Ο ακτιβιστής Mark Campbell για τον αγώνα του Κουρδικού λαού

Ο ακτιβιστής Mark Campbell για τον αγώνα του Κουρδικού λαού

Ο ακτιβιστής Mark Campbell για τον αγώνα του Κουρδικού λαού

Ο ακτιβιστής Mark Campbell για τον αγώνα του Κουρδικού λαού

Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mark Campbell ανακοινώνει στον κόσμο τα βιώματα των Κούρδων τα τελευταία 10 χρόνια μέσω των κοινωνικών μέσων και ίδρυσε το kuristansolidaritycampaign.org

«Η εμπειρία μου ως ένας νεαρός Βόρειος Ιρλανδός που ήρθε στην Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του '70 με δίδαξε πολλά για τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι. Ο κουρδικός λαός μου έχει διδάξει πολλά για τη ζωή, τον αγώνα, την ταπεινότητα και την αξιοπρέπεια," δήλωσε.

Η μητέρα του ήταν κόρη μιας πλούσιας οικογένειας στο New Forest στη νότια Αγγλία. Ο πατέρας του είναι γιος ιρλανδικής εργατικής οικογένειας που εργάζεται ως υπάλληλος ξενοδοχείου στο Λονδίνο. Η μητέρα του ερωτεύτηκε τον Ιρλανδό πατέρα του, μετανάστευσε μαζί του στη Βόρεια Ιρλανδία και ήταν τόσο ερωτευμένη που του αφιέρωσε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που έλαβε η ίδια για τον ακτιβισμό της σχετικά με θέματα γυναικών και υπέρ της προάσπισης της ειρήνης. Ο Mark Campbell αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που είναι γιος μιας τέτοιας μητέρας και ενός τέτοιου πατέρα. Η οικογενειακή του ιστορία του άνοιξε την πόρτα για να εργαστεί για λογαριασμό οργανώσεων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Κάμπελ είδε τους θανάτους 16 ανθρώπων στο Ντιγιαρμπακίρ το 1993. Αυτό άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι τόσο στο προσωπικό του ταξίδι όσο και στην κοινωνική του ιστορία.

Ο Mark Campbell, τον οποίο γνωρίζουμε ως @Hevallo, ανέδειξε τις εμπειρίες των Κούρδων τα τελευταία 10 χρόνια, παρουσιάζοντάς τες σε δεκάδες γλώσσες και χώρες με το hashtag #TwitterKurds, το οποίο ξεκίνησε το 2011. Έδειξε ότι είναι δυνατόν να ακουστούμε σε εκατομμύρια ανθρώπους, υπερνικώντας την λογοκρισία κατά των Κούρδων. Σε αυτό το νέο «μέτωπο» της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κοινωνικά μέσα, ο Κουρδικός λαός αποτέλεσε την αποκλειστική του ατζέντα. Τώρα μέσω της ιστοσελίδας kurdistansolidaritycampaign.org, την οποία δημιούργησε για να αρχειοθετήσει και να διατηρεί μια ιστορική βάση του σκοπού μας, ο Campbell προβάλει τα μηνύματα του Κουρδικού αγώνα σε όλο τον κόσμο.

Μιλήσαμε με τον Mark Campbell για την προσωπική του ιστορία, τη συνάντησή του με τους Κούρδους, τα πολεμικά παιχνίδια της Βρετανίας και την αλληλεγγύη.

Είμαστε περίεργοι για την προσωπική σας ιστορία. Πού γεννηθήκατε και σε ποια οικογένεια μεγαλώσατε;

Η προσωπική μου ιστορία είναι μεγάλη και μοιάζει με ταινία. Η μητέρα μου ήταν από μια πλούσια οικογένεια στο New Forest. Ο πατέρας μου ήταν ιρλανδός εργατικής τάξης που εργάστηκε ως υπάλληλος σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο. Όταν ήμουν μικρός, μετακομίσαμε στη Βόρεια Ιρλανδία και μεγάλωσα εκεί. Η μητέρα μου συμμετείχε στο People of Peace, το κέντρο του γυναικείου και ειρηνευτικού κινήματος. Προσκλήθηκε από την Betty Williams και τον Mairead Corrigan στη Νορβηγία, όπου έλαβαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ως νέος Βόρειος Ιρλανδός που βρέθηκε στην Αγγλία έμαθα πολλά για τον ρατσισμό και συνειδητοποίησα πολλά και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι στην Τουρκία.

Πώς γνωρίσατε τον κουρδικό λαό;

Λόγω του πολιτικού μου ενδιαφέροντος, γνώριζα και ακολουθούσα το κουρδικό ζήτημα. Το 1993, πήγα στην περιοχή μετά την πυρκαγιά στο Ντιγιαρμπακίρ. Έμεινα εκεί για δύο εβδομάδες. Μπόρεσα να επιβεβαιώσω τη συστηματική διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εναντίον των Κούρδων, με εμπρησμούς πόλεων και χωριών. Ήταν κάτι που δεν θα μπορούσα να ξεχάσω ποτέ.

Τι σας ώθησε να αγωνιστείτε για την κοινωνία των πολιτών;

Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Βλέποντας τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν εναντίον των Κούρδων σε ένα κουρδικό χωριό το οποίο καιγόταν από το ίδιο το κράτος, ένιωσα υποχρεωμένος να αντιδράσω. Θα μπορούσα να διαχειριστώ το τραύμα μου μόνο με έναν τρόπο. Την περαιτέρω υποστήριξη και αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα του κουρδικού λαού για δικαιοσύνη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπήρξατε αποτελεσματικός στο να ενεργοποιήσετε τους Κούρδους στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης. Υπό αυτή την έννοια, καταστήσατε τη δύναμη των κοινωνικών μέσων ορατή. Τι έχετε επιτύχει με την ετικέτα #TwitterKurds;

Νομίζω ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα η δημιουργία του #TwitterKurds το 2011. Έχουμε υποτιμήσει τη δύναμη των κοινωνικών μέσων στο παρελθόν. Το #TwitterKurds έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της φωνής των Κούρδων και ιδιαίτερα σε ορισμένα σημαντικά γεγονότα. Καταγράψαμε δεκάδες αδικίες, ειδικά τη σφαγή στο Ρομπόσκι, την αντίσταση στο Κομπάνι και τη Ροζάβα, τραβώντας την προσοχή του κόσμου στα γεγονότα. Υπήρχε μια δυναμική, αλλά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταφέραμε και κινητοποιήσαμε αυτήν την ορμή ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν άλλοι λαοί ή πολιτικές ανησυχίες εκτός από τους Κούρδους, που υποστηρίζετε και συμβάλλετε πολιτικά στον αγώνα τους;

Φυσικά, υποστηρίζω τον αγώνα όλων των καταπιεσμένων λαών και εκείνων που αντιμετωπίζουν αδικία, αλλά όλη μου η ενέργεια είναι αφοσιωμένη στο κουρδικό ζήτημα.

Σήμερα οι Κούρδοι αγωνίζονται εναντίον συστηματικών αποικιακών παρεμβάσεων σε κάθε τους περιοχή. Πώς ερμηνεύετε τα επιτεύγματα των Κούρδων σήμερα;

Οι Κούρδοι πολεμούν συστηματικά την αφομοίωση από το 1923. Μετά την ίδρυση του τουρκικού κράτους, ξεκίνησε ένας αγώνας ταυτότητας στο Μπακούρ. Οι Κούρδοι έδιναν ελπίδες ο ένας στον άλλο στον αγώνα τους ενάντια σε αυτήν την εξαιρετικά ρατσιστική επίιθεση. Αυτό είδαμε να συμβαίνει στη Ροζάβα. Μετά τον πόλεμο του Κόλπου του 1991, οι Κούρδοι μπόρεσαν να εδραιώσουν τα πολιτικά τους κέρδη με την υποστήριξη των "No-Fly Zones". Δυστυχώς πολλές δυτικές χώρες παρείχαν υποστήριξη στην Τουρκία. Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα εδώ. Η επιρροή των καθεστώτων που αγωνίζονται να χωρίσουν και να καταδυναστεύουν τους Κούρδους συνεχίζεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μένα είναι οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν το ISIS για να επιτεθούν στη Ροζάβα. Το Ιράν συνεχίζει να καταπιέζει τους Κούρδους με δημογραφικές αλλαγές και βάναυση καταστολή.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που λείπουν από τον «αγώνα για ελευθερία» όπως τον αποκαλείτε;

Η κριτική δεν είναι για μένα. Επιπλέον το πιο σημαντικό είναι να επιδείξουμε αλληλεγγύη στον αγώνα. Ο Κουρδικός λαός μου έχει διδάξει πολλά για τη ζωή, τον αγώνα, την ταπεινοφροσύνη και την αξιοπρέπεια. Δεν είμαι το ίδιο άτομο που ήμουν πριν γνωρίσω τον Κουρδικό λαό. Τα συναισθήματα που θέλω να μεταφέρω, είναι η αγάπη, ο σεβασμός και οι ευχαριστίες για τη δυνατότητα που μου δόθηκε να μοιραστώ και να παρακολουθήσω τον έντιμο αγώνα τους.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτός ο αγώνας που επιλέξατε από το κοινωνικό σας περιβάλλον;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ποινικοποίηση του αγώνα των Κούρδων. Τα κράτη δεν υπήρξαν ποτέ αρκετά ειλικρινή ​​για να παραδεχτούν τα εγκλήματά τους εναντίον των Κούρδων. Τα ίδια κράτη χαρακτηρίζουν μέχρι και τα θύματα της γενοκτονίας ως «τρομοκράτες» επειδή είχαν το θάρρος να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αναζητήσουν δικαιοσύνη. Η μεγαλύτερη ντροπή, είναι η ματαίωση και η ποινικοποίηση του έντιμου και δίκαιου αγώνα των Κούρδων για δικαιοσύνη στην Τουρκία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει αναμφισβήτητα το ρατσιστικό πρόσημο της χώρας. Ο κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας δέχεται ψυχολογικό πόλεμο με παραπληροφόρηση και ψέματα για τον αγώνα, ενώ είναι διψασμένος για αλήθεια και δικαιοσύνη - στοιχεία τα οποία δεν προκαλούν το ενδιαφέρον στα δυτικά μέσα, αποτελούμενα από τεμπέληδες δημοσιογράφους ή εκδότες.

Μπορείτε να σχολιάσετε πιο συγκεκριμένα; Ποιες είναι αυτές οι χώρες, ποια είναι τα συμφέροντά τους;

Πρώτα απ 'όλα, η Βρετανία έχει μια ενοχλητική σχέση με το τουρκικό καθεστώς. Πιέζει και κατευθύνει ενεργά το καθεστώς για την καταστολή των Κούρδων ακτιβιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φυσικά, οι Κούρδοι δεν μένουν αδρανείς. Η Ροζάβα για παράδειγμα έχει κάνει πολλά για να εκπροσωπήσει τον ιστορικό αγώνα για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη του Κουρδικού λαού.

Η υποστήριξη που υπογραμμίζετε μας θυμίζει ιδιαίτερα το παρελθόν της Βρετανίας. Η Βρετανία διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην κατάρτιση των υφιστάμενων συνόρων των Κούρδων σήμερα. Ίσως θα έπρεπε να την ονομάσουμε και ως «playmaker»;

Γνωρίζουμε την αποικιακή ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη βάναυση καταστολή των Κούρδων στο Μπασούρ Κουρδιστάν. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων, και η Βρετανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των σημερινών συνόρων του σύγχρονου τουρκικού κράτους υπογράφοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Η Αγγλία παραμένει τυφλή σχετικά με την κατάσταση των Κούρδων στην Τουρκία και για τη δράση του συνεργού της, την Τουρκία. Είναι ο αρχιτέκτονας της εκκωφαντικής σιωπής και εκείνων που διαπράττουν μεγάλα και συστηματικά εγκλήματα πολέμου κατά των άμαχων πληθυσμών, κυρίως εναντίον των Κούρδων.

Όσον αφορά την Κουρδική πολιτική, η Βρετανία σιωπά και επιβάλλει ανοιχτή ποινικοποίηση. Ο νέος επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, διετέλεσε πρώην πρέσβης στην Τουρκία. Τι άλλο να πει κανείς; Κάπως έτσι έχει εκφυλιστεί αυτή η σχέση. Ένας πράκτορας της Άγκυρας, έχει τεθεί επικεφαλής στη μυστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από πολιτικά, σας έχει επηρεάσει ο Κουρδικός λαός και πολιτισμικά; Μάθατε την Κουρδική γλώσσα;

Οι Κούρδοι με έχουν διδάξει πολλά τα τελευταία 27 χρόνια. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είμαι διαφορετικό άτομο από ότι ήμουν πριν γνωρίσω τον Κουρδικό λαό. Λατρεύω τον Κουρδικό πολιτισμό, τη μουσική, τον κινηματογράφο και το φαγητό. Ντρέπομαι που ομολογώ ότι δεν μπορώ να μάθω πλήρως την κουρδική γλώσσα, αλλά πρέπει να υπογραμμίσω ότι τα κουρδικά είναι μια απειλούμενη γλώσσα και απειλείται κυρίως από ρατσιστικές κρατικές πολιτικές.

Έχετε βιώσει κάποια προβλήματα επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη σας με τον κουρδικό λαό;

Φυσικά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η ζωή μου έχει αλλάξει συμμετέχοντας στον κοινό αγώνα ενάντια στις ρατσιστικές ετικέτες και την ποινικοποίηση που δέχονται τα θύματα της γενοκτονίας. Ωστόσο, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που μπορώ να συνεισφέρω ταπεινά σε αυτόν τον έντιμο αγώνα για δικαιοσύνη. Εκείνοι που υπομένουν αυτές τις προσβολές είναι οι πιο έντιμοι. Και αυτοί που δίνουν τη ζωή τους για αυτόν τον αγώνα συνεχίζουν να μας εμπνέουν για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη δικαιοσύνη για τη θυσία και τον αγώνα τους. Έχω καταλάβει σίγουρα το σύνθημα των Κούρδων «Berxwedan Jiyane». Για να υπάρξουν οι Κούρδοι, πρέπει να πολεμήσουν.

Τι είδους κόσμο επιθυμείτε για τις μελλοντικές γενιές;

Προφανώς εύχομαι ειρήνη, ισότητα και δικαιοσύνη για όλους. Στέλνω τον σεβασμό μου σε ολόκληρο τον κουρδικό λαό.