Κάτοικοι του Μαχμούρ: Η Τουρκία βομβάρδισε τα σπίτια μας πριν από 30 χρόνια και εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα σχολεία μας σήμερα
Κάτοικοι του Μαχμούρ: Η Τουρκία βομβάρδισε τα σπίτια μας πριν από 30 χρόνια και εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα σχολεία μας σήμερα
- Date: 25 Σεπτεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 25 Σεπτεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Κάτοικοι του Μαχμούρ: Η Τουρκία βομβάρδισε τα σπίτια μας πριν από 30 χρόνια και εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα σχολεία μας σήμερα
Οι κάτοικοι του Καταυλισμού Προσφύγων Μαχμούρ που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πριν από 30 χρόνια λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, λένε ότι αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή σήμερα στο προστατευμένο στρατόπεδο του ΟΗΕ.
Το προσφυγικό στρατόπεδο Μαχμούρ που βρίσκεται πάνω από 100 μίλια νότια των τουρκικών συνόρων στο βόρειο Ιράκ φιλοξενεί χιλιάδες Κούρδους πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν βίαια από τον τουρκικό στρατό, από τα χωριά τους στη νοτιοανατολική Τουρκία, τη δεκαετία του 1990. Ο Κουρδικός λαός που εγκατέλειψε τα σπίτια του πριν από 30 χρόνια αντιμετωπίζει σήμερα ξανά την ίδια απειλή. Μόνο τους τελευταίους 6 μήνες, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στο στρατόπεδο από το τουρκικό κράτος.
Ο καταυλισμός προσφύγων που έχει πληθυσμό περίπου 10.000, έχει επίσης υποβληθεί σε εμπάργκο που επέβαλλε το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, KDP από τις 7 Ιουλίου 2019.
Λόγω του σκληρού εμπάργκο που επέβαλε το KDP, οι κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού Μαχμούρ στερούνται τα πιο βασικά δικαιώματα όπως η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Η Αϊτέν Μπουλούτ, κάτοικος του στρατοπέδου, της οποίας το σπίτι έγινε στόχος στην τελευταία αεροπορική επίθεση, ζητά διεθνή υποστήριξη για να πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού.
«Έχουμε να κάνουμε με την ίδια νοοτροπία. Τα σπίτια μας βομβαρδίστηκαν το 1994 και τώρα οι παιδικές χαρές των σχολείων μας βομβαρδίζονται το 2021. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη δίωξη εδώ και χρόνια. Παρ' όλα αυτά, δημιουργήσαμε μια ζωή για τα παιδιά μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξυπνάει τα παιδιά μας με τον ήχο των βομβών».
Αν και ο καταυλισμός βρίσκεται επίσημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο διεθνής οργανισμός δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι στιγμής παρά τις επιθέσεις και τα εμπάργκο.
Ο Μπεσίρ Τας, είναι ένας άλλος κάτοικος του στρατοπέδου πιστεύει ότι από τη στιγμή που οι Κούρδοι δεν υποτάσσονται στη βούληση της Τουρκίας, η Τουρκία θα συνεχίζει να τους επιτίθεται.
«Όπου υπάρχει πατριώτης, όπου υπάρχει Κούρδος που αντιστέκεται, τους στοχοποιούν. Παρά τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους, δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους».
Η Μεντινέ Καρά από την άλλη λέει θυμωμένη ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται ενάντια σε αυτή την καταπίεση.
«Ακόμα κι αν μας στείλουν εκατοντάδες αεροπλάνα και μας επιτεθούν από αέρος και από το έδαφος, ο Ερντογάν δεν θα μας επηρεάσει».
Ο καταυλισμός, επίσημα αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, και παλαιότερα γνωστός ως στρατόπεδο Ατρούς, φιλοξενεί Κούρδους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τις παραμεθόριες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως το Σιρνάκ και το Χακκάρι, μετά από τις συστηματικές πυρκαγιές και εκκενώσεις των περιοχών που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1993-1995.
Την 1η Ιουνίου 2021, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει επιχείρηση εναντίον του στρατοπέδου. Χαρακτήρισε το στρατόπεδο ως «τρύπα» για τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Αφήστε ένα σχόλιο