Αρμένιος γλωσσολόγος εξηγεί τις περίεργες εμπειρίες του στην Ελλάδα ως πρόσφυγας
Αρμένιος γλωσσολόγος εξηγεί τις περίεργες εμπειρίες του στην Ελλάδα ως πρόσφυγας
- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Αρμένιος γλωσσολόγος εξηγεί τις περίεργες εμπειρίες του στην Ελλάδα ως πρόσφυγας
Ο Σεβάν Νισανιάν, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα μετά την απόδρασή του από τουρκική φυλακή, σταμάτησε πρόσφατα σε συνοριακό πέρασμα και του είπαν ότι είχε εκδοθεί εντολή απέλασης, το οποίο τον περιέγραφε ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Συνελήφθη δύο μήνες αργότερα και του είπαν να φύγει από την Ελλάδα.
Ο Σεβάν Νισανιάν, ένας Αρμένιος συγγραφέας και γλωσσολόγος, και πολίτης της Τουρκίας που κατέφυγε στην Ελλάδα μετά την απόδρασή του από τουρκική φυλακή τον Ιούλιο του 2017, μίλησε στην Alin Ozinian από το Artı TV μετά την αποφυλάκισή του από την Ελλάδα στις 7 Ιανουαρίου, υπό τον όρο να εγκαταλείψει την ελληνική επικράτεια εντός 14 ημερών.
Ο Νισανιάν είχε τεθεί υπό κράτηση στις 30 Δεκεμβρίου 2021 με το αιτιολογικό ότι η άδεια διαμονής του είχε λήξει, αν και ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα υπήκοο το 2019, κάτι που του παρείχε νόμιμη διαμονή σύμφωνα με τη σύζυγό του Ήρα Τζούρου.
Ο Νισανιάν είχε σταματήσει προηγουμένως στα σύνορα τον Οκτώβριο, όταν επέστρεφε από το εξωτερικό, και ένας Έλληνας αξιωματικός του είπε ότι είχε εκδοθεί εντολή απέλασης εναντίον του και τον εμπόδισαν να εισέλθει στην Ελλάδα.
«Μου είπαν με έκπληξη κατά την επιστροφή μου από το εξωτερικό τον Οκτώβριο σε ένα σημείο ελέγχου διαβατηρίων: «Δεν μπορείτε να εισέλθετε στη χώρα, έχει εκδοθεί εντολή απέλασης για εσάς».
«Για ποιον λόγο;» ρώτησα. Ο λόγος, όπως μου είπαν, ήταν μυστικός. Ήταν κάτι που σχετιζόταν με απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Αφού πέρασε λίγο χρόνο σε άλλες χώρες, βρήκε έναν τρόπο να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσω μιας διαδρομής που δεν περιελάμβανε συνοριακούς ελέγχους.
«Ειδικά μετά την πρόσφατη σύλληψή μου, κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο για κάποια μεγάλη συνωμοσία ή κάποιο μεγάλο κρατικό ζήτημα».
«Φαίνεται ότι αυτή η αντίδραση πυροδοτήθηκε απλώς από τοπικές, αξιολύπητες φήμες. Τίποτα άλλο. Η Σάμος και άλλα ελληνικά νησιά έχουν πρόσφατα καταληφθεί, είναι η αλήθεια, από μια απίστευτη θύελλα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Και ανάμεσα στους προβοκάτορες η αστυνομία είναι πρώτη από όλους. Από ότι κατάλαβα, στο τέλος μιας αλυσίδας γελοίας παράνοιας και κουτσομπολιού, σκέφτηκαν από μέσα τους, «Είναι Τούρκος, ήρθε από την Τουρκία, ας τον στείλουμε πίσω».
Ο Νισανιάν συνελήφθη στην Τουρκία το 2014 για μια διαμάχη με τις τουρκικές αρχές σχετικά με μία άδεια για πέτρινα σπίτια που είχε χτίσει στο χωριό Κιρκιντζέ κοντά στην Έφεσο, έναν πρώην ελληνικό οικισμό στον οποίο είχε αφιερώσει δεκαετίες βοηθώντας την αναβίωσή του.
Αμέσως μετά ξεκίνησε μια δικαστική υπόθεση σχετικά με αυτό, ενώ ακολούθησε και μια άλλη υπόθεση εναντίον του για προσβολή του προφήτη Μωάμεθ.
Αφήστε ένα σχόλιο