Οι δικηγόροι του Οτσαλάν υποβάλλουν αίτηση στο ΕΔΑΑ αφού το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την αίτησή τους
Οι δικηγόροι του Οτσαλάν υποβάλλουν αίτηση στο ΕΔΑΑ αφού το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την αίτησή τους
- Date: 12 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
- Date: 12 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
Οι δικηγόροι του Οτσαλάν υποβάλλουν αίτηση στο ΕΔΑΑ αφού το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την αίτησή τους
Οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατέθεσαν αίτηση στο ΕΔΑΑ μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας ότι η αποτροπή των επισκέψεων οικογενειών και δικηγόρων στις φυλακές του Ιμραλί δεν συνιστά «παραβίαση» δικαιωμάτων.
Οι δικηγόροι του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, υπέβαλαν αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΑ) για να μπορούν να επισκέπτονται τους πελάτες τους στη φυλακή του Ιμραλί, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την αίτησή τους.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νησί Ιμραλί εδώ και σχεδόν 22 χρόνια. Καθώς ο Οτσαλάν και άλλοι κρατούμενοι στη φυλακή του Ιμραλί, οι Ομέρ Χαιρί Κονάρ, Βεϊσέ Ατές και Χαμιλί Γιλντιρίμ στερήθηκαν το δικαίωμα επίσκεψης από τους δικηγόρους και τα μέλη της οικογένειάς τους, το δικηγορικό γραφείο Asrın και οι οικογένειες των κρατουμένων στη φυλακή του Ιμραλί υπέβαλαν αίτηση στις τουρκικές αρχές για το δικαίωμα επίσκεψής τους στη φυλακή του Ιμραλί, αλλά τα αιτήματά τους απερρίφθησαν.
Ο Οτσαλάν κρατείται υπό απομόνωση και στερείται τα βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα. Συνάντησε τους δικηγόρους του για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια το 2019. Στη συνέχεια, του επιτράπηκε να κάνει ένα τηλεφώνημα για πρώτη φορά στις 27 Απριλίου 2020. Το τελευταίο τηλεφώνημα μεταξύ του Οτσαλάν και του αδελφού του, Μεχμέτ Οτσαλάν, στις 25 Μαρτίου φέτος , διακόπηκε και διήρκεσε μόνο για περίπου πέντε λεπτά.
Μία από τις δικηγόρους του Οτσαλάν, η Ραζιέ Οζτούρκ, δήλωσε ότι από τον Μάρτιο, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση στις αιτήσεις των δικηγόρων του Οτσαλάν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για να επιτραπεί σε αυτούς ή σε μέλη της οικογένειάς τους να επισκεφθούν τους κρατούμενους στη φυλακή Ιμραλί.
«Έχουμε υποβάλει αίτηση στο ΕΔΑΑ δηλώνοντας ότι η τοπική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στην Τουρκία και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι αποτελεσματικό σε αυτό το σημείο», εξήγησε.
«Όλες οι αιτήσεις μας απορρίφθηκαν και η τελική αίτησή μας κρίθηκε "απαράδεκτη" από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Δεν μας επιτρέπεται να επισκεφτούμε τους πελάτες μας στη φυλακή Ιμραλί για εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι νομικές αρχές φέρουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει. Τέτοιες παραβιάσεις των νόμων και των δικαιωμάτων των πελατών μας αυξάνουν τη βαρύτητα των συνθηκών απομόνωσής τους».
Τονίζοντας ότι το ΕΔΑΑ θα πρέπει να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξή του γρήγορα και να δώσει μια απόφαση υπέρ των πολιτικών κρατουμένων, η Οζτούρκ επέκρινε το ΕΔΑΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ιδίως την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) που ενθάρρυναν την Τουρκία, παραμένοντας σιωπηλοί στις παραβάσεις της.
«Στις εκθέσεις τους μετά την επίσκεψή τους στη φυλακή Ιμραλί, η CPT δήλωσε ότι οι απαντήσεις που έδωσε η Τουρκία στο ΕΔΑΑ σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν κάθε άλλο παρά πειστικές».
Η Οζτούρκ σημείωσε ότι η CPT πρότεινε να εξασφαλιστούν οι επισκέψεις δικηγόρων και οικογενειών στο Ιμραλί. Παρά όλες αυτές τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις, είπε, η Τουρκία δεν ενήργησε με τον προτεινόμενο τρόπο. «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε λεπτό που περνάει. Το ΕΔΑΑ θα πρέπει να λάβει άμεσα απόφαση».
Η Οζτούρκ προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις στη φυλακή Ιμραλί έχουν ευρείες επιπτώσεις σε άλλες φυλακές και στη δημόσια σφαίρα στην Τουρκία.
«Οι νόμοι στην Τουρκία δοκιμάζονται πρώτα στο Ιμραλί και μετά εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα. Προσπαθούν να ξεκινήσουν μια πολιτική καταπίεσης των κρατουμένων εκεί και αυτή η πολιτική επιστρέφει σε όλους τους λαούς στην Τουρκία και στον κουρδικό λαό ως εργαλείο καταπίεσής του».
Αφήστε ένα σχόλιο