Δημήτριος Ρουσόπουλος: Απαραίτητη η ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία
Δημήτριος Ρουσόπουλος: Απαραίτητη η ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία
- Date: 20 Νοεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
- Date: 20 Νοεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
Δημήτριος Ρουσόπουλος: Απαραίτητη η ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία
Ο συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής Ρουσόπουλος λέει ότι θα πρέπει να οργανωθεί μια υψηλού επιπέδου διεθνής αντιπροσωπεία για να επισκεφθεί και να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν όπου η Τουρκία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Η Τουρκία πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν από τον Απρίλιο του 2021. Αν και η τουρκική διοίκηση λέει ότι μόνο οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στοχοποιούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις, πολλές περιοχές έχουν πληγεί, χωρίς καμία πρόβλεψη ή προβληματισμό για τις επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό.
Ενώ υπήρξαν πολλές καταγγελίες ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις επιχειρήσεις του, οι διεθνείς φορείς παραμένουν σιωπηλοί εδώ και μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Ο Δημήτριος Ρουσόπουλος, εξέχων συγγραφέας, εκδότης και πολιτικός ακτιβιστής, μίλησε για τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων και τη διεθνή σιωπή.
«Ο ΟΑΧΟ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας με έδρα τη Χάγη. Έχει περίπου 500 άτομα που εργάζονται γι' αυτόν με έναν πολύ μεγάλο προϋπολογισμό που ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το γεγονός είναι ότι δεν έχουν διεξαγάγει καμία δική τους έρευνα στις περιοχές που μας απασχολούν που μπορεί να αποδείξει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα από τον τουρκικό στρατό», είπε ο Ρουσόπουλος.
«Αυτό που θα πρότεινα σθεναρά είναι να οργανωθεί μια πολύ υψηλού επιπέδου διεθνής αντιπροσωπεία, η οποία θα επισκεφθεί αυτές τις περιοχές επί τόπου και θα εξετάσει όποιο αποδεικτικό στοιχείο μπορεί να εξεταστεί. Μια τέτοια διεθνής αντιπροσωπεία θα πρέπει να αποτελείται από γιατρούς, άλλα εξέχοντα πρόσωπα και εκπροσώπους σημαντικών διεθνών οργανισμών. Και στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψουν και να αναφέρουν τι είδαν, ανθρώπους με τους οποίους μίλησαν, νοσοκομεία που έχουν επισκεφθεί. Και θα πρέπει επίσης να το αναφέρουν στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Πρέπει να πάνε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΧΟ στη Χάγη και να πάνε απευθείας στα Ηνωμένα Έθνη και να μιλήσουν εκεί. Αυτό είναι το είδος της παρουσίας και της πίεσης της κοινωνίας των πολιτών που πρέπει να οργανωθεί, και πρέπει να αφήσουμε στην άκρη προς το παρόν, το να περιμένουμε από τις εθνικές κυβερνήσεις, την μία ή την άλλη, να μιλήσουν εναντίον του τι μπορεί να κάνει ή να μην κάνει ο τουρκικός στρατός σε αυτό το μέρος του κόσμου».
Σε ερώτηση αν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια αντιπροσωπεία, ο Ρουσόπουλος απάντησε καταφατικά.
«Δεδομένων ορισμένων συνθηκών θα το κάνω. Θα ήμουν πολύ αφοσιωμένος να το κάνω αυτό, διότι δραστηριοποιούμαι στο κίνημα του πυρηνικού αφοπλισμού και στο κίνημα της ειρήνης. Ανησυχώ πολύ για αυτού του είδους τις πιθανές παραβιάσεις πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και για τα εγκλήματα πολέμου».
Σημειώνοντας ότι μια πρόσφατη απάντηση της ΕΕ στους ισχυρισμούς περιορίστηκε μόνο σε μια έκκληση και προς τις δύο πλευρές της σύγκρουσης για ειρηνική επίλυση, τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για μια ανεξάρτητη έρευνα.
«Κοιτάω τις συζητήσεις που έγιναν στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην επιτροπή ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Έγινε ερώτηση στον πρόεδρο της επιτροπής. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η επιτροπή απάντησε σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό σε αυτές ακριβώς τις περιοχές που σας απασχολούν. Τι είπε ο πρόεδρος της επιτροπής; "Δεν έχουν γίνει αναφορές για επιβεβαιωμένες χημικές επιθέσεις". Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν την Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία, καθώς και τους Κούρδους, να διεξαγάγουν ειρηνικές διαπραγματεύσεις για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Τι μας λέει αυτό λοιπόν; Λέει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ανεξάρτητος τρόπος για να μάθουμε τι συμβαίνει, να το τεκμηριώσουμε με σοβαρές αποδείξεις, προκειμένου να ανοίξει αυτό το θέμα στον διεθνή διάλογο».
Αφήστε ένα σχόλιο