Η κρίση του νερού που προκαλείται από την Τουρκία οδήγησε σε επιδημία χολέρας στη Συρία
Η κρίση του νερού που προκαλείται από την Τουρκία οδήγησε σε επιδημία χολέρας στη Συρία
- Date: 9 Νοεμβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 9 Νοεμβρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Η κρίση του νερού που προκαλείται από την Τουρκία οδήγησε σε επιδημία χολέρας στη Συρία
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διακοπές της Τουρκίας στην παροχή νερού στη Βόρεια και Ανατολική Συρία έχουν προκαλέσει επιδημία χολέρας στην περιοχή.
Η μη κυβερνητική οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Human Rights Watch - HRW) με έδρα τις ΗΠΑ κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδείνωσε την επιδημία χολέρας στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, διακόπτοντας τη ροή του ποταμού Ευφράτη.
Ο Άνταμ Κούγκλ, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή στο HRW, προειδοποίησε ότι η έλλειψη νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον κρούσματα διαφορετικών ασθενειών και κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως να επιδεινώνει την κρίση νερού στη Συρία».
«Οι Σύροι αντιστάθηκαν σε μια βάναυση κυβέρνηση το 2011 για να αγωνιστούν για τα ατομικά και πολιτικά τους δικαιώματα», είπε ο Κούγκλ. «Τώρα, περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, αγωνίζονται να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες».
Το HRW σημείωσε επίσης ότι η μεροληπτική πολιτική προσφοράς βασικών υπηρεσιών από τη συριακή κυβέρνηση παρεμποδίζει «την επαρκή ανθρωπιστική και επείγουσα απάντηση σε πληγείσες περιοχές της χώρας», ενώ κάλεσε όλα τα μέρη στη σύγκρουση να παραχωρήσουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Συρίας.
Το HRW τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να μοιραστεί δίκαια τους υδάτινους πόρους του ποταμού Ευφράτη, ο οποίος πηγάζει από την Τουρκία και διασχίζει τη Συρία στο δρόμο του προς τη λεκάνη Σατ Αλ-Αράμπ στο νότιο Ιράκ.
Η επιδημία χολέρας, η οποία από την 1η Νοεμβρίου έχει φτάσει τα 24.000 ύποπτα κρούσματα και τους 81 θανάτους που καταγράφηκαν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εξαπλώθηκε στον Λίβανο αφού έπληξε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.
Εν μέσω της πανδημίας COVID-19 τον Μάρτιο του 2020, το HRW τεκμηρίωσε ότι η Τουρκία δεν είχε παράσχει επαρκείς ποσότητες νερού από τον σταθμό Αλούκ σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία. Την ίδια περίοδο, 49 συριακές ομάδες καταδίκασαν την «δόλια διακοπή του νερού στη βορειοανατολική Συρία» από την Τουρκία.
Τον Ιούλιο, η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις είχαν βάλει στο στόχαστρο υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας, κηρύττοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την εκκίνηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στο συριακό έδαφος.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το 50 τοις εκατό των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης δεν λειτουργούν σωστά λόγω της καταστροφής εγκαταστάσεων ύδρευσης σε ολόκληρη τη χώρα από τις συνεχιζόμενες τουρκικές εισβολές και επιθέσεις.
Οι επικίνδυνες πηγές πόσιμου και αρδευτικού νερού ενέχουν υψηλούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, λόγω των μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται στο νερό, όπως η χολέρα.
Αφήστε ένα σχόλιο