Χουσέιν Αϊκιόλ: Ορθώς το HDP αποσαφηνίζει τις αρχές και όχι τα ονόματα των υποψηφίων που θα νικήσουν τον Ερντογάν
Χουσέιν Αϊκιόλ: Ορθώς το HDP αποσαφηνίζει τις αρχές και όχι τα ονόματα των υποψηφίων που θα νικήσουν τον Ερντογάν
- Date: 1 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
- Date: 1 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
Χουσέιν Αϊκιόλ: Ορθώς το HDP αποσαφηνίζει τις αρχές και όχι τα ονόματα των υποψηφίων που θα νικήσουν τον Ερντογάν
Ο βετεράνος Τούρκος δημοσιογράφος λέει ότι μετά τη δήλωση του φιλοκουρδικού HDP για τις επερχόμενες εκλογές, είναι τώρα η σειρά της "Εθνικής Συμμαχίας" να κάνει το επόμενο βήμα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ανακοίνωσε χθες τη θέση του για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, η οποία αποτελείται από έντεκα βασικές αρχές.
Ο Χουσέιν Αϊκιόλ, ένας εξέχων δημοσιογράφος που γράφει για την εφημερίδα Yeni Yaşam, ήταν μεταξύ εκείνων των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου του HDP, που παραχώρησαν οι συμπροέδροι Περβίν Μπουλτάν και Μιτχάτ Σαντζάρ.
Ο Αϊκιόλ σημείωσε ότι η δήλωση του HDP είναι σημαντική όσον αφορά την καθοδήγηση των πολιτικών της Τουρκίας προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για «ένα καλά μελετημένο και σχολαστικά συνταγμένο κείμενο».
«Πρέπει να απαλλαγούμε από το καθεστώς του ενός ατόμου και να επιστρέψουμε στο κοινοβουλευτικό καθεστώς. Αλλά ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς από μόνο του δεν αντιπροσωπεύει τη λύση όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό και τον διαχωρισμό των εξουσιών. Θέλουμε δικαιοσύνη και ειρήνη. Ως εκ τούτου, βλέπω αυτήν τη δήλωση ως ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο έχει δουλευτεί πολύ καλά».
Η δήλωση δεν ξεκινά κάποια συζήτηση σχετικά με έναν πιθανό «υποψήφιο» για τις προεδρικές εκλογές ο οποίος θα αντιταχθεί στον Ερντογάν και αυτό είναι θετικό, όπως αναφέρει ο Αϊκιόλ.
«Το HDP περιγράφει το πώς πρέπει να είναι ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς. Από αυτή την άποψη, δεν ξεκίνησαν καμία συζήτηση σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος. Αντίθετα, προέβαλε τις αρχές για το πώς μπορεί να κυβερνηθεί μια δημοκρατική χώρα».
Τι αναμένεται να συμβεί τώρα αφού τελικά ανακοινώθηκε αυτή η πολυαναμενόμενη δήλωση;
Ο Αϊκιόλ απάντησε: «Τώρα το ερώτημα είναι σε ποια θέση θα καταλήξει η "Εθνική Συμμαχία" . Είναι τώρα η σειρά τους να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Δεν περιμένω κανένα κείμενο πιο προοδευτικό από αυτό του HDP, αλλά, τουλάχιστον, πρέπει να εκδώσουν μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει αρχές παρόμοιες με αυτές που ανακοίνωσε το HDP».
Ο Αϊκιόλ εξηγεί ότι δεν νοιάζεται για το "ποιος" θα είναι ο υποψήφιος για την προεδρία για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν, αλλά για τις λεπτομέρειες του τρόπου επίτευξης της "δημοκρατίας". Με αυτή την έννοια, αξιολογεί θετικά το κείμενο του HDP.
«Πρόκειται για μια δήλωση που καλύπτει τις απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της τουρκικής πολιτικής σήμερα, ειδικά τις συζητήσεις σχετικά με τον πιθανό συνομιλητή για μία πιθανή λύση του κουρδικού ζητήματος», είπε.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κορυφαίου αντιπάλου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο οποίος ακολουθεί κυρίως ένα κεμαλικό πρόγραμμα, εξέδωσε μια αμφιλεγόμενη δήλωση σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του κουρδικού ζητήματος: «Χρειαζόμαστε ένα νόμιμο όργανο για να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα. Μπορούμε να δούμε το HDP ως ένα τέτοιο νόμιμο όργανο».
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσέλι, πρόεδρος του υπερ-εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο βρίσκεται σε συνασπισμό με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, αντέδρασε στις δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου. «Το να θεωρείς το HDP νόμιμο σημαίνει ότι απευθύνεσαι στο ΡΚΚ [Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν]», δήλωσε ο Μπαχτσέλι.
Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σεζάι Τεμελί, κοινοποίησε αργότερα στον λογαριασμό του στο Twitter τις απόψεις του για τη συζήτηση. Λέγοντας ότι το HDP δεν είναι ο «μόνος αποδέκτης» για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, πρόσθεσε: «Το HDP είναι πράγματι ένας βασικός παράγοντας που δημιούργησε και επέτρεψε τη δημοκρατική πολιτική. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι ο παραλήπτης και ο συνομιλητής της δημοκρατικής λύσης βρίσκεται στο Ιμραλί».
Αφήστε ένα σχόλιο