ΜΜΕ που καλύπτουν τις πυρκαγιές στην Τουρκία απειλούνται με «τις πιο αυστηρές κυρώσεις»

ΜΜΕ που καλύπτουν τις πυρκαγιές στην Τουρκία απειλούνται με «τις πιο αυστηρές κυρώσεις»

ΜΜΕ που καλύπτουν τις πυρκαγιές στην Τουρκία απειλούνται με «τις πιο αυστηρές κυρώσεις»

ΜΜΕ που καλύπτουν τις πυρκαγιές στην Τουρκία απειλούνται με «τις πιο αυστηρές κυρώσεις»

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση επικρίνεται για την αποτυχία της στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας εξέδωσε μια προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που επικεντρώνονται στις πυρκαγιές αντί για τα επιτεύγματα των πυροσβεστών, θα υπόκεινται σε αυστηρές ποινές.

Πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την Τουρκία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι των πόλεων επικρίνουν την κυβέρνηση για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ρωτούν επανειλημμένα γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη παραμένουν προσγειωμένα. Εντωμεταξύ, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κάλυψη των πυρκαγιών από τα μέσα ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση ξεκινά με έμφαση στη σημασία της «συνεργασίας κράτους-έθνους-μέσων ενημέρωσης» κατά τη διάρκεια καταστροφών.

Ακολουθεί μια προειδοποίηση ότι «η ενίσχυση του συναισθηματικού αντίκτυπου των πυρκαγιών στους ανθρώπους δεν αποτελεί λύση σε τίποτα».

Μια άλλη προειδοποίηση έρχεται για ορισμένους κλάδους που «επιδιώκουν το χάος»:

«Η αγνόηση της επιτυχούς κατάσβεσης πυρκαγιών σε 130 τοποθεσίες από ομάδες έκτακτης ανάγκης και η επίμονη παρουσίαση των μαινόμενων πυρκαγιών στις οθόνες, είναι το είδος της πολιτικής μετάδοσης που περιμένει κανείς από τους φορείς και τους κλάδους που επιδιώκουν μια ατμόσφαιρα χάους».

Το Ανώτατο Συμβούλιο υπενθυμίζει επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία παρακολούθησης και αναφοράς των εκπομπών, και ότι τα ρεπορτάζ για τις πυρκαγιές πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον νόμο που ρυθμίζει τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

«Διαφορετικά, θα είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν οι αυστηρότερες κυρώσεις σε μέσα ενημέρωσης που δεν συμμορφώνονται».

Έχει αναφερθεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η ικανότητα πυρόσβεσης της Τουρκίας αεροπορικώς έχει αποδεκατιστεί λόγω παραμέλησης της συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών του Τουρκικού Αεροναυτικού Ιδρύματος (THK), μετά τον διορισμό ενός κρατικού αξιωματούχου ως επικεφαλής του ιδρύματος, το 2019.

Ο διαχειριστής, Cenap Aşçı, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης, αλλά είπε ότι απαιτείται προϋπολογισμός τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων για την επανενεργοποίηση έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Η Τουρκία ζητά τώρα τη βοήθεια από μια σειρά χωρών για την εναέρια πυρόσβεση των πυρκαγιών.

Η RTÜK είναι η τουρκική κρατική υπηρεσία υπεύθυνη για την παρακολούθηση, τη ρύθμιση και την επιβολή κυρώσεων στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Ιδρύθηκε το 1994 και αποτελείται από εννέα μέλη που εκλέχθηκαν από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το 2019, άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις στις εκπομπές στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Netflix.