Εκατοντάδες οικογένειες Γεζίντι επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες στο Ιράκ αλλά χιλιάδες άλλοι παραμένουν εξόριστοι
Εκατοντάδες οικογένειες Γεζίντι επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες στο Ιράκ αλλά χιλιάδες άλλοι παραμένουν εξόριστοι
- Date: 4 Φεβρουαρίου, 2023
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 4 Φεβρουαρίου, 2023
- Categories:Δικαιώματα
Εκατοντάδες οικογένειες Γεζίντι επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες στο Ιράκ αλλά χιλιάδες άλλοι παραμένουν εξόριστοι
Το προξενείο των ΗΠΑ στην Ερμπίλ (Χιουλέρ) ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι εκατό ακόμη οικογένειες Γεζίντι επέστρεψαν στις πατρογονικές τους εστίες στο Σιντζάρ (Σενγκάλ), στο βόρειο Ιράκ, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, καθώς η αρχαία κοινότητα των Γεζίντι εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις γενοκτονικές επιθέσεις του ISIS το 2014.
Εκατό ακόμη οικογένειες Γεζίντι εγκατέλειψαν τους προσφυγικούς καταυλισμούς και επέστρεψαν στις προγονικές τους εστίες στο Σιντζάρ (Σενγκάλ) στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI), σύμφωνα με το προξενείο των ΗΠΑ στην Ερμπίλ (Χιουλέρ).
«Με την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, περίπου 100 οικογένειες Γεζίντι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Καχτανίγια (Qahtaniyah) στο Σιντζάρ, από τον προσφυγικό καταυλισμό όπου βρίσκονταν», ανέφερε το Πολιτιστικό Κέντρο Καυκάσιων Γεζίντι σε δήλωση του προξενείου.
Περίπου 400 οικογένειες παραμένουν σε καταυλισμούς για τους εσωτερικά εκτοπισμένους του Ιράκ, όπως ανέφερε το προξενείο. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας κοινότητας των Γεζίντι ζουν ακόμα ως πρόσφυγες στις δυτικές χώρες και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στην περιοχή, καθώς προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το 2014, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία.
Τον Δεκέμβριο, 89 οικογένειες επέστρεψαν στο Ταλ Ιζέρ, ενώ άλλες 39 επέστρεψαν στο Σενγκάλ τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) για το 2022 δείχνουν ότι μόνο 102 οικογένειες μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το 2022, από τους περίπου 175.000 Γεζίντι στους καταυλισμούς εκτοπισμένων. Άλλοι 490.000 Γεζίντι παραμένουν σε καταστάσεις προσωρινής στέγασης στο Ιράκ, περιμένοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι καταυλισμοί δεν είναι σε θέση να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες στους εκτοπισμένους, καθώς η διεθνής βοήθεια που προερχόταν από 13 χώρες έχει διακοπεί και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) της περιοχής, πιέζει τους Γεζίντι να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Μεσοποταμία και τη συνέντευξη που εξασφάλισε τον Οκτώβριο του 2022 από τον Γεζίντι δημοσιογράφο, Ιμπραχίμ Εζίντι. Το ενενήντα τοις εκατό των κατοίκων του καταυλισμού έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιδείνωση των προβλημάτων υγιεινής και θέρμανσης στους καταυλισμούς και τον διαρκή κίνδυνο συχνών πυρκαγιών στις σκηνές.
Όσοι καταφέρνουν να επιστρέψουν ανακαλύπτουν κατεστραμμένες υποδομές και έλλειψη κατοικήσιμων κτιρίων. Το Σενγκάλ παραμένει επίσης σε κίνδυνο από τις τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή, τις οποίες το KDP συχνά φαίνεται να συγχωρεί ή να υποστηρίζει άμεσα.
Οι Γεζίντι έχουν γίνει στόχος τον στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας λόγω της σχέσης τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο βοήθησε πολλά μέλη της κοινότητας να ξεφύγουν από τις επιθέσεις, καθώς οι μαχητές του PKK παρέμειναν για να υπερασπιστούν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από το Σενγκάλ, όταν το KDP και οι ιρακινές δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας την περιοχή στο έλεος του ISIS. Το PKK βοήθησε επίσης τους Γεζίντι να δημιουργήσουν τις δικές τους αμυντικές δυνάμεις, που ονομάζονται Μονάδες Αντίστασης του Σιντζάρ (YPŞ) και Γυναικείες Μονάδες Êzîdxan (YJÊ).
«Στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει μια νέα γενοκτονία στους Γεζίντι, ασκώντας παράλληλα πίεση στην ιρακινή κυβέρνηση μέσω του KDP», δήλωσε ο δημοσιογράφος Εζίντι στο πρακτορείο Μεσοποταμία, αναφερόμενος στη Συμφωνία του Σενγκάλ που υπογράφηκε μεταξύ του KDP και της ιρακινής κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2020 με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει την αυτοδιοίκηση των Γεζίντι στην περιοχή.
Αφήστε ένα σχόλιο