Η Τουρκία αποφάσισε και σχεδίασε την κατάληψη του Αφρίν από την Αλ Κάιντα
Η Τουρκία αποφάσισε και σχεδίασε την κατάληψη του Αφρίν από την Αλ Κάιντα
- Date: 19 Οκτωβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 19 Οκτωβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Η Τουρκία αποφάσισε και σχεδίασε την κατάληψη του Αφρίν από την Αλ Κάιντα
Ένας ανώτατος αξιωματούχος του PYD σημείωσε ότι η κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βόρεια Συρία από την ισλαμιστική ομάδα που υποστηρίζεται από την Αλ Κάιντα ήταν μέρος του σχεδίου της Τουρκίας, το οποίο αποσκοπεί στην συμφιλίωση της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Η υποστηριζόμενη από την Αλ Κάιντα τζιχαντιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης Αφρίν της βόρειας Συρίας στις 13 Οκτωβρίου, μετά την αποχώρηση μιας φατρίας της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η κουρδική πόλη Αφρίν βρίσκεται υπό τον έλεγχο τουρκικών δυνάμεων και τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλαδί Ελαίας», τον Μάρτιο του 2018.
Η κατάληψη του Αφρίν από το HTS εξέπληξε αναλυτές και παρατηρητές, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία εξέδωσε δήλωση την Τρίτη καλώντας για την άμεση απόσυρση του HTS, παλαιότερα γνωστό και ως Μέτωπο αλ-Νούσρα, από το Αφρίν και τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές.
Το μέλος του Συμβουλίου Συμπροεδρίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Aldar Xelil, είπε ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελούσε μέρος του σχεδίου της Τουρκίας, το οποίο αποσκοπεί στην συμφιλίωση της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Xelil στο Hawar News την Τρίτη, σε αντίθεση με τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες της αντιπολίτευσης, γνωστές εν συνόλω και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), ομάδες όπως το HTS και η αλ-Νούσρα θεωρούνται παγκοσμίως ως παράνομες τζιχαντιστικές οργανώσεις. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της Δαμασκού προτιμά να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής οι εν λόγω ομάδες, καθώς δεν έχουν νομιμότητα και μπορεί έτσι ευκολότερα να απαλλαγεί από αυτές, μιας και χαρακτηρίζονται διεθνώς ως τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η Τουρκία πρόσφατα προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Δαμασκού μετά από χρόνια υποστήριξης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, εξ ου και το παρόν σχέδιό της να παραχωρήσει στη Δαμασκό ό,τι αυτή απαιτεί. Ως αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου, ο έλεγχος του Αφρίν πέρασε στο HTS. Ο Xelil είπε ότι οι ομάδες της αντιπολίτευσης που έχει υποστηρίξει η Τουρκία είναι πλέον αδύναμες και αναποτελεσματικές και πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο επί αυτών των ομάδων σε περίπτωση που τους χρειαστούν. Αλλά δεν θα τους παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Επιπλέον, θα προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο Αφρίν και αλλού».
Ο Xelil, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού ενδεχομένως να θεωρήσει αυτές τις εξελίξεις ως νίκη και να συμφωνήσει σε μία συμφιλίωση με την Τουρκία, κάλεσε τη Δαμασκό «να μην ξεγελαστεί από τα λόγια του Ερντογάν».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κυβέρνηση της Δαμασκού και να τη χρησιμοποιήσει για να πιέσει την Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES), την αντιπολίτευση και άλλα κράτη. «Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης της Δαμασκού», διασαφήνισε ο αξιωματούχος του PYD.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η Ρωσία έχει ανάγκη να συμφωνήσουν μεταξύ τους η Τουρκία και η Συρία, έτσι ώστε να μπορέσει η Μόσχα να μεταφέρει τα στρατεύματά της ανενόχλητη προς την Ουκρανία, δίχως να χάσει την επιρροή και τη δύναμή της στην Συρία. Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να αποσύρει σταδιακά στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά δεν επιθυμεί να δει την ιρανική επιρροή να επεκτείνεται στην περιοχή.
Η κατάληψη της κουρδικής περιοχής του Αφρίν από το HTS συνέπεσε με μια συνάντηση μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.
Αφήστε ένα σχόλιο