Η τουρκική αστυνομία επιτίθεται στην κηδεία Κούρδισσας πολιτικού
Η τουρκική αστυνομία επιτίθεται στην κηδεία Κούρδισσας πολιτικού
- Date: 17 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 17 Μαΐου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Η τουρκική αστυνομία επιτίθεται στην κηδεία Κούρδισσας πολιτικού
Η αστυνομία στο Ντερσίμ της Τουρκίας επιτέθηκε στο πλήθος για να αποτρέψει τη νεκρώσιμος ακολουθία για την Κούρδισσα πολιτικό Αϊσέλ Ντογάν και κατέσχεσε τη σωρό της.
Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε σε πλήθος ανθρώπων στην τουρκική κουρδική πόλη Ντερσίμ το Σάββατο για να αποτρέψει την νεκρώσιμη ακολουθία που θα πραγματοποιείτο για την βετεράνο Κούρδισσα πολιτικό Αϊσέλ Ντογάν, η οποία πέθανε την Τετάρτη ενώ βρισκόταν εξόριστη στη Γερμανία.
Μετά το θάνατό της, η σωρός της Αϊσέλ Ντογάν μεταφέρθηκε στη γενέτειρά της Ντερσίμ, για τη νεκρώσιμη ακολουθία.
Ένα μεγάλο πλήθος στο Ντερσίμ συγκεντρώθηκε σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο για να συνοδεύσει το αυτοκίνητο που έφερε τη σωρό και να συμμετάσχει στην ακολουθία. Μια αυτοκινητοπομπή με το σώμα της Ντογάν κατευθυνόταν προς την περιοχή Γαζίκ, προς το σπίτι της οικογένειας Ντογάν, όταν εκατοντάδες αστυνομικοί σταμάτησαν τη συνοδεία και το όχημα σε ένα σημείο ελέγχου.
Η αστυνομία δεν επέτρεψε να μεταφερθεί η σωρός της Ντογάν στο σπίτι της οικογένειάς της, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μεσοποταμεία.
Ο κόσμος άρχισε άμεσα να διαμαρτύρεται έντονα για την προσπάθεια της αστυνομίας να αποτρέψει τη νεκρώσιμη ακολουθία.
Ως απάντηση, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και κανόνια νερού.
Ο Αλικάν Ονλού, βουλευτής του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) αντέδρασε στη βία της αστυνομίας.
«Μπορούν να στραφούν στη βία. Μπορούν να μας συλλάβουν, ακόμη και να σκοτώσουν ανθρώπους, αλλά εμείς δεν θα φύγουμε. Δεν σας φοβόμαστε. Εσείς φοβάστε τους νεκρούς μας», είπε.
«Η αστυνομία κατέλαβε βίαια τη σωρό της Ντογάν», ανέφερε η Ρεμζιέ Τοσούν, επίσης βουλεύτρια του HDP.
Οι αξιωματούχοι του HDP αντέδρασαν με δήλωση στο Twitter, λέγοντας ότι η επίθεση κατά της κηδείας της Ντογάν ήταν παρόμοια με την πρόσφατη επίθεση στην κηδεία του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου Şirin Ebu Akile.
Αφήστε ένα σχόλιο