Εγκαινιάζεται στη Βορειοανατολική Συρία έκθεση φωτογραφίας για τη γενοκτονία των Γεζίντι από τους μισθοφόρους της Τουρκίας

Εγκαινιάζεται στη Βορειοανατολική Συρία έκθεση φωτογραφίας για τη γενοκτονία των Γεζίντι από τους μισθοφόρους της Τουρκίας

Εγκαινιάζεται στη Βορειοανατολική Συρία έκθεση φωτογραφίας της γενοκτονίας των Γεζίντι από τους μισθοφόρους της Τουρκίας

Εγκαινιάζεται στη Βορειοανατολική Συρία έκθεση φωτογραφίας για τη γενοκτονία των Γεζίντι από τους μισθοφόρους της Τουρκίας

Μια έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε στο Καμισλί, με 116 φωτογραφίες που τράβηξαν δημοσιογράφοι οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, μετέδιδαν από τη ζώνη γενοκτονίας των Γεζίντι από το ISIS, στο Ιρακινό Κουρδιστάν πριν από επτά χρόνια.

Μια έκθεση φωτογραφίας, που διοργάνωσε η "Nafal Art" στο Καμισλί, της βορειοανατολικής Συρίας, εγκαινιάστηκε την έβδομη επέτειο της έναρξης της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εναντίον του λαού των Γεζίντι από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS).

Η δημοσιογράφος Shinda Akram δήλωσε ότι εκτέθηκαν 116 φωτογραφίες από διάφορους δημοσιογράφους που μετέδιδαν από την περιοχή κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Επισημαίνοντας ότι μαχητές από τις Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (HPG), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τις Μονάδες Προστασίας των Γυναικών (YPJ) είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τον λαό των Γεζίντι, όταν είχαν εγκαταλειφθεί από τις διοικήσεις του Νότιου Κουρδιστάν και του Ιράκ , η Akram υπογράμμισε ότι η γενοκτονία μπορεί να τεκμηριωθεί και να γνωστοποιηθεί στον κόσμο, χάρη στους δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ από την περιοχή.

«Οι δημοσιογράφοι, κάτω από αυτές τις σκληρές συνθήκες, κατάφεραν να φτάσουν στο όρος Σιντζάρ. Έβγαλαν φωτογραφίες και κατέγραψαν τη γενοκτονία», είπε. Πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι στην πραγματικότητα ένα κάλεσμα προς τις χώρες που είχαν σιωπήσει κατά τη γενοκτονία, να αναλάβουν τώρα δράση.

Η Ζοζάν Σεμό, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Γυναικών του Κόμματος του Μέλλοντος της Συρίας, δήλωσε ότι η διεθνής υποστήριξη είναι απαραίτητη για τον λαό των Γεζίντι και ότι η γενοκτονία πρέπει να αναγνωριστεί σε ευρύτερη κλίμακα: «Σήμερα, όλοι πρέπει να υποστηρίξουν τους Γεζίντι για μια καλύτερη ζωή, για να τους ανακουφίσουμε από όλους τους πόνους που υπέστησαν, να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της σφαγής… και να τους βοηθήσουμε να νιώσουν ξανά τη χαρά».

Η Jînda Asmin, μία από τις δημοσιογράφους των οποίων οι φωτογραφίες εμφανίζονται στην έκθεση, δήλωσε ότι μπορούσε να ανακαλέσει όλες τις λεπτομέρειες της σφαγής που παρακολούθησε, απλά και μόνο κοιτάζοντας τις φωτογραφίες.

Πρόσθεσε ότι οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη Νουτζιγιάν Ερχάν, η οποία μαρτύρησε καθώς πραγματοποιούσε ρεπορτάζ από το Σιντζάρ (Σενγκάλ), βρίσκονται επίσης στην έκθεση. Τόνισε ότι η Ερχάν ακολούθησε και κατέγραψε τον αγώνα των Γεζίντι γυναικών για να βρουν τον δικό τους δρόμο.

«Ως δημοσιογράφοι, οφείλουμε να αποκαλύψουμε τι συνέβη εκεί. Αυτή ήταν η ευθύνη μας και έπρεπε να πούμε την αλήθεια, ακόμα κι αν μας στοίχιζε τη ζωή», είπε.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι συνέβη», είπε. «Οι φωτογραφίες εδώ μας το λένε ξεκάθαρα. Αυτές οι φωτογραφίες είναι στην πραγματικότητα μια ανάμνηση».

Η Asmin πρόσθεσε ότι οι γυναίκες μαχήτριες που μαρτύρησαν υπερασπιζόμενοι το Σιντζάρ δεν πρέπει να ξεχαστούν από τη μνήμη μας.

Η 3η Αυγούστου φέτος σηματοδότησε το έβδομο έτος από την επίθεση του ISIS στις πόλεις και τα χωριά των Γεζίντι στα νότια του όρους Σιντζάρ στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όταν οι δυνάμεις πεσμεργκά της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν αποχώρησαν, αφήνοντας τους πολίτες ανυπεράσπιστους στις επιθέσεις του ISIS. Έγιναν σφαγές οι οποίες άφησαν χιλιάδες άμαχους νεκρούς, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά υποδουλώθηκαν και 500.000 πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σώσουν τη ζωή τους.