Η κορυφαία ιατροδικαστής της Τουρκίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών

Η κορυφαία ιατροδικαστής της Τουρκίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών

Η κορυφαία ιατροδικαστής της Τουρκίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών

Η κορυφαία ιατροδικαστής της Τουρκίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών

Η γενική εισαγγελία στην Άγκυρα υπέβαλε κατηγορητήριο κατά της Δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, απαιτώντας φυλάκιση επτά ετών και έξι μηνών για τρομοκρατική προπαγάνδα.

Ο γενικός εισαγγελέας στην Άγκυρα ζήτησε φυλάκιση έως και επτά έτη και έξι μήνες για την Δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB), με κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα, στο κατηγορητήριο που υποβλήθηκε την Παρασκευή.

Η Φιντζαντζί, μια κορυφαία ειδικός στην ιατροδικαστική και αγωνίστρια κατά των βασανιστηρίων, συνελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου όταν ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η γιατρός, η οποία βοήθησε στην σύνταξη των σχετικών προτύπων των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση και την τεκμηρίωση υποθέσεων βασανιστηρίων, βρισκόταν σε συνέδριο στο εξωτερικό όταν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ακροδεξιός σύντροφός του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την έβαλαν προσωπικά στο στόχαστρο, προκαλώντας ένταλμα σύλληψής της. Έπειτα η Φιντζαντζί επέστρεψε οικειοθελώς στην Τουρκία.

Η εισαγγελία αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Φιντζαντζί στο Medya Haber TV ως απόδειξη πως η γιατρός διεξήγαγε προπαγάνδα για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την κατηγόρησε ότι «παρουσίασε τις νόμιμες αμυντικές δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία του αδιαίρετου της χώρας ως παράνομες πράξεις με τη συνοδεία χημικών όπλων».

Η Φιντζαντζί κατηγορείται επίσης για «συμμετοχή σε ζωντανή μετάδοση που παρουσίαζε τους εξουδετερωμένους τρομοκράτες ως σφαγή ανταρτών και ως εκ τούτου συμμετείχε στην πράξη της προπαγάνδας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η έκκλησή της για ανεξάρτητη έρευνα είναι σύμφωνη με τα καθήκοντά της ως γιατρού.

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, προσχωρώντας στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας, δήλωσε ότι η Φιντζαντζί ήταν μεταξύ των γιατρών που φυλακίστηκαν άδικα για το ανθρωπιστικό τους έργο.

Αρκετές ιατρικές οργανώσεις που εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα μίλησαν επίσης υπέρ της Φιντζαντζί, υποστηρίζοντας ότι η έκκλησή της για έρευνα ήταν «πλήρως σύμφωνη με τις διεθνώς αποδεκτές βέλτιστες πρακτικές».

«Η σύλληψη της Δρ. Φιντζαντζί φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός σκόπιμου σχεδίου εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία, για την απαξίωση των υπερασπιστών και των οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διακοπή του ζωτικού τους έργου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφεραν εισηγητές του ΟΗΕ σε προηγούμενη δήλωση.