Τζέρεμι Κόρμπιν: «Οι διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν είναι στην πραγματικότητα μια πορεία προς την μελλοντική ειρήνη»
Τζέρεμι Κόρμπιν: «Οι διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν είναι στην πραγματικότητα μια πορεία προς την μελλοντική ειρήνη»
- Date: 6 Ιουλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
- Date: 6 Ιουλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Συνεντεύξεις
Τζέρεμι Κόρμπιν: «Οι διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν είναι στην πραγματικότητα μια πορεία προς την μελλοντική ειρήνη»
Σε μια ευρεία ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι Κούρδοι καταπιέστηκαν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξήγησε γιατί πιστεύει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν», αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), είναι στην πραγματικότητα ένας δρόμος προς την ειρήνη για το μέλλον».
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ιδρυτής της Πρωτοβουλίας Ειρήνης και Δικαιοσύνης, βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Islington North και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με τη φύση της καταστολής των Κούρδων, σε μια εκδήλωση για την Υπεράσπιση του Κουρδιστάν και της Ελευθερίας, που φιλοξενήθηκε από η Συνέλευση των Κούρδων.
Στην εκδήλωση, υπό την προεδρία του Kulsoom Jafri, συμμετείχαν επίσης ο Nilüfer Koç (μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων για το Εθνικό Συνέδριο του Κουρδιστάν - KNK), Hisyar Öszoy (βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών - HDP στην Τουρκία), ο Joshua Virasami (εκπρόσωπος του Black Lives Matter του Ηνωμένου Βασιλείου) και η Kate Hudson (Γενικός Γραμματέας της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό - CND).
Μιλώντας ως εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, ο Κόρμπιν σημείωσε ότι «τα γεγονότα που έχουν συμβεί πολλές φορές» - δηλαδή, η καταστολή των Κούρδων - «πρέπει να αναλυθούν στο πλαίσιο δεκαετιών διακρίσεων εις βάρος του κουρδικού λαού σε όλες τις χώρες που περιλαμβάνουν τμήματα του κουρδικού λαού, αλλά κυρίως στην Τουρκία, όπου δεν υπάρχει αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας, της κουρδικής ταυτότητας, των κουρδικών οργανώσεων και, μάλιστα, όπου πολλοί εξέχοντες, δραστήριοι άνθρωποι εντός της κοινότητας κατέληξαν στη φυλακή ή σε δίκη και εξακολουθεί να έχουν την ίδια μοίρα.
Ο Κόρμπιν σημείωσε ότι το τουρκικό κράτος «ήταν απίστευτα βάναυσο στη μεταχείριση του κουρδικού λαού εντός των συνόρων της Τουρκίας αλλά και πέρα από τα σύνορά του, δεδομένης της συνεχούς επιδρομής του πέρα από τα σύνορα στην κουρδική περιοχή του Ιράκ, και τώρα στις κουρδικές περιοχές που βρίσκονται στα εθνικά σύνορα της Συρίας.
Η κτηνωδία αυτών των επιθέσεων, ομοιάζει με την νομοθετική δίωξη που ασκείται εναντίον των Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία».
Τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, «οι συνεχείς επιθέσεις στο HDP, οι προσπάθειες συνεχούς απαγόρευσης του HDP, η άρνηση παραδοχής ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν και η αναγνώριση του κουρδικού λαού είναι στην πραγματικότητα μια πορεία προς την μελλοντική ειρήνη». Σε αυτό το κατασταλτικό πλαίσιο, σημείωσε ότι «ορισμένοι από εμάς ζητούσαμε συνεχώς την απελευθέρωση του Οτσαλάν».
«Το Πρόγραμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη που εκπροσωπώ», διευκρίνισε, «δημιουργήθηκε για να ασχοληθεί εν μέρει με διεθνή ζητήματα και να συνεργαστεί με αλληλεγγύη με τους υπάρχοντες οργανισμούς για να προσπαθήσει να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη ειρήνη και δικαιοσύνη».
«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αναγνώριση του συνόλου των προβλημάτων. Την καταπίεση κατά του κουρδικού λαού, την καταπίεση κατά της κουρδικής γλώσσας, τη φυλάκιση των Κούρδων ηγετών και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία».
Τόνισε ότι η καταπίεση των Κούρδων πραγματοποιήθηκε σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο: «Αλλά υπάρχει επίσης και ζήτημα σχετικά με τα συμφέροντα της Δύσης. Τα συμφέροντα της Δύσης είναι να διατηρήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στην Τουρκία παρόλο που ο Ερντογάν αγοράζει όπλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη ταυτόχρονα, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως ένα είδος "διαπραγμάτευσης", και εάν δεν του δοθούν αρκετά χρήματα από τη Δυτική Ευρώπη, τότε απειλεί να απελάσει μεγάλο αριθμό προσφύγων - Αφγανών και άλλων - στην Ελλάδα, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ούτω καθεξής».
Οι ενέργειες του Ερντογάν, εξήγησε, δεν καθοδηγούνται από ανθρωπιστικές ατζέντες: «Δεν είναι συμπάθεια προς τους πρόσφυγες, είναι συχνά εκμετάλλευση των προσφύγων, και της κατάστασης που αντιμετωπίζουν. Και έτσι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Αφήστε ένα σχόλιο