Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Τα σημερινά εγκλήματα πολέμου ξεπέρασαν και τη δεκαετία του ’90

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Τα σημερινά εγκλήματα πολέμου ξεπέρασαν και τη δεκαετία του ’90

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Τα σημερινά εγκλήματα πολέμου ξεπέρασαν και τη δεκαετία του '90

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Τα σημερινά εγκλήματα πολέμου ξεπέρασαν και τη δεκαετία του '90

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, έχοντας υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης AKP-MHP ξεπέρασαν 10 φορές τα εγκλήματα της δεκαετίας του '90 και πως αυτή η τραγική πραγματικότητα δεν μπορεί να μένει άλλο κρυφή.

Ως στρατιώτης του τουρκικού στρατού, ο İbrahim Yaylalı, ο οποίος πολέμησε και συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου στο Κουρδιστάν τη δεκαετία του 1990, αιχμαλωτίσθηκε από αντάρτες και απελευθερώθηκε αφού κρατήθηκε για 2 χρόνια και 8 μήνες. Ο Yaylalı, ο οποίος γαλουχήθηκε από την τουρκο-ισλαμική ρατσιστική ιδεολογία στην οικογένεια, το σχολείο και πιο πρόσφατα στο στρατό, υπέστη μια μεγάλη μεταμόρφωση κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Ήρθε σε επαφή με την ιδεολογία του ηγέτη – υπόδειγμα του Κουρδικού λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Επιπλέον, έμαθε από την επιστολή που το κράτος έστειλε στον πατέρα του, ότι ήταν Έλληνας. Δηλώνοντας ότι επανάκτησε την ανθρωπιά και την ελευθερία του, υιοθέτησε το όνομα Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλάλι. Ο Γιαϊλάλι δήλωσε ότι οι παρούσες πρακτικές της τουρκικής κυβέρνησης και η ένοχη ιστορική κληρονομιά στην οποία βασίζονται οι διώξεις της Τουρκίας δεν πρέπει να αγνούνται. Βάση αυτής της ένοχης ιστορίας εφαρμόζονται συστηματικά πολιτικές σφαγής, απέλασης, λεηλασίας και βιασμού από το τουρκικό καθεστώς. Τόνισε δε, ότι τα εν λόγω εγκλήματα, τα οποία ξεπέρασαν τη δεκαετία του '90, δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν.

Πριν από λίγο καιρό ο Γιαϊλάλι κατάφερε να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, παραμένοντας αντιρρησίας συνείδησης και ακτιβιστής της ειρήνης. Οι σφαγές, η γενοκτονία, ο βιασμός, οι λεηλασίες και η τουρκοποίηση που πραγματοποιεί το καθεστώς, σηματοδοτούν σύμφωνα με τον Γιαϊλάλι την μεταφορά Οθωμανικών πρακτικών στην Τουρκική Δημοκρατία. «Εδώ και 150 χρόνια, αυτή η περιοχή είναι τουρκοποιημένη. Εκείνη την εποχή, οι Νέοι Οθωμανοί, οι Ισλαμιστές, πότε οι Ενωτικοί και πότε οι Κεμαλιστές που βγήκαν από τους Ενωτικούς, είχαν όλοι τον ίδιο σκοπό. Ποτέ τους δεν δοκίμασαν δημοκρατικές πρακτικές. Οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι δικοί μου άνθρωποι, για τους οποίους έμαθα αργότερα, αποτέλεσαν όλοι θύματα του τουρκικού κράτους, όπως συνέβη και με τη γενοκτονία των Ποντίων. Πρόκειται προφανώς για λαούς που δεν έχουν σχέση με τους Τούρκους και με τις πεποιθήσεις του Σουνιτικού Ισλάμ. Η συνεχιζόμενη επιθετική στάση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου σήμερα είναι προφανής και γίνεται στα ίδια πλαίσια. Αυτό που γίνεται εναντίον της Αρμενίας από τους Αζέρους είναι προφανές. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η διαιώνιση της 150χρονης πολιτικής τουρκοποίησης. Χρησιμοποιούν κάθε είδους βρόμικο μηχανισμό».

Η αναγκαιότητα της δράσης και της αντίστασης

Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το σύστημα λεηλασίας και βιασμού λειτουργεί και νομιμοποιείται στο όνομα του «κατακτητή». Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλάλι είπε ότι αν οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι θεωρούνταν εχθροί και λεηλατήθηκαν, έχοντας υποστεί κλοπές και βιασμούς, οι ίδιες πρακτικές εφαρμόστηκαν και και εφαρμόζονται και τώρα ενάντια στους Κούρδους. Βασίζουν αυτό το δικαίωμα στο όνομα της «κατάκτησης». Δηλώνοντας ότι η τρέχουσα τουρκική δύναμη είναι το άθροισμα όλων των άγριων υπολειμμάτων της οθωμανικής και πρότερης τουρκικής αυτοκρατορίας, ο Βασίλης Γιαϊλάλι είπε: «Σήμερα αντιμετωπίζουμε τουρκικό κράτος και στρατό σε απελπισία και απόγνωση. Για αυτόν τον λόγο, όχι μόνο οι Κούρδοι, οι αντιφρονούντες Τούρκοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες, αλλά ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται κάτω από την τυραννία αυτού του επικίνδυνα απελπισμένου και απομονωμένου καθεστώτος. Κουρδιστάν, Ελλάδα, Αρμενία, βρίσκονται όλοι κάτω από την ίδια τυραννία. Για αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική η ανάγκη να δράσουμε μαζί εναντίον του ψεύτικου ηγέτη που βλέπει τον εαυτό του ως Εμβέρ, Ταλάτ, Κεμάλ και της άθλιας ομάδας του. Εάν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει τώρα, αυτό που περνάμε σήμερα θα είναι πολύ πιο ελαφρύ σε σύγκριση με αυτό που θα συμβεί αύριο».

Η μνήμη της γενοκτονίας πρέπει να ορίσει τις αποφάσεις μας σήμερα

Τονίζοντας ότι όλα τα γειτονικά κράτη, όλοι οι λαοί και η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούν τον ρατσιστικό, φασιστικό, θρησκευτικό και οθωμανικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλάλι συνέχισε λέγοντας: «Όλες οι χώρες και οι λαοί πρέπει να δουν αυτήν την πραγματικότητα και να ενεργήσουν ανάλογα. Ειδικά εμείς οι Έλληνες, η Ελλάδα, που υπέστη γενοκτονία από τους προγόνους αυτών των Τούρκων. Επίσης και οι Αρμένιοι και η Αρμενία πρέπει να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το φασιστικό τουρκικό κράτος αλλά και τις σχέσεις τους με τους Κούρδους. Η πρακτική του να αγνοούν τις γενοκτονίες και τις σφαγές και να συνεχίζουν τη ζωές τους όταν τυχαίνει να μην βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκίας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

«Εάν θέλουν αυτή η φωτιά να μην εξαπλωθεί στις χώρες τους, πρέπει να διορθώσουν τις σχέσεις τους με τους Κούρδους. Στην πραγματικότητα, αυτό ισχύει και για το Ιράν και τη Συρία».

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλάλι δήλωσε ότι η επιθυμία του ήταν να απευθυνθεί στο κοινό ως πρώην εγκληματίας πολέμου : «Σήμερα, υπάρχει μια κατάσταση που έχει ξεπεράσει τη δεκαετία του '90 στο δεκαπλάσιο. Στο παρελθόν, διαπράτταμε εγκλήματα πολέμου σε περιορισμένο βαθμό και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να τα αποκρύψουμε. Σήμερα, αυτές οι δολοφονίες, οι βιασμοί Κούρδισσων γυναικών, σκοτώνοντας ανθρώπους πετώντας τους ζωντανούς από ελικόπτερα, οι απαγωγές και οι σφαγές γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα. Στοχοποιούνται οι αξίες όχι μόνο του Κουρδικού λαού αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Είδαμε την επίθεση στην Αγία Σοφία. Έχουμε δει τι έχει κάνει αυτή η εκδικητική, ρατσιστική, πολιτική ισλαμική συμμαχία εναντίον των λαών στο Ιράκ και τη Συρία. Θα ήθελα να πω ότι αυτή η πυρκαγιά μίσους και βίας πρόκειται να εξαπλωθεί στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και ακόμη και την Ευρώπη. Συνεπώς, σας καλώ να σταματήσετε αυτήν την τρέλα, και να παραμερίσετε τα καθημερινά ή μεσοπρόθεσμα ενδιαφέροντά σας. Αυτό είναι και το ανθρωπιστικό μου καθήκον και το καθήκον πίστης μουστους Κούρδους, οι οποίοι, ως πρώην εγκληματίας πολέμου, με αντιμετώπισαν σαν άνθρωπο και με επανέφεραν στην ανθρωπιά, και έτσι επανέκτησα την ανθρώπινη φύση μου. Όλοι πρέπει να ενεργούν γνωρίζοντας ότι το τουρκικό κράτος θα γυρίσει εναντίον τους μια μέρα και θα τους στοχοποιήσει και αυτούς».