Καμμία επαφή με τον Οτσαλάν εδώ και 18 μήνες: Η οικογένειά του υποβάλλει ξανά αίτημα στις φυλακές
Καμμία επαφή με τον Οτσαλάν εδώ και 18 μήνες: Η οικογένειά του υποβάλλει ξανά αίτημα στις φυλακές
- Date: 27 Αυγούστου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 27 Αυγούστου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Καμμία επαφή με τον Οτσαλάν εδώ και 18 μήνες: Η οικογένειά του υποβάλλει ξανά αίτημα στις φυλακές
Οι διαδοχικές απαγορεύσεις επικοινωνίας και επισκέψεων που επιβλήθηκαν στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές φυλακές, είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία επαφή του Ηγέτη του Κουρδικού λαού με την οικογένεια ή τους δικηγόρους εδώ και 18 μήνες.
Ο αδελφός του Οτσαλάν, Μεχμέτ Οτσαλάν, και ο δικηγόρος Mazlum Dinç, υπέβαλλαν αίτημα να επισκεφθούν τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, καθώς έχουν να επικοινωνήσουν μαζί του εδώ και 18 μήνες.
Τα μέλη της οικογένειας των επίσης φυλακισμένων στο Ιμραλί, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım και Veysi Aktaş, έχουν προσφύγει αντιστοίχως στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας, για να τους επιτραπεί να επισκεφθούν τη φυλακή, όπως ανέφερε το πρακτορείο Μεσοποταμίας.
Οι δικηγόροι του Οτσαλάν συνεχίζουν να υποβάλλουν αίτημα για μία επίσκεψη με τον πελάτη τους δύο φορές την εβδομάδα εδώ και χρόνια, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις προσφυγές παραμένουν δίχως απάντηση από τις αρχές.
Το αίτημα με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2021 απορρίφθηκε με το αιτιολογικό πως είχε επιβληθεί εξάμηνη απαγόρευση επικοινωνίας τον Οκτώβριο στον Οτσαλάν, λόγω της υποτιθέμενης παραβατικής συμπεριφοράς του πίσω από τα κάγκελα. Η διοίκηση της φυλακής αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη.
Η απαγόρευση επισκέψεων για την οικογένεια του Οτσαλάν θα έπρεπε να είχε λήξει περίπου την ίδια στιγμή με την προσφυγή των δικηγόρων, στις 18 Νοεμβρίου 2021, αλλά και οι προσφυγές της οικογένειας παρέμειναν αναπάντητες. Στις 28 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η οικογένεια προσέφυγε στο δικαστήριο της Προύσας και στις 29 Μαρτίου, έλαβαν απόρριψη του αιτήματός τους με την αιτιολογία ότι είχε επιβληθεί εκ νέου πειθαρχική ποινή στον Οτσαλάν.
Οι δικηγόροι μετέφεραν το θέμα με τις αντισυνταγματικές συνεχιζόμενες απαγορεύσεις επικοινωνίας με τον πελάτη τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς αυτό συνιστά βασανιστήριο και παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή και την ιδιωτική ζωή, καθώς και του δικαιώματος του Οτσαλάν σε δίκαιη δίκη. Από τις 26 Αυγούστου, το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο δεν έχει επιλύσει την υπόθεση.
Η πιο πρόσφατη επίσημη απαγόρευση επικοινωνίας για τους κρατούμενους στο Ιμραλί θα έπρεπε κανονικά να είχε λήξει στις 7 Ιουνίου, αλλά οι προσφυγές που έγιναν μετά την ημερομηνία αυτή απορρίφθηκαν επίσης λόγω πειθαρχικών κυρώσεων. Οι δικηγόροι άσκησαν έφεση στις 15 Ιουνίου και έλαβαν απάντηση ότι σε όλους τους κρατούμενους είχε επιβληθεί νέα πειθαρχική ποινή στις 31 Μαΐου.
Ο Οτσαλάν κρατείται στη φυλακή Ιμραλί υπό αυστηρές συνθήκες απομόνωσης από τη σύλληψή του και τη δίκη του το 1999 για προδοσία και τρομοκρατία. Τα πρώτα 10 χρόνια, ο ιδρυτής του PKK ήταν ο μόνος κρατούμενος στο νησί-φυλακή του Ιμραλί. Από το 2009, άλλοι πέντε κρατούμενοι του PKK στάλθηκαν στο Ιμραλί για να εκτίσουν την ποινή τους και τους επετράπη να συναναστρέφονται με τον Οτσαλάν, υπό συνθήκες αυστηρών περιορισμών.
Η φυλακή δεν είχε επιτρέψει στον Οτσαλάν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την οικογένειά του μέχρι τον Απρίλιο του 2020, παραβιάζοντας τα δικαιώματά του ως φυλακισμένου. Τον Μάρτιο του 2021, μετά από άλλη μια μακρά περίοδο μακράς σιωπής, επετράπη τελικά στον Μεχμέτ Οτσαλάν να μιλήσει τηλεφωνικά με τον αδερφό του για λίγα μόνο λεπτά προτού η κλήση διακοπεί απότομα.
Αφήστε ένα σχόλιο