Φλαουτίστρια διεκδικεί τον διαχρονικό ρόλο των γυναικών στην τέχνη

Φλαουτίστρια διεκδικεί τον διαχρονικό ρόλο των γυναικών στην τέχνη

Φλαουτίστρια διεκδικεί τον διαχρονικό ρόλο των γυναικών στην τέχνη

Φλαουτίστρια διεκδικεί τον διαχρονικό ρόλο των γυναικών στην τέχνη

Η φλαουτίστρια είπε ότι οι γυναίκες αποτελούν μέρος της τέχνης καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας και πρόσθεσε: "Οι γυναίκες αποτελούν πηγή έμπνευσης για την τέχνη εδώ και αιώνες."

Η ιστορία του φλάουτου ανάγεται στην αρχαιότητα όπως το kaval (είδος φλογέρας). Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται στην Κίνα από το 900 π.Χ.

Το πλάγιο φλάουτο χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από τον 12ο αιώνα. Από τότε, έχει καταστεί μέρος της δυτικής μουσικής. Αρχικά, το φλάουτο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλήφθηκε σε συγκροτήματα πριν παρουσιαστεί εν τέλει στο ευρύτερο κοινό, τον 16ο και 17ο αιώνα.

Η Irem Nergiz ζει στο Amed και ξεκίνησε να παίζει το φλάουτο πριν από 3 χρόνια. Η Nergiz συνεχίζει τις σπουδές της στην Κουρδική μουσική και παραδίδει επίσης μαθήματα φλάουτου στον Σύλλογο Πολιτισμού και Τέχνης Dicle-Fırat.

Η Nergiz δήλωσε πως της γεννήθηκε το ενδιαφερον για το φλάουτο από τη στιγμή που ήταν παιδί και πρόσθεσε ότι η επιθυμία της ήταν να παίξει Κουρδική μουσική με το εν λόγω όργανο. Η Nergiz γεννήθηκε το 1998 στο χωριό Şêliman (Dolapdere) στην επαρχία Silvan στο Amed. Την ίδια χρονιά, η οικογένειά της χρειάστηκε να μετακομίσει στο Yenişehir στο Amed.

Τονίζοντας ότι η οικογένειά της είναι μια οικογένεια που αγαπάει την τέχνη, η Nergiz δήλωσε ότι ο πατέρας της της έβαλε να ακούσει dengbeji (είδος Κουρδικής μουσικής), όταν ήταν μόλις 6-7 ετών. Από τότε λατρεύει να ακούει dengbeji, ενώ πρόσθεσε ότι άρχισε να παίζει το φλάουτο το 2018. «Σπούδασα φλάουτο για 2 χρόνια. Τώρα παραδίδω μαθήματα φλάουτου. Δίδαξα μόνο για 3 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ελπίζω να βρεθώ ξανά σύντομα κοντά στους μαθητές μου».

Επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες αποτελούν διαχρονικά μέρος της τέχνης , η Nergiz υποστήριξε με θέρμη πως: «Ως Κούρδισσα γυναίκα, θέλω να δημιουργήσω τέχνη σύμφωνα με τον πολιτισμό μας. Αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Ασχέτως του μουσικού οργάνου, οι Κούρδοι καλλιτέχνες θα συνεχίσουν το έργο τους σύμφωνα με το προσωπικό τους μουσικό όργανο».