Ο Κούρδος καλλιτέχνης Jango Mousa ζωγραφίζει τον πόλεμο και τη μετανάστευση
Ο Κούρδος καλλιτέχνης Jango Mousa ζωγραφίζει τον πόλεμο και τη μετανάστευση
- Date: 3 Ιουλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
- Date: 3 Ιουλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα,Πολιτισμός
Ο Κούρδος καλλιτέχνης Jango Mousa ζωγραφίζει τον πόλεμο και τη μετανάστευση
Εξόριστος καλλιτέχνης από τη Ροζάβα που ζει στην Ελβετία, αναδημιουργεί μέσω από τους πίνακές του, την πραγματικότητα για τις ζωές που καταστράφηκαν από τον πόλεμο.
Ο Jango Mousa γεννήθηκε στην πόλη Amude στη βορειοανατολική Συρία (Ροζάβα) και αποφοίτησε από τη Σχολή Τέχνης του Πανεπιστημίου της Δαμασκού το 1985. Στη συνέχεια ξεκίνησε στην Ακαδημία Τέχνης Repin στην Αγία Πετρούπολη και μετά από εννέα χρόνια ζωγραφικής και θεατρικής εκπαίδευσης εκεί, επέστρεψε στη Συρία το 1996 ως ακαδημαϊκός πλήρους απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού.
Το 2013, η ζωή του Mousa άλλαξε ριζικά όταν αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από τη Ροζάβα και έκτοτε ζει στην Ελβετία.
Ο Mousa είπε στην Yeni Özgür Politika, ότι έμεινε στη Ροζάβα για τρία χρόνια από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά τελικά βρήκε όλες τις επιλογές του εξαντλημένες.
«Η ζωή ήταν γεμάτη κινδύνους και άγνωστες απειλές, ειδικά για τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες. Φυσικά η αποκοπή μου από τη Ροζάβα μου στοίχισε. Φυσικά θα προτιμούσα να ζήσω στη χώρα μου, αλλά ως ελεύθερη, δημοκρατική χώρα», είπε.
Ο Mousa θυμάται τις δυσκολίες που έχει βιώσει ως πρόσφυγας, ειδικά στον τομέα της τέχνης, για την οποία όπως αναφέρει «δεν είναι ανοιχτή στους πρόσφυγες». «Πιστεύω ότι η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να εκφραστεί. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι δεν δίνεται σημασία σε αυτά τα θέματα στην Ελβετία και ότι η σφαίρα της τέχνης δεν ήταν ανοιχτή και προσβάσιμη στους πρόσφυγες. Ακόμη και Ελβετοί καλλιτέχνες πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά για να κερδίσουν τα προς το ζην. Δεν υπάρχει ακαδημία τέχνης εδώ στην Ελβετία και έτσι έγινε ένας από τους κύριους στόχους μου να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ανοίξει μία τέτοια ακαδημία».
Ο 54χρονος καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στη Δαμασκό, τη Βηρυτό, την Αγία Πετρούπολη, το Κουβέιτ, το Ντουμπάι, τη Στοκχόλμη, το Σαφχάουζεν και το Τούργκαου. Η τελευταία του έκθεση στο Löwen Sommesi επικεντρώθηκε στον πόλεμο και τη μετανάστευση.
«Το θέμα της έκθεσης ήταν ο πόλεμος και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον… Εστιάζω σε ανθρώπους που έχουν αποκοπεί από τις χώρες τους. Πρόσφατα ζωγραφίζω ψάρια, συμβολίζοντας αυτόν τον ξεριζωμό. Ψάρια που έχουν αφήσει το νερό, ψάρια έξω από το νερό…».
Αφήστε ένα σχόλιο