Τουρκία: Πάνω από χίλιοι σωροί ανθρώπων σε νεκροταφεία “αγνώστων”
Τουρκία: Πάνω από χίλιοι σωροί ανθρώπων σε νεκροταφεία “αγνώστων”
- Date: 10 Νοεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 10 Νοεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Τουρκία: Πάνω από χίλιοι σωροί ανθρώπων σε νεκροταφεία "αγνώστων"
Κούρδοι μαχητές που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό θάβονται σε νεκροταφεία "αγνώστων", χωρίς να ενημερώνονται οι οικογένειές τους
Με την επιστροφή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις πολεμικές του πολιτικές το 2015, ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας και παράλληλα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν επιχειρήσεις στις περιοχές, όταν οι ντόπιοι κήρυξαν δημοκρατική αυτονομία.
Σε νεκροταφεία "αγνώστων" φυλάσσονται εδώ και χρόνια οι σοροί των μελών των Μονάδων Άμυνας του Λαού (HPG) και των Γυναικείων Μονάδων Πολιτικής Προστασίας/Μονάδων Πολιτικής Προστασίας (YPS/YPS-JIN) που πέθαναν ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στην περιοχή.
Αν και τα στοιχεία ταυτοποίησης έχουν αποκαλυφθεί, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις οικογένειες μένουν αναπάντητες. Από τη στιγμή που διεκόπη η «διαδικασία λύσης» από τον Πρόεδρο του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το νεκροταφείο Γκαρζάν στο χωριό Ολέκα Τζορ στο κέντρο του Μπιτλίς καταστράφηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και τα πτώματα απομακρύνθηκαν. Αργότερα οι σωροί των Κούρδων μαχητών που εκταφιάσθηκαν, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για εξετάσεις DNA. 282 σοροί θάφτηκαν στο νεκροταφείο Kilyos στην Κωνσταντινούπολη και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μόνο 21 σοροί παραδόθηκαν στις οικογένειές τους.
Ο Συμπρόεδρος του Συλλόγου Βοήθειας και Αλληλεγγύης με τις Οικογένειες που έχασαν τους συγγενείς τους (MEBYA-DER), Σεϊχμούς Καραντάγκ μίλησε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Μεσοποταμίας αναφέροντας ότι: «Τουλάχιστον χίλιοι σωροί ανθρώπων έχουν ενταφιαστεί σε νεκροταφεία "αγνώστων" στις πόλεις Βαν, Σίρτης, Ελαζίγκ, Αντίγιαμαν, Μπινγκιόλ, Μαρτίν, Ούρφα, Άδανα, Σιρνάκ, Ντιγιαρμπακίρ και Μπατμάν, καθώς και στο νεκροταφείο Kilyos της Κωνσταντινούπολης».
Ο Καραντάγκ είπε ότι οι οικογένειες είχαν επανειλημμένα αιτηθεί για να παραλάβουν τις σορούς τους, αλλά τα πτώματα θάβονται δίχως να ενημερώνονται οι οικογένειες και πως τα εν λόγω νεκροταφεία ονομάστηκαν εκ των υστέρων ως, νεκροταφεία "αγνώστων".
«Ωστόσο, οι άνθρωποι που θάφτηκαν εκεί έχουν όλοι οικογένειες που ζητούν τους σορούς τους», είπε.
Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των δειγμάτων DNA από τις οικογένειες γίνονται ξεκάθαρα μέσα σε 24 ώρες, η ενημέρωση των οικογενειών διαρκεί μήνες ή και χρόνια.
«Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να θάβουν το σώμα κάποιου ανθρώπου χωρίς αποτελέσματα ταυτοποίησης DNA». Αρκετές σωροί των νεκρών κρατήθηκαν και σε νεκροτομεία στο Ντιγιαρμπακίρ, στη Σίρτη και στο Μπατμάν, πρόσθεσε ο Καραντάγκ.
«Τι θέλετε από αυτούς τους ανθρώπους, ποιος είναι ο φόβος και η εχθρότητά σας; Όσοι μιλούν για πίστη στη θρησκεία έχουν μια προσέγγιση μίσους όταν πρόκειται για κηδείες».
«Για παράδειγμα, τα πτώματα τριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Μερκάν Ερόλ, ο οποίος πέθανε το 2017 στην περιοχή Κουλπ του Ντιγιαρμπακίρ, θάφτηκαν μαζί στο νεκροταφείο Γενίκιοϊ στην περιοχή Μπαγκλάρ και η οικογένεια έκανε δέκα φορές αίτηση για να παραλάβει τη σωρό, ωστόσο, κάθε φορά το αίτημα της οικογένειας απορρίφθηκε».
Ο Καραντάγκ συνεχίζει:
«Οι γονείς ψάχνουν να βρουν ένα οστό του παιδιού τους εδώ και χρόνια, θέλουν να πάρουν τα σώματά τους και να τα θάψουν, έστω και ένα νύχι. Ωστόσο, οι αιτήσεις των γονέων αγνοούνται. Διότι θέλουν να εξαφανίσουν τις σωρούς. Δεν θέλουν καν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ταφόπλακα. Υπάρχει μια πολιτική εχθρότητας τόσο προς τις οικογένειες όσο και προς τους νεκρούς».
Αφήστε ένα σχόλιο