Φατρίες ισλαμιστών συνεχίζουν να καταστρέφουν τις καλλιέργειες των Κούρδων στο Αφρίν

Φατρίες ισλαμιστών συνεχίζουν να καταστρέφουν τις καλλιέργειες των Κούρδων στο Αφρίν

Φατρίες ισλαμιστών συνεχίζουν να καταστρέφουν τις καλλιέργειες των Κούρδων στο Αφρίν

Φατρίες ισλαμιστών συνεχίζουν να καταστρέφουν τις καλλιέργειες των Κούρδων στο Αφρίν

Κούρδοι στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Αφρίν, κατηγορούν τις τουρκικές δυνάμεις για κατάσχεση των ελαιοκαλλιεργειών της περιοχής, ανέφερε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων της Αμερικής (VoA) που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα έχουν επίσης επιβάλει φόρους και δασμούς στους αγρότες για μεταφορά στην περιοχή που ανέλαβε η Τουρκία το 2018, μετά από στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσαν τοπικές πηγές. «Στο χωριό μου, οι πολιτοφυλακές κατέλαβαν αυτή τη σεζόν όλες τις ελιές που ανήκουν σε οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα εδάφη τους μετά την τουρκική εισβολή. Εκτός από την επιβολή φόρων, οι πολιτοφυλακές χρεώνουν επίσης τους αγρότες σε σημεία ελέγχου για τη μεταφορά των ελαιοκομικών τους καλλιεργειών », ανέφερε στο VoA, ο Mohammed Billo, δημοσιογράφος από το Αφρίν.

Ένοπλες ομάδες στην περιοχή χρησιμοποιούν τις ελιές του  Αφρίν ως κύρια πηγή εσόδων, ανέφερε η VoA, επικαλούμενη ειδικούς. «Υπάρχουν περίπου 18 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην περιοχή του Αφρίν», δήλωσε ο Χορσίντ Αλίκα, Σύρος οικονομολόγος στο VoA. «Οι πολιτοφυλακές επιβάλλουν υψηλούς φόρους στους ντόπιους Κούρδους αγρότες. Πιο πρόσφατα, για παράδειγμα, οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν το χωριό Κάκερα (στο Αφρίν) επέβαλαν 2.000 βαρέλια ελαιολάδου ως φόρο στους κατοίκους του χωριού. ”

Δεν επιτρέπεται στους αγρότες του Αφρίν να πουλήσουν τις καλλιέργειές τους και αναγκάζονται να συναλλάσσονται μόνο με τις πολιτοφυλακές ή με εκπροσώπους των Τουρκικών Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών, ανέφερε η Alika, σύμφωνα με τη VoA. «Η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της αγοράζουν ελιές από ντόπιους αγρότες στην μισή τιμή, τις συλλέγουν σε εργοστάσιο εξόρυξης πετρελαίου κοντά στο Αφρίν και στη συνέχεια τις εξάγουν στην Τουρκία και στον υπόλοιπο κόσμο», είπε.

Τον Ιανουάριο του 2018, η Τουρκία και οι μισθοφόροι αντιπρόσωποί, της εισέβαλαν στην κουρδική  περιοχή για να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές που είναι συνδεδεμένοι με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), το κύριο στοιχείο στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για κλοπή των ελιών του Αφρίν, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μαύρη προπαγάνδα» κατά της Τουρκίας. «Οι ελιές στη Συρία επανεξάγονται μέσω Τουρκίας και το εισόδημα από εδώ διανέμεται στους γαιοκτήμονες. Δεν υπάρχει λοιπόν κλοπή ή οτιδήποτε άλλο. … Αυτή η κλοπή ελιάς και άλλοι [ισχυρισμοί] αποτελούν μέρος αυτής της μαύρης προπαγάνδας », είπε ο Çavuşoğlu.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews.com