Οι ελιές του Αφρίν λεηλατούνται

Οι ελιές του Αφρίν λεηλατούνται

Οι ελιές του Αφρίν λεηλατούνται

Οι ελιές του Αφρίν λεηλατούνται

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν, İbrahim Şêxo, δήλωσε ότι οι συμμορίες έκοψαν 280 χιλιάδες δέντρα και έκαψαν περισσότερα από 20 χιλιάδες ελιές.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν, İbrahim Şêxo ανακοίνωσε ότι οι συμμορίες κατέλαβαν τις ελιές των χωριών της περιοχής, έκοψαν 280 χιλιάδες ελαιόδεντρα και έκαψαν περισσότερα από 20 χιλιάδες δέντρα. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) ανέφερε επίσης ότι το τουρκικό κράτος εισβολής, λεηλάτησε τα καταστήματα ελαιολάδου και διεξάγει λαθρεμπόριο με τα κλεμμένα λάδια των κατοίκων της περιοχής.

Ορισμένοι έμποροι εξήγησαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς το τουρκικό κράτος δεν επιτρέπει την πώληση προϊόντων του Αφρίν στη Συρία, ενώ το λάδι που παράγεται στην περιοχή πωλείται σε ξένες αγορές με τουρκικές ετικέτες.

Οι τουρκικές εταιρίες κλέβουν τις ελιές του Αφρίν

Ο İbrahim Şêxo επεσήμανε ότι κατά την περίοδο συγκομιδής του 2018, 70 χιλιάδες τόνοι ελαιόλαδου του Αφρίν, συσκευάστηκαν στην Τουρκία και πωλήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής, μέσω των συμμοριών τους. Η ισπανική εφημερίδα Publico με δημοσίευμά της επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έδωσε ο Şêxo και υποστήριξε ότι το τουρκικό κράτος πούλησε τα ελαιόλαδα που λαθραία έβγαλε από το Αφρίν, σφραγίζοντας τα και παρουσιάζοντάς τα ως "τουρκικά αγαθά" στις ξένες αγορές. Ο Sexo πρόσθεσε ότι στο Αφρίν μια εταιρεία με την επωνυμία «Kerim Kurdi» συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας και μετέφερε λαθραία ελαιόλαδο από το Αφρίν στην Τουρκία με την ονομασία πλαστών εταιρειών. Συνεχίζοντας δήλωσε ότι οι έμποροι πρέπει να καταβάλλουν υψηλά τέλη στους λαθρέμπορους για να τους επιτραπεί να πουλήσουν τις ελιές τους από το Αφρίν στη συριακή αγορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ υπάρχουν 18 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στο Αφρίν, εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα κόπηκαν ή κάηκαν μετά την κατάληψη της περιοχής από το τουρκικό κράτος. Τα υπόλοιπα κατασχέθηκαν από τους εισβολείς, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί απειλούνται πλέον ευθέως από το τουρκικό καθεστώς.