Διαμαρτυρία στο Βερολίνο κατά της πυρπόλησης των δασών του Κουρδιστάν

Διαμαρτυρία στο Βερολίνο κατά της πυρπόλησης των δασών του Κουρδιστάν

Διαμαρτυρία στο Βερολίνο κατά της πυρπόλησης των δασών του Κουρδιστάν

Διαμαρτυρία στο Βερολίνο κατά της πυρπόλησης των δασών του Κουρδιστάν

Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις δασικές πυρκαγιές στο Βόρειο Κουρδιστάν, μερικές από τις οποίες πυροδοτήθηκαν από τον ίδιο τον τουρκικό στρατό.

Συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική των δασικών πυρκαγιών στο Κουρδιστάν πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Μεταξύ άλλων, οι ακτιβιστές έδειξαν εικόνες της καταστροφής στο Ντερσίμ. Στο συλλαλητήριο, ο Μουσλούμ Καραντάς από την Κοινότητα του Ντερσίμ είπε ότι οι πυρκαγιές στα δάση των βόρειων κουρδικών περιοχών είχαν πολιτικά αιτία. Ζήτησε τη διερεύνηση των πυρκαγιών από ανεξάρτητες αντιπροσωπείες και τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων τους.

Ο Ιρφάν Κεσκίν από το Συνέδριο Ανασυγκρότησης του Ντερσίμ δήλωσε: «Οι πυρκαγιές στη δυτική Τουρκία έχουν ως στόχο το κέρδος, αλλά οι πυρκαγιές στο Κουρδιστάν, στο Ντερσίμ, Μπιτλίς και το Μπινγκιόλ, τα φράγματα και η καταστροφή της φύσης όπως στο Χασάνκεϊφ, είναι κρατική πολιτική. Στρέφονται κατά του κουρδικού λαού».

Μια δήλωση εκ μέρους της Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη-Βερολίνο αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της περιοχής Ντερσίμ, που χαρακτηρίστηκε από σφαγές, γενοκτονία και αντίσταση, και τοποθέτησε τις δασικές πυρκαγιές σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Χουσέιν Γιλμάζ, συμπρόεδρος του κουρδικού συλλόγου Nav-Berlin, δήλωσε: «Σε όλο το Κουρδιστάν, ειδικά στο Ντερσίμ, το κράτος σκοτώνει ανθρώπους και ζώα μέσω πυρκαγιών, ενώ η φυσική ζωή προορίζεται από το κράτος να καεί στις πυρκαγιές. Ωστόσο, οι άνθρωποί μας, ειδικά ο λαός του Ντερσίμ, αντιστέκεται γενναία σε αυτές τις επιθέσεις. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση σε αυτήν την επίθεση στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν».

Οι δασικές πυρκαγιές ως εργαλείο πολέμου

Σφοδρές δασικές πυρκαγιές μαίνονται στις βόρειες κουρδικές επαρχίες Ντερσίμ, Μπιτλίς, Μπινγκιόλ, Σιρνάκ και Χακκάρι. Ενώ οι δασικές πυρκαγιές στις τουρκικές περιοχές λαμβάνουν τη μεγαλύτερη προσοχή του κράτους, οι πυροσβέστες και ο πληθυσμός στο Κουρδιστάν, εμποδίζονται επανειλημμένα από τις αρχές στις προσπάθειές του να κατασβήσουν τις φωτιές στις δικές τους περιοχές.

Ο στρατός βρίσκεται συχνά πίσω από τις φωτιές, ακολουθώντας μια πολιτική καμένης γης για να καταστρέψει την περιοχή μετακίνησης των ανταρτών και να εκδιώξει τον κουρδικό πληθυσμό από τις εστίες τους.