετά από στρατιωτική επιχείρηση στην ύπαιθρο της επαρχίας Χοζάτ, τέθηκε υπό έλεγχο την 15η ημέρα της.

Μια πυρκαγιά που ξέσπασε στις 29 Αυγούστου στην κοιλάδα Μουνζούρ έσβησε την 3η ημέρα, ενώ το δάσος στην κοιλάδα Πουλουμούρ, στις κουρδικές περιοχές, συνεχίζει να καίγεται από τις 28 Αυγούστου.