Νόαμ Τσόμσκι: Οι Κούρδοι πέτυχαν στη Συρία
Νόαμ Τσόμσκι: Οι Κούρδοι πέτυχαν στη Συρία
- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Απόψεις,Δικαιώματα
- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Απόψεις,Δικαιώματα
Νόαμ Τσόμσκι: Οι Κούρδοι πέτυχαν στη Συρία
Ο Νόαμ Τσόμσκι δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια από αυτούς εκτοπίστηκαν λόγω της τρομοκρατίας που ασκεί εναντίον τους το τουρκικό κράτος.
Ο φιλόσοφος, ιστορικός και γλωσσολόγος Avram Noam Chomsky δήλωσε ότι οι Κούρδοι πρέπει να έχουν κάποιο είδος αυτονομίας και είπε ότι οι Κούρδοι, που έχουν γίνει πλέον παγκοσμίως γνωστοί, κατάφεραν να επιβιώσουν εν μέσω του τρομερού εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Ο γλωσσολόγος Noam Chomsky έκανε εκτιμήσεις για τις επιθέσεις που γίνονται κατά των Κούρδων. Μιλώντας στην εφημερίδα Yeni Özgür Politika, ο Τσόμσκι υπενθύμισε ότι ο κουρδικός λαός έχει μια πικρή ιστορία, ότι διώκεται πολύ και είπε ότι οι Κούρδοι βιώνουν τις μεγαλύτερες διώξεις στην Τουρκία.
Οι Κούρδοι δέχονται βάρβαρες επιθέσεις
Συγκρίνοντας τη δεκαετία του 1990 με το σήμερα, ο Τσόμσκι είπε:
«Ειδικά ως αποτέλεσμα της απίστευτης τουρκικής κρατικής τρομοκρατίας που ασκήθηκε τη δεκαετία του 1990, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι σφαγιάστηκαν, εκατομμύρια Κούρδοι εκτοπίστηκαν από τα εδάφη τους, εξορίστηκαν στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, οικογένειες φυλακίστηκαν σε μονόκλινα κελιά και σε ακατάλληλες συνθήκες. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξε κάποια χαλάρωση, κάποια πρόοδος και κάποια μαθήματα φαινόταν ότι είχαν αντληθεί, υπήρχε ελπίδα. Αφού έγινε λίγο ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν θα δεχόταν την Τουρκία ως κράτος μέλος, το καθεστώς Ερντογάν έγινε πιο σκληρό απέναντι στους Κούρδους. Υπάρχουν πολλές φρικαλεότητες, καθώς στη δεκαετία του 1990, γίνονται πολύ σκληρές επιθέσεις σε κουρδικές περιοχές».
Η επιτυχία των Κούρδων στη Ροζάβα
Δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι στη Ροζάβα κατάφεραν να επιβιώσουν στον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στη Συρία, ο Τσόμσκι έκανε τις εξής επισημάνσεις:
«Η Ροζάβα κατάφερε να επιβιώσει εν μέσω του τρομερού εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Η αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από ορισμένες περιοχές οδήγησε σε αύξηση των επιθέσεων του τουρκικού κράτους. Οι κουρδικές περιοχές βρίσκονται πλέον στριμωγμένες ανάμεσα σε δύο εχθρούς. Η Τουρκία από τη μια πλευρά και το καθεστώς Άσαντ από την άλλη. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό. Η κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ έχει κάποιο βαθμό αυτονομίας, αλλά δυστυχώς δεν έχει θεσμοθετηθεί η αυτονομία της λόγω εσωτερικών συγκρούσεων, υπερβολικής διαφθοράς και βίας. Αυτή είναι μια πολύ οδυνηρή και δύσκολη κατάσταση».
«Οι Κούρδοι πρέπει να αποκτήσουν αυτονομία»
«Οι Κούρδοι, που έχουν πληθυσμό άνω των 25 εκατομμυρίων, πρέπει να έχουν κάποιο είδος αυτονομίας», είπε ο Τσόμσκι. Αν και δεν είναι το τέλειο, είναι μια μορφή ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη είχε πολύ οδυνηρές εμπειρίες και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αν και όχι στις επιθυμητές διαστάσεις.
Η επιβολή του εθνικού κράτους
Δηλώνοντας ότι το σύστημα έθνους-κράτους επιβλήθηκε βίαια στους λαούς που ζούσαν στην περιοχή και ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες ήθελαν να ελέγξουν την περιοχή με αυτόν τον τρόπο, ο Τσόμσκι είπε:
«Το σύστημα του έθνους-κράτους ήταν ένα τεχνούργημα του 19ου αιώνα. Τα έθνη-κράτη επιβλήθηκαν βίαια στην Ευρώπη, στις περιοχές των αποικιών, άσχετα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των λαών. Με λίγα λόγια, το σύστημα του έθνους-κράτους επιβλήθηκε βίαια στους λαούς. Για παράδειγμα, στο Ιράκ, οι Βρετανοί χάραξαν σύνορα σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. Η βόρεια περιοχή, την οποία διεκδικεί η Τουρκία και παραμένει εντός των συνόρων του Ιράκ, διαθέτει πετρελαϊκούς πόρους. Από την άλλη, ίδρυσαν το Εμιράτο του Κουβέιτ για να κόψουν την πρόσβαση του Ιράκ στις θάλασσες. Με αυτόν τον τρόπο, οι Βρετανοί στόχευαν να ελέγξουν την περιοχή».
Η Ε.Ε. δείχνει το δρόμο
Τονίζοντας ότι η έξοδος από το σύστημα του έθνους-κράτους είναι δυνατή, αν και όχι εύκολη, ο Τσόμσκι είπε:
«Είναι σαφές ότι το σύστημα του έθνους-κράτους είναι εύθραυστο και σε διαρκή ανταγωνισμό. Κάποιοι λαοί, όπως οι Κούρδοι και οι Παλαιστίνιοι, δεν έχουν τέτοια κρατικά συστήματα. Η απαλλαγή από αυτά τα συστήματα δεν θα είναι τόσο εύκολη. Το κρατικό σύστημα είναι ένα σύστημα που δύσκολα αλλάζει. Μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως χαλάρωση των συνόρων, κάτι που θα φέρει συγκρούσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο παράδειγμα αυτού. Για αιώνες η Ευρώπη ήταν μια από τις πιο βάναυσες περιοχές στον κόσμο, η αλληλοεξόντωση ήταν μια από τις κύριες ανησυχίες των Ευρωπαίων. Μετά από ατελείωτα βάσανα και πολέμους, η Ευρώπη αναζήτησε διέξοδο από αυτό. Πρώτα υπήρξαν οικονομικές και μετά πολιτικές εξελίξεις. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολύ εύθραυστη και πολύπλοκη δομή, έχει προχωρήσει πολύ. Μετά από αυτές τις σκοτεινές περιόδους, μπορείς να περάσεις από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη χωρίς σημεία ελέγχου στα σύνορα, χωρίς διαβατήριο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε επίσης να είναι οδηγός για τη Μέση Ανατολή.
Ποιος είναι ο Νόαμ Τσόμσκι
Ο 93χρονος συγγραφέας, γλωσσολόγος, φιλόσοφος, στοχαστής και ακαδημαϊκός ζει στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Γνωστός για τις αντιιμπεριαλιστικές και αντικαπιταλιστικές του ιδέες, ο Τσόμσκι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή στοχαστές του κόσμου. Είναι γνωστός ως ακτιβιστής καθώς και ως αντιπολιτευόμενος και ριζοσπαστικός επικριτής του πολέμου, του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας.
Αφήστε ένα σχόλιο