Η διεθνής νομοθεσία ορίζει την απομόνωση του Οτσαλάν ως «βασανιστήριο»
Η διεθνής νομοθεσία ορίζει την απομόνωση του Οτσαλάν ως «βασανιστήριο»
- Date: 24 Απριλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 24 Απριλίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Η διεθνής νομοθεσία ορίζει την απομόνωση του Οτσαλάν ως «βασανιστήριο»
Καθώς η απεργία πείνας στις φυλακές στην Τουρκία συνεχίζεται για την 147η ημέρα, η Ekin Yeter, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυρίστηκε ότι η δράση της απεργίας πείνας αποκαλύπτει την έκταση των παραβιάσεων.
Η απεργία πείνας στις φυλακές στην Τουρκία συνεχίζεται για την 147η ημέρα, καθώς οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες απομόνωσης του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των δικαιωμάτων στις φυλακές της Τουρκίας.
Οι απεργίες πείνας που εξαπλώθηκαν σε 107 φυλακές στην Τουρκία υποδηλώνουν «το ίδιο το επίπεδο παραβιάσεων των δικαιωμάτων στις φυλακές», δήλωσε ο η Yeter σε συνέντευξή της. «Φανταστείτε πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες στις φυλακές όταν οι κρατούμενοι αναγκάζονται να διεξάγουν απεργία πείνας για να ζητήσουν τα βασικά, νόμιμα δικαιώματά τους».
«Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις φυλακές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19», σημείωσε η δικηγόρος. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εφαρμόστηκε ένας νέος "κανονισμός". Ωστόσο, η αρχή της ισότητας καταπατήθηκε. Οι πολιτικοί κρατούμενοι εξαιρέθηκαν από τον κανονισμό. Όλα τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων έχουν ανασταλεί με την πρόφαση της πανδημίας».
Η Yeter εξήγησε ότι οι απαιτήσεις των κρατουμένων είναι νόμιμες και παρουσίασε τα πρόσφατα ευρήματα μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις φυλακές. «Με συνωστισμένα κελιά φυλακών, έλλειψη υγιεινής και απαγόρευση οικογενειακών επισκέψεων, οι κρατούμενοι στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων», είπε.
«Με το να απαγορεύουν στους κρατούμενους να συνομιλούν μεταξύ τους, να μην τους δίνουν ένα βιβλίο να διαβάσουν εδώ και τέσσερις μήνες απομόνωσης, και με την απαγόρευση επισκέψεων, έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας στους κρατουμένους. Στην κατάσταση αυτή προστέθηκαν τώρα οι απεργίες πείνας. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι για τους φυλακισμένους», διευκρίνισε.
Αναφερόμενη στις συνθήκες απομόνωσης που έχει επιβληθεί στον Οτσαλάν, η Yeter επεσήμανε ότι η πολιτική απομόνωσης απέναντί του, μετά τη λήξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, έχει γίνει πιο έντονη: «Ακόμα και οι δικηγόροι και τα μέλη της οικογένειάς του απαγορεύεται να τον επισκεφτούν, μετά την αυστηρότερη απομόνωση που του επιβλήθηκε το 2011».
«Στο εθνικό και διεθνές δίκαιο αυτή η απομόνωση του Οτσαλάν ορίζεται ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) την αναγνωρίζει σαφώς ως κακομεταχείριση και βασανιστήριο».
Αφήστε ένα σχόλιο