Η Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα απέσπασε την υποτροφία AFIELD 2020

Η Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα απέσπασε την υποτροφία AFIELD 2020

Η Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα απέσπασε την υποτροφία AFIELD 2020

Η Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα απέσπασε την υποτροφία AFIELD 2020

Η υποτροφία AFIELD για το 2020  απονεμήθηκε στην Κινηματογραφική Συλλογικότητα της Ροζάβα (εκπροσωπούμενη από την Κούρδισσα σκηνοθέτη Sevinaz Evdike), μια τοπική κινηματογραφική κολεκτίβα που βασίζεται στην επαναστατική φιλοσοφία της Ροζάβα και εμπνέεται από τη δημοκρατική πολυπολιτισμική αυτοδιοίκηση στην Βόρεια και Ανατολική Συρία.

«Σε μια περιοχή όπου ο πολιτισμός έχει κατασταλεί διαχρονικά από κρατικές δυνάμεις και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπου η νεολαία διαθέτει πρόσβαση αποκλειστικά σε τουρκικές σαπουνόπερες και την κρατική τηλεόραση της Συρίας, στοχεύουμε στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα ταινιών και στην καλλιέργεια του κινηματογραφικού πολιτισμού ως εργαλείου κοινωνικής αλλαγής» δήλωσε η Evdike.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ροζάβα έχει προβάλλει εκατοντάδες ταινίες στις περισσότερες πόλεις της Ροζάβα, καθώς και σε χωριά και καταυλισμούς προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων.

Το φεστιβάλ προσφέρει στην περιοχή ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο.

Η Ακαδημία Κινηματογράφου (η οποία λόγω τουρκικών απειλών έχει κλείσει τα τελευταία δύο χρόνια), εκπαιδεύει τους νέους στη δημιουργία ταινιών, την αφήγηση και τα οπτικά μέσα, ανοίγοντας τους ορίζοντές τους σε ένα πιθανό μέλλον στη φωτογραφία, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Η Συλλογικότητα έχει δημιουργήσει επίσης τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, δύο ταινίες και πολλές μικρού μήκους, κλιπ, σποτ, κ.ά.. Έτσι, η κοινωνία της Ροζάβα συνηθίζει σιγά - σιγά να ακούει τις φωνές των δικών της ανθρώπων στα μέσα πολιτισμού και μαζικής ενημέρωσης, αντί να διαστρεβλώνεται η φωνή της από ξένους παράγοντες.

Η Sevinaz Evdike - μέλος της Συλλογικότητας από το 2015 - είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Τέχνης Cegerxwin στην Τουρκία και διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου τηε Ροζάβα. Διδάσκει σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία «Home» που ασχολείται με θέματα παιδιών, γυναικών και των πληγών του πολέμου.

Ιστορικό

Το δίκτυο AFIELD ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι η τέχνη παράγει σημαντική κοινωνική αλλαγή και ότι η επιρροή της μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Η υποτροφία του AFIELD υποστηρίζει καλλιτέχνες οι οποίοι αναπτύσσουν κοινωνικές πρωτοβουλίες που ωφελούν κοινότητες εντός και εκτός του τομέα των τεχνών. Τα θέματα ενδιαφέροντος του προγράμματος σχετίζονται με την υγεία και την πρόνοια, την ισότητα των φύλων, την οικολογία, τις συλλογικές πρακτικές και την κοινωνική καινοτομία. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, το AFIELD δημιουργεί και ενισχύει διατοπικά δίκτυα δημιουργικών και πολιτικών κοινοτήτων.